Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Mikrobiyolojisi IGDM2012 35300
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüOsman Sağdıç
Dersi Veren(ler)Muhammet Arıcı
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıGıda Mikrobiyolojisi dersinin amacı; gıdalarda bulunan mikroorganizmalarla ilgili temel kavramlar, gıdaların mikrobiyal kontaminasyon kaynakları, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların üremesini etkileyen faktörler, gıda koruma yöntemleri ve gıda kaynaklı hastalıklar ile ilgili bilgiler vermektir.
Dersin İçeriğiMikroorganizmalar ve gıdalar. Gıdaların kontaminasyon kaynakları. Mikroorganizmaların gıdalarda üremesini etkileyen faktörler (iç faktörler, dış faktörler). Gıda koruma yöntemleri (kontaminasyonun önlenmesi, kontaminantların gıdalardan uzaklaştırılması, mikrobiyal üremenin önlenmesi, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların öldürülmesi). Gıda kaynaklı hastalıklar, gıda kaynaklı patojenlerin epidemiyolojisi ve kontrolü.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Erkmen, O. (ed) “Gıda Mikrobiyolojisi”, Efil Yayınevi, Ankara, 2010.
  • Ünlütürk, A., Turantaş, F. (ed) “Gıda Mikrobiyolojisi”, Meta Basım,İzmir, 2003.
  • Doyle M.P., Beuchat, L.R., Montville T.J. “Food Microbiology”, ASM Press Washington D.C., 1997.
  • Erol, İ. “Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi”, Pozitif Matbaacılık, Ankara, 2007. 3. Frazier, W.C., Westhoff, D.C., “Food Microbiology” McGraw-Hill International, 1988.
  • Jay, J. M., “ Modern Food Microbiology”, Chapman & Hall, New York, 1992.
  • ICMSF, “Microorganisms in Foods 6; Food Commodities”, Blackie Academic Professional, 1998.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Mikroorganizmaların, gıdalarda meydana getirdiği yararlı ve zararlı faaliyetlerini tanıyacaklardır.
  2. Gıda güvenliğinde gıda ile mikroorganizma arasındaki ilişkileri öğreneceklerdir.
  3. Gıdaların kaliteli bir yapıda tüketime sunulması için gıda mikroorganizma ilişkilerini tanıyacaklardır.
  4. Gıdalara uygulanan farklı proseslerde mikroorganizma davranışları hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
  5. Güvenli gıda eldesi için kullanılan koruyucu yöntemleri öğreneceklerdir.
  6. Gıda kaynaklı hastalıklara neden olan patojen mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
  7. Patojen mikroorganizmaların gıdalarda gelişiminin kontolünü öğreneceklerdir.
  8. Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkların tanımlanmasını, olası etkilerini ve kontolünü öğreneceklerdir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Gıdalarda önemli olan mikroorganizma gruplarıİlgili Kaynaklar
2Gıdaların kontaminasyon kaynaklarıİlgili Kaynaklar
3Mikroorganizmaların gıdalarda üremesini etkileyen faktörlerİlgili Kaynaklar
4Mikroorganizmaların gıdalarda üremesini etkileyen faktörlerİlgili Kaynaklar
5Mikroorganizmaların gıdalarda üremesini etkileyen faktörlerİlgili Kaynaklar
6Gıdalarda mikrobiyal bozulmalarİlgili Kaynaklar
7Gıdalarda mikrobiyal bozulmalarİlgili Kaynaklar
8ARA SINAVİlgili Kaynaklar
9Gıda koruma yöntemleriİlgili Kaynaklar
10Gıda koruma yöntemleriİlgili Kaynaklar
11Gıda koruma yöntemleriİlgili Kaynaklar
12Gıda koruma yöntemleriİlgili Kaynaklar
13Gıda kaynaklı patojenlerin epidemiyolojisi ve kontroluİlgili Kaynaklar
14Gıda kaynaklı patojenlerin epidemiyolojisi ve kontroluİlgili Kaynaklar
15Gıda kaynaklı patojenlerin epidemiyolojisi ve kontroluİlgili Kaynaklar
16FİNAL SINAVIİlgili Kaynaklar

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati163
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması143
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok