Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Gıda Mikrobiyolojisi I | GDM2012 | 3 | 5 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Bahar |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Osman Sağdıç |
Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Gıda Mikrobiyolojisi dersinin amacı; gıdalarda bulunan mikroorganizmalarla ilgili temel kavramlar, gıdaların mikrobiyal kontaminasyon kaynakları, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların üremesini etkileyen faktörler, gıda koruma yöntemleri ve gıda kaynaklı hastalıklar ile ilgili bilgiler vermektir. |
---|---|
Dersin İçeriği | Mikroorganizmalar ve gıdalar. Gıdaların kontaminasyon kaynakları. Mikroorganizmaların gıdalarda üremesini etkileyen faktörler (iç faktörler, dış faktörler). Gıda koruma yöntemleri (kontaminasyonun önlenmesi, kontaminantların gıdalardan uzaklaştırılması, mikrobiyal üremenin önlenmesi, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların öldürülmesi). Gıda kaynaklı hastalıklar, gıda kaynaklı patojenlerin epidemiyolojisi ve kontrolü. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Mikroorganizmaların, gıdalarda meydana getirdiği yararlı ve zararlı faaliyetlerini tanıyacaklardır.
- Gıda güvenliğinde gıda ile mikroorganizma arasındaki ilişkileri öğreneceklerdir.
- Gıdaların kaliteli bir yapıda tüketime sunulması için gıda mikroorganizma ilişkilerini tanıyacaklardır.
- Gıdalara uygulanan farklı proseslerde mikroorganizma davranışları hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
- Güvenli gıda eldesi için kullanılan koruyucu yöntemleri öğreneceklerdir.
- Gıda kaynaklı hastalıklara neden olan patojen mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
- Patojen mikroorganizmaların gıdalarda gelişiminin kontolünü öğreneceklerdir.
- Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkların tanımlanmasını, olası etkilerini ve kontolünü öğreneceklerdir.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Gıdalarda önemli olan mikroorganizma grupları | İlgili Kaynaklar |
2 | Gıdaların kontaminasyon kaynakları | İlgili Kaynaklar |
3 | Mikroorganizmaların gıdalarda üremesini etkileyen faktörler | İlgili Kaynaklar |
4 | Mikroorganizmaların gıdalarda üremesini etkileyen faktörler | İlgili Kaynaklar |
5 | Mikroorganizmaların gıdalarda üremesini etkileyen faktörler | İlgili Kaynaklar |
6 | Gıdalarda mikrobiyal bozulmalar | İlgili Kaynaklar |
7 | Gıdalarda mikrobiyal bozulmalar | İlgili Kaynaklar |
8 | ARA SINAV | İlgili Kaynaklar |
9 | Gıda koruma yöntemleri | İlgili Kaynaklar |
10 | Gıda koruma yöntemleri | İlgili Kaynaklar |
11 | Gıda koruma yöntemleri | İlgili Kaynaklar |
12 | Gıda koruma yöntemleri | İlgili Kaynaklar |
13 | Gıda kaynaklı patojenlerin epidemiyolojisi ve kontrolu | İlgili Kaynaklar |
14 | Gıda kaynaklı patojenlerin epidemiyolojisi ve kontrolu | İlgili Kaynaklar |
15 | Gıda kaynaklı patojenlerin epidemiyolojisi ve kontrolu | İlgili Kaynaklar |
16 | FİNAL SINAVI | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 30 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 16 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 3 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | |||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|