Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Gıda Mühendisliğinde Mesleki İngilizce I | GDM2111 | 2 | 2 | 2 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz |
---|
Dersin Dili | İngilizce |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Mustafa Tahsin Yılmaz |
Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Güz döneminde öğrencilere Gıda Mühendisliği teknolojisi ve terminolojisi hakkında temel tanıtım yapılmaktadır ve araştırma raporu hazırlama basamaklarına giriş yapılıp, araştırma teknikleri öğretilmektedir. Bahar döneminde ise grafik ve çizelge hazırlamayla birlikte rapor yazma, dökümantasyon, rapor formatı, görsel araçların kullanımı ve sunum teknikleri öğretilmektedir. Resmi yazışma ve mektup yazımı da öğretilmektedir. |
---|---|
Dersin İçeriği | •Temel Prensipler: Duyusal Karakteristikler, Isı Transferi, Kesikli ve Sürekli Prosesler. •Ortam Sıcaklığında Gerçekleştirilen Prosesler: Ham Maddenin Hazırlanması, Boyut Küçültme, Karıştırma ve Şekil Verme. •Isı Uygulanarak Gerçekleştirilen Prosesler: Ağartma, Pastörizasyon, Sterilizasyon, Pişirme ve Kavurma.•Isının Uzaklaştırılmasıyla Gerçekleştirilen Prosesler: Soğutma ve CAS, Dondurma. •Rapor Dizayn Etme: Genel prensipler ve rapor tipleri. •Araştırma Makalesi: Araştırma teknikleri, kütüphaneden yararlanma becerisi, Rapor taslağı ve formatı. •Rapor Formatı: Taslak hazırlama, cümle formatı, araştırma raporu yada makalesinin yazım formatı. •Resmi Yazışma: İş mektupları, bildiriler, istek veya araştırma mektupları, mektupların formatları ve oluşturulmaları. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenci gıda mühendisliği terminolojisi hakkında temel bilgiler edinecek.
- Öğrenci araştırmanın nasıl yapıldığını ve bazı belgeleme tekniklerini bilir.
- Öğrenci araştırma raporu hazırlama formatını bilir.
- Öğrenci iş mektubunun nasıl hazırlanacağını bilir.
- Öğrenci iletişim ve yazma yeteneklerinin geliştirilmesini bilir.
- Öğrenci rapor veya sunumu zenginleştiren görsel araçların, grafiklerin ve çizelgelerin kullanımını bilir.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Derse genel giriş yapma ve araştırma sunumu ve raporu hazırlamada kullanılan bilinmeyen kelimelere genel bakış | İlgili Kaynaklar |
2 | Giriş. | İlgili Kaynaklar |
3 | Genel prensipler (Grupların ayarlanmaya başlaması). | İlgili Kaynaklar |
4 | Ham maddenin hazırlanması(Grupların ayarlanmasının tamamlanması). | İlgili Kaynaklar |
5 | Araştırma Raporu: Araştırma raporunun 12 basamağı ve nasıl başlanacağı (rapor taslaklarının yazıldığı defter seçimi, konu seçimi ve ilk taslağın hazırlanması). | İlgili Kaynaklar |
6 | Mekanik Ayırma. | İlgili Kaynaklar |
7 | Boyut küçültme. | İlgili Kaynaklar |
8 | Vize | İlgili Kaynaklar |
9 | Araştırma raporunun taslaklarının yazıldığı defterin kontrol edilmesi. | İlgili Kaynaklar |
10 | Karıştırma ve şekil verme. | İlgili Kaynaklar |
11 | Karıştırma ve şekil verme. | İlgili Kaynaklar |
12 | Isı uygulamasıyla gerçekleştirilen prosesler. | İlgili Kaynaklar |
13 | Isı uygulamasıyla gerçekleştirilen prosesler. | İlgili Kaynaklar |
14 | Soğutma, dondurma ve paketleme. | İlgili Kaynaklar |
15 | Soğutma, dondurma ve paketleme. | İlgili Kaynaklar |
16 | Final sınavı | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 30 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 16 | 2 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | |||
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | |||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 10 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|