Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Genel Mikrobiyoloji | GDM2031 | 2 | 3 | 2 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Muhammet Arıcı |
Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Genel Mikrobiyoloji dersinin amacı; temel mikrobiyolojik kavramların öğrenilmesi ile gıda mikrobiyolojisi dersi için gerekli alt yapının oluşturulmasını sağlamaktır. |
---|---|
Dersin İçeriği | Mikrobiyolojiye giriş, Terminoloji, Sınıflandırma, Mikroorganizma gruplarının genel özellikleri ve bu mikroorganizma gruplarının gıda mikrobiyolojisi açısından önemi, Mikrobiyal metabolizma, Mikrobiyal üreme, Mikroorganizmaların kontrolü, Bağışıklık, genetik yapı ve mutasyon |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenci gıda mikrobiyolojisi dersinin temel kavramlarını bilir.
- Öğrenci mikroorganizmaların isimlendirilmesi ve sınıflandırılması hakkında bilgi sahibi olur.
- Öğrenci mikroorganizmaların hücre yapısı ve fonksiyonları hakkında bilgi sahibi olur.
- Öğrenci mikrobiyal üreme ve metabolizma kavramlarını bilir.
- Öğrenci fiziksel ve kimyasal yöntemlerle mikrobiyal üremenin engellenmesi hakkında bilgi sahibi olur.
- Öğrenci mikroorganizmaların bulaşma kaynakları hakkında bilgi sahibi olur.
- Öğrenci bağışıklık, mutasyon ve bakterilerin genetik yapısı hakkında bilgi sahibi olur.
- Öğrenci aseptik teknik, kültür ve preperat hazırlama ve uygun sterilizasyon teknikleri gibi temel mikrobiyoloji teknikleri becerisi kavramlarını bilir.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Mikrobiyolojiye giriş | İlgili Kaynaklar |
2 | Mikroorganizmaların adlandırılması ve sınıflandırılması | İlgili Kaynaklar |
3 | Mikroorganizmaların tanımlanmasında kullanılan yöntemler | İlgili Kaynaklar |
4 | Mikroorganizma gruplarının genel özellikleri | İlgili Kaynaklar |
5 | Mikroorganizma gruplarının genel özellikleri | İlgili Kaynaklar |
6 | Mikroorganizma gruplarının genel özellikleri | İlgili Kaynaklar |
7 | Mikroorganizma gruplarının genel özellikleri | İlgili Kaynaklar |
8 | Ara sınav | İlgili Kaynaklar |
9 | Mikrobiyal metabolizma | İlgili Kaynaklar |
10 | Mikrobiyal üreme ve üremeye etki eden faktörler | İlgili Kaynaklar |
11 | Mikrobiyal üreme ve üremeye etki eden faktörler | İlgili Kaynaklar |
12 | Mikrobiyal üreme ve üremeye etki eden faktörler | İlgili Kaynaklar |
13 | Mikrobiyal bulaşma kaynakları ve mikroorganizmaların kontrolü | İlgili Kaynaklar |
14 | Mikrobiyal bulaşma kaynakları ve mikroorganizmaların kontrolü | İlgili Kaynaklar |
15 | Mikrobiyal genetik, bağışıklık ve seroloji | İlgili Kaynaklar |
16 | Final sınavı | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 30 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 2 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | |||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 10 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|