Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Gıda Biyoteknolojisi | GDM3041 | 2 | 5 | 2 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz |
---|
Dersin Dili | İngilizce |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı |
Ders Kategorisi | |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Muhammed Zeki Durak |
Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Biyoteknoloji, bitki ve hayvan biyoteknolojisi, mikrobiyal biyoteknoloji, enzime biyoteknoloji, rekombinant DNA teknolojisi, genetik olarak modifiye edilmiş organizmalar (bitkiler, hayvanlar ve mikroorganizmalar), rekombinant gıda ürünleri, fermentasyon, biyoreaktörler, endüstriyel mikroorganizmalar, immobilize teknikler, biyoteknolojik stratejilerin gıda endüstrisinde kullanımı hakkında genel bilgiler verilmesi. |
---|---|
Dersin İçeriği | Bitki ve hayvan biyoteknolojisi, mikrobiyal biyoteknoloji, enzim biyoteknolojisi, rekombinant DNA teknolojisi, genetik olarak modifiye edilmiş organizmalar (bitkiler, hayvanlar ve mikroorganizmalar), rekombinant gıda ürünleri, gıda endüstrisinde rekombinant enzimler ve proteinler, fermentasyon, biyoreaktörler ve endüstriyel mikroorganizmalar |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öörenciler biyoteknolojinin gıda endüstrisinde kullanımı bilir.
- Matematik ve mühendislik bilgilerinin gıda endüstrisinde kullanımını bilir.
- Genetik olarak modifiye edilmiş gıda ürünlerini bilir.
- Hayvan ve bitki biyoteknolojisini bilir.
- Mikrobiyal biyoteknolojiyi bilir.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Biyoteknolojinin tanımı, biyoteknolojinin tarihçesi ve gelişimi, biyoteknolojinin uygulama alanları, klasik ve modern biyoteknolojinin karşılaştırılması, gelişmeler | İlgili Kaynaklar |
2 | Nükleik asit biyokimyası, kimyasal yapılar, fonksiyonlar, gen yazılımı, transkripsiyon, translasyon | İlgili Kaynaklar |
3 | Genetik mühendisliğine giriş, genetik rekombinasyon | İlgili Kaynaklar |
4 | Rekombinant DNA teknolojisi, moleküler klonlar ve vektörler | İlgili Kaynaklar |
5 | Gen aktarım teknikleri, klonlama stratejileri | İlgili Kaynaklar |
6 | Bitki biyoteknolojisi; uygulama alanları, doku kültürü,rekombinat DNA teknolojisinde kullanılması için genetik olarak modifiye edilmiş bitkilerin üretilmesi | İlgili Kaynaklar |
7 | Güncel araştırmalar, uygulamaları, problemler ve risk değerlendirmesi | İlgili Kaynaklar |
8 | Arasınav | İlgili Kaynaklar |
9 | Hayvan biyoteknolojisi, uygulama alanları, hücre kültürü, Hayvanlara uygulanan genetik metodların gıda üretiminde kullanılması | İlgili Kaynaklar |
10 | Genetik olarak modifiye edilmiş hayvanların gıda kaynağı olarak kullanılması, güncel araştırmalar, uygulamaları, problemleri ve risk değerlendirme | İlgili Kaynaklar |
11 | Mikrobiyal biyoteknoloji, biyoteknoloji açısından önemli mikroorganizmalar, fermentasyon | İlgili Kaynaklar |
12 | Fermente ürünler, gıdalarda kullanılan mikrobiyal kaynaklı ürünler | İlgili Kaynaklar |
13 | Rekombinant gıda ürünleri, güncel araştırmalar, uygulamaları, problemleri ve risk değerlendirme | İlgili Kaynaklar |
14 | Endüstriyel fermentasyon, scale-up, uygulama alanları | İlgili Kaynaklar |
15 | Protein ve enzim biyoteknoloji, protein biyomühendisliği, rekombinant enzim ve protein üretimi ve gıda endüstrsinde kullanımı, immobilize enzim teknikleri, gıda endüstrisinde immobilize enzimlerin kullanımı | İlgili Kaynaklar |
16 | Final sınavı | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | ||
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 40 |
Final | 1 | 60 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 16 | 2 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 5 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | |||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|