Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Fizik 1FIZ199149320
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin Diliİngilizce, Türkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu @ Fizik Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimFizik Bölümü
Dersin KoordinatörüMehmet Hikmet Yükselici
Dersi Veren(ler)Serap Güneş
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıTemel fiziğin mekanik dalının temel kavram ve prensiplerini öğrenciye ayrıntılı bir biçimde öğretmek. Bunların gerçek dünyadaki uygulamalarla birlikte anlaşılırlığını sağlamak ve daha sonra görecegi derslere temel oluşturmak.
Dersin İçeriğiFizik ve Ölçme, Vektörler, Bir boyutta hareket, İki boyutta Hareket, Hareket Kanunları, Dairesel Hareket ve Newton Kanunlarının Diğer Uygulamaları, İş ve Kinetik Enerji, Potansiyel Enerji ve Enerjinin Korunumu, Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar, Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi, Yuvarlanma Hareketi ve Açısal Momentum, Statik Denge ve Esneklik, Titreşim Hareketi.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Fen ve Mühendislik İçin Fizik1, Serway-Beichner, Çeviri Kemal Çolakoğlu, Palme Yayıncılık
  • Sears ve Zemansky’nin Üniversite Fiziği,Cilt 1,12.Baskı, Pearson Education Yayıncılık, 2009
  • Fen Bilimciler ve Mühendisler için Fizik, Giancoli, Akademi Yayın,2009
  • Fizik,1.Cilt, Frederick J.Keller, W.Edward Gettys, Malcolm J. Skove, Çeviri, Literatür Yayıncılık
  • Fiziğin Temelleri, David Halliday-Robert Resnick
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Fizik alanındaki güncel bilgilere, yazılımlara, kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. Fizik ile ilgili kaynakları kullanabilecek düzeyde bilgi donanımına sahip olur.
  2. Fizik teorileri konularında kuramsal bilgiye sahip olur.
  3. Fizik alanında edindiği kuramsal bilgileri uygulayabilir.
  4. Deneysel verileri gerektiği biçimde değerlendirebilir.
  5. Alanındaki kavram ve düşünceleri bilimsel yöntemlerle inceleyebilir, verileri yorumlayabilir, değerlendirebilir ve analiz edebilir.
  6. Fiziksel problemleri tanımlayabilir, teorilere ve deneylere dayalı çözüm önerileri geliştirebilir, uygun deney seti kurabilir , ölçüm yapabilir ve sonuçları değerlendirerek, analiz yapabilir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Fizik ve Ölçme, Uzunluk, Kütle ve Zaman Standartları; Maddenin Yapı Taşları; Boyut Analizi ve Birim Çevirme; Büyüklük Mertebesi Hesaplamaları ve Anlamlı Rakamlar , Vektörler, Vektörler Koordinat sistemleri; Vektör ve Skaler Nicelikler; Vektörlerin Bazı Özellikleri; Bir Vektörün Bileşenleri ve Birim Vektörler; İki Vektörün Skaler Çarpımı, Vektörel ÇarpımDers Kitabı (Bölüm 1-3)
2Bir Boyutta Hareket, Yerdeğiştirme, Hız ve Sürat; Ani Hız ve Sürat; İvme; Hareket Diyagramları; Bir Boyutta Sabit İvmeli Hareket; Serbest Düşen Cisimler Ders Kitabı (Bölüm 2)
3İki Boyutta Hareket, Yerdeğiştirme, Hız ve İvme Vektörleri, Sabit İvmeli İki Boyutlu Hareket; Eğik Atış Hareketi; Düzgün Dairesel Hareket; Teğetsel ve Radyal İvme; Bağıl Hız ve Bağıl İvmeDers Kitabı (Bölüm 4)
4Hareket Kanunları Kuvvet Kavramı; Newton'un Birinci Yasası ve Eylemsiz Sistemler,Kütle; Newton'un İkinci Yasası; Kütle Çekim Kuvveti ve Ağırlık; Newton'un Üçüncü Yasası; Newton Yasalarının Bazı Uygulamaları; Sürtünme KuvvetleriDers Kitabı (Bölüm 5)
5Dairesel Hareket ve Newton Kanunlarının Diğer Uygulamaları, Düzgün Dairesel Harekete Newton'un İkinci Yasasının Uygulanması; Düzgün Olmayan Dairesel HareketDers Kitabı (Bölüm 6)
6İş ve Kinetik Enerji, Sabit Kuvvetin Yaptığı İş, Değişen Bir Kuvvetin Yaptığı İş, Kinetik Enerji ve İş-Kinetik Enerji Teoremi, GüçDers Kitabı (Bölüm 7)
7Potansiyel Enerji ve Enerjinin Korunumu, Potansiyel Enerji, Korunumlu ve Korunumsuz Kuvvetler; Korunumlu Kuvvetler ve Potansiyel Enerji; Mekanik Enerjinin Korunumu; Korunumsuz Kuvvetlerin Yaptığı İşDers Kitabı (Bölüm 8)
8Ara Sınav
9Korunumlu Kuvvetlerle Potansiyel Enerji Arasındaki Bağıntı, Genelde Enerjinin KorunumuDers Kitabı (Bölüm 8)
10Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar, Doğrusal Momentum ve Korunumu, İmpuls ve Momentum; Çarpışmalar; Bir Boyutta Esnek ve Esnek Olmayan ÇarpışmalarDers Kitabı (Bölüm 9)
11İki Boyutlu Çarpışmalar; Kütle Merkezi; Parçacıklar Sisteminin HareketiDers Kitabı (Bölüm 9)
12Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi, Açısal Yerdeğiştirme, Hız ve İvme, Dönme Kinematiği, Sabit Açısal İvmeli Dönme Hareketi, Açısal ve Doğrusal Nicelikler, Dönme Enerjisi, Eylemsizlik Momentinin Hesabı, Tork ve Açısal İvme Arasındaki Bağıntı; Dönme Hareketinde İş, Güç ve EnerjiDers Kitabı (Bölüm 10)
13Yuvarlanma Hareketi ve Açısal Momentum, Katı Cismin Yuvarlanma Hareketi, Tork, Bir Parçacığın Açısal Momentumu, Dönen Katı Cismin Açısal Momentumu, Açısal Momentumun KorunumuDers Kitabı (Bölüm 11)
14Statik Denge ve Esneklik, Denge Şartları; Ağırlık Merkezi, Statik Dengedeki Katı Cisimlere Örnekler, Katıların Esneklik ÖzellikleriDers Kitabı (Bölüm 12)
15Titreşim Hareketi, Basit Harmonik Hareket, Kütle-Yay Sistemi; Basit Harmonik Salınıcının Enerjisi, Sarkaç, Basit Harmonik Hareketle Düzgün Dairesel Hareketin KarşılaştırılmasıDers Kitabı (Bölüm 13)
16Yarıyıl Sonu Sınav Haftası

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım420
Laboratuar
Uygulama140
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev60
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar160
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati143
Laboratuar
Uygulama142
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması1412
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok