| Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Genel Mikrobiyoloji | GDM2031 | 2 | 3 | 2 | 0 | 0 |
| Önkoşullar | Yok |
|---|
| Yarıyıl | Güz |
|---|
| Dersin Dili | Türkçe |
|---|---|
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Türü | Zorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı |
| Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
| Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
| Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
|---|---|
| Dersin Koordinatörü | Muhammet Arıcı |
| Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
| Asistan(lar)ı |
| Dersin Amacı | Genel Mikrobiyoloji dersinin amacı; temel mikrobiyolojik kavramların öğrenilmesi ile gıda mikrobiyolojisi dersi için gerekli alt yapının oluşturulmasını sağlamaktır. |
|---|---|
| Dersin İçeriği | Mikrobiyolojiye giriş, Terminoloji, Sınıflandırma, Mikroorganizma gruplarının genel özellikleri ve bu mikroorganizma gruplarının gıda mikrobiyolojisi açısından önemi, Mikrobiyal metabolizma, Mikrobiyal üreme, Mikroorganizmaların kontrolü, Bağışıklık, genetik yapı ve mutasyon |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
| Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenci gıda mikrobiyolojisi dersinin temel kavramlarını bilir.
- Öğrenci mikroorganizmaların isimlendirilmesi ve sınıflandırılması hakkında bilgi sahibi olur.
- Öğrenci mikroorganizmaların hücre yapısı ve fonksiyonları hakkında bilgi sahibi olur.
- Öğrenci mikrobiyal üreme ve metabolizma kavramlarını bilir.
- Öğrenci fiziksel ve kimyasal yöntemlerle mikrobiyal üremenin engellenmesi hakkında bilgi sahibi olur.
- Öğrenci mikroorganizmaların bulaşma kaynakları hakkında bilgi sahibi olur.
- Öğrenci bağışıklık, mutasyon ve bakterilerin genetik yapısı hakkında bilgi sahibi olur.
- Öğrenci aseptik teknik, kültür ve preperat hazırlama ve uygun sterilizasyon teknikleri gibi temel mikrobiyoloji teknikleri becerisi kavramlarını bilir.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Mikrobiyolojiye giriş | İlgili Kaynaklar |
| 2 | Mikroorganizmaların adlandırılması ve sınıflandırılması | İlgili Kaynaklar |
| 3 | Mikroorganizmaların tanımlanmasında kullanılan yöntemler | İlgili Kaynaklar |
| 4 | Mikroorganizma gruplarının genel özellikleri | İlgili Kaynaklar |
| 5 | Mikroorganizma gruplarının genel özellikleri | İlgili Kaynaklar |
| 6 | Mikroorganizma gruplarının genel özellikleri | İlgili Kaynaklar |
| 7 | Mikroorganizma gruplarının genel özellikleri | İlgili Kaynaklar |
| 8 | Ara sınav | İlgili Kaynaklar |
| 9 | Mikrobiyal metabolizma | İlgili Kaynaklar |
| 10 | Mikrobiyal üreme ve üremeye etki eden faktörler | İlgili Kaynaklar |
| 11 | Mikrobiyal üreme ve üremeye etki eden faktörler | İlgili Kaynaklar |
| 12 | Mikrobiyal üreme ve üremeye etki eden faktörler | İlgili Kaynaklar |
| 13 | Mikrobiyal bulaşma kaynakları ve mikroorganizmaların kontrolü | İlgili Kaynaklar |
| 14 | Mikrobiyal bulaşma kaynakları ve mikroorganizmaların kontrolü | İlgili Kaynaklar |
| 15 | Mikrobiyal genetik, bağışıklık ve seroloji | İlgili Kaynaklar |
| 16 | Final sınavı | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
| Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
|---|---|---|
| Devam/Katılım | ||
| Laboratuar | ||
| Uygulama | ||
| Arazi Çalışması | ||
| Derse Özgü Staj | ||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
| Ödev | 1 | 30 |
| Sunum/Jüri | ||
| Projeler | ||
| Seminer/Workshop | ||
| Ara Sınavlar | 1 | 30 |
| Final | 1 | 40 |
| Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
| Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
| TOPLAM | 100 | |
AKTS İşyükü Tablosu
| Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
|---|---|---|---|
| Ders Saati | 14 | 2 | |
| Laboratuar | |||
| Uygulama | |||
| Arazi Çalışması | |||
| Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 2 | |
| Derse Özgü Staj | |||
| Ödev | |||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
| Projeler | |||
| Sunum / Seminer | |||
| Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 10 | |
| Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
| Toplam İşyükü : | |||
| Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
| AKTS Kredisi : | |||
| Diğer Notlar | Yok |
|---|