Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Gıda Mühendisliğine Giriş | GDM1011 | 2 | 3 | 2 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Muhammet Arıcı |
Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Öğrencileri genel anlamıyla Gıda Mühendisliği mesleği, eğitimi ve çalışma olanakları hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak. Temel gıda mühendisliği teknikleri hakkında genel bilgi vermek. |
---|---|
Dersin İçeriği | gıda mühendisinin görev ve sorumlulukları, mühendislik etiği, gıda maddelerinin yapısı ve özellikleri, gıda maddelerinin mühendislik özellikleri, gıda işleme ve saklama yöntemleri, temel gıda teknolojileri |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Mühendislik kavramını bilir
- Gıda mühendisliği kavramlarını bilir
- Temel gıda mühendisliği konularını bilir
- Gıda endüstrisi hakkında genel bilgilere sahip olur.
- Gıda üretim prosesleri hakkında genel bilgiler bilir.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Bilim ve mühendislik tarihi | İlgili Kaynaklar |
2 | Mühendislik etiği | İlgili Kaynaklar |
3 | Gıda Mühendisliğinin tarihçesi, Gıda Mühendisliği eğitimi, Gıda Mühendisinin sektördeki görev ve sorumlulukları | İlgili Kaynaklar |
4 | Gıda sanayi, Türkiye´de gıda sanayii, gıda maddelerinin bileşimi ve özellikleri | İlgili Kaynaklar |
5 | Gıda maddelerinin bileşimi (proteinler ve lipitler) | İlgili Kaynaklar |
6 | Gıda maddelerinin bileşimi (vitaminler ve mineraller) | İlgili Kaynaklar |
7 | Gıda maddelerinin bilesimi (enzimler, renk maddeleri, tat ve koku maddeleri, gıda katkı maddeleri) | İlgili Kaynaklar |
8 | Vize | İlgili Kaynaklar |
9 | Gıdaların mühendislik özellikleri | İlgili Kaynaklar |
10 | Gıdaların mühendislik özellikleri | İlgili Kaynaklar |
11 | Gıdaların bozulması(fiziksel ve kimyasal bozulmalar) | İlgili Kaynaklar |
12 | Gıdaların bozulması (mikrobiyal bozulmalar) | İlgili Kaynaklar |
13 | Gıda muhafaza ve işleme yöntemleri | İlgili Kaynaklar |
14 | Gıda teknolojileri | İlgili Kaynaklar |
15 | Gıda teknolojileri | İlgili Kaynaklar |
16 | Final | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 30 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 2 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | |||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 8 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|