| Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Gıda Mühendisliğine Giriş | GDM1011 | 2 | 3 | 2 | 0 | 0 |
| Önkoşullar | Yok |
|---|
| Yarıyıl | Güz |
|---|
| Dersin Dili | Türkçe |
|---|---|
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Türü | Zorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı |
| Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
| Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
| Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
|---|---|
| Dersin Koordinatörü | Muhammet Arıcı |
| Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
| Asistan(lar)ı |
| Dersin Amacı | Öğrencileri genel anlamıyla Gıda Mühendisliği mesleği, eğitimi ve çalışma olanakları hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak. Temel gıda mühendisliği teknikleri hakkında genel bilgi vermek. |
|---|---|
| Dersin İçeriği | gıda mühendisinin görev ve sorumlulukları, mühendislik etiği, gıda maddelerinin yapısı ve özellikleri, gıda maddelerinin mühendislik özellikleri, gıda işleme ve saklama yöntemleri, temel gıda teknolojileri |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
| Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Mühendislik kavramını bilir
- Gıda mühendisliği kavramlarını bilir
- Temel gıda mühendisliği konularını bilir
- Gıda endüstrisi hakkında genel bilgilere sahip olur.
- Gıda üretim prosesleri hakkında genel bilgiler bilir.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Bilim ve mühendislik tarihi | İlgili Kaynaklar |
| 2 | Mühendislik etiği | İlgili Kaynaklar |
| 3 | Gıda Mühendisliğinin tarihçesi, Gıda Mühendisliği eğitimi, Gıda Mühendisinin sektördeki görev ve sorumlulukları | İlgili Kaynaklar |
| 4 | Gıda sanayi, Türkiye´de gıda sanayii, gıda maddelerinin bileşimi ve özellikleri | İlgili Kaynaklar |
| 5 | Gıda maddelerinin bileşimi (proteinler ve lipitler) | İlgili Kaynaklar |
| 6 | Gıda maddelerinin bileşimi (vitaminler ve mineraller) | İlgili Kaynaklar |
| 7 | Gıda maddelerinin bilesimi (enzimler, renk maddeleri, tat ve koku maddeleri, gıda katkı maddeleri) | İlgili Kaynaklar |
| 8 | Vize | İlgili Kaynaklar |
| 9 | Gıdaların mühendislik özellikleri | İlgili Kaynaklar |
| 10 | Gıdaların mühendislik özellikleri | İlgili Kaynaklar |
| 11 | Gıdaların bozulması(fiziksel ve kimyasal bozulmalar) | İlgili Kaynaklar |
| 12 | Gıdaların bozulması (mikrobiyal bozulmalar) | İlgili Kaynaklar |
| 13 | Gıda muhafaza ve işleme yöntemleri | İlgili Kaynaklar |
| 14 | Gıda teknolojileri | İlgili Kaynaklar |
| 15 | Gıda teknolojileri | İlgili Kaynaklar |
| 16 | Final | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
| Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
|---|---|---|
| Devam/Katılım | ||
| Laboratuar | ||
| Uygulama | ||
| Arazi Çalışması | ||
| Derse Özgü Staj | ||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
| Ödev | 1 | 30 |
| Sunum/Jüri | ||
| Projeler | ||
| Seminer/Workshop | ||
| Ara Sınavlar | 1 | 30 |
| Final | 1 | 40 |
| Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
| Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
| TOPLAM | 100 | |
AKTS İşyükü Tablosu
| Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
|---|---|---|---|
| Ders Saati | 14 | 2 | |
| Laboratuar | |||
| Uygulama | |||
| Arazi Çalışması | |||
| Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 2 | |
| Derse Özgü Staj | |||
| Ödev | |||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
| Projeler | |||
| Sunum / Seminer | |||
| Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 8 | |
| Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
| Toplam İşyükü : | |||
| Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
| AKTS Kredisi : | |||
| Diğer Notlar | Yok |
|---|