| Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Süt ve Ürünleri Teknolojisi | GDM3012 | 3 | 5 | 3 | 0 | 0 |
| Önkoşullar | Yok |
|---|
| Yarıyıl | Bahar |
|---|
| Dersin Dili | İngilizce |
|---|---|
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Türü | Zorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı |
| Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
| Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
| Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
|---|---|
| Dersin Koordinatörü | Muhammed Zeki Durak |
| Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
| Asistan(lar)ı |
| Dersin Amacı | Sütün içerdiği maddeler hakkında, sütün diğer ürünlere işlenmesi sırasında meydana gelen mikrobiyolojik ve biyokimyasal değişiklikler hakkında bilgi sahibi olmak |
|---|---|
| Dersin İçeriği | Sütün beslenme ve içerik özellikleri ile ilgili genel bilgilerin verilmesi. Süt ürünlerinin üretimi ve bu ürünlerin beslenme açıısndan önemleri vurgulanacaktır. |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
| Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler pastörize ve sterilize sütlerin tanımı bilir.
- Süte uygulanan teknolojik işlemleri bilir.
- Sütün teknolojik ve beslenmedeki önemini bilir.
- Sütün fizikokimyasal özelliklerini bilir.
- Sütün bileşenleri detaylı bir şekilde bilir.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Sütün tanımlanması ve bileşimi | İlgili Kaynaklar |
| 2 | Sütün fizikokimyasal özellikleri | İlgili Kaynaklar |
| 3 | Süt yağı | İlgili Kaynaklar |
| 4 | Sütteki azotlu bileşikler | İlgili Kaynaklar |
| 5 | Sütteki karbonhidratlar | İlgili Kaynaklar |
| 6 | Sütteki mineral maddeler | İlgili Kaynaklar |
| 7 | Sütte bulunan enzimler | İlgili Kaynaklar |
| 8 | Arasınav | İlgili Kaynaklar |
| 9 | Sütte bulunan minör bileşikler | İlgili Kaynaklar |
| 10 | İşleme sırasında süte bulaşan yabancı maddeler | İlgili Kaynaklar |
| 11 | Sütte bulunan mikroorganizmalar | İlgili Kaynaklar |
| 12 | Sütün toplanması ve kabulü | İlgili Kaynaklar |
| 13 | Süte uygulanan teknolojik işlemler | İlgili Kaynaklar |
| 14 | Süte uygulanan ısıl işlem | İlgili Kaynaklar |
| 15 | İçme sütü teknolojisi ve sanitasyon | İlgili Kaynaklar |
| 16 | Final sınavı | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
| Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
|---|---|---|
| Devam/Katılım | ||
| Laboratuar | ||
| Uygulama | ||
| Arazi Çalışması | ||
| Derse Özgü Staj | ||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
| Ödev | ||
| Sunum/Jüri | ||
| Projeler | ||
| Seminer/Workshop | ||
| Ara Sınavlar | 1 | 40 |
| Final | 1 | 60 |
| Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
| Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
| TOPLAM | 100 | |
AKTS İşyükü Tablosu
| Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
|---|---|---|---|
| Ders Saati | 16 | 3 | |
| Laboratuar | |||
| Uygulama | |||
| Arazi Çalışması | |||
| Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 4 | |
| Derse Özgü Staj | |||
| Ödev | 2 | 10 | |
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
| Projeler | |||
| Sunum / Seminer | |||
| Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
| Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
| Toplam İşyükü : | |||
| Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
| AKTS Kredisi : | |||
| Diğer Notlar | Yok |
|---|