| Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Gıda Analizleri ve Teknoloji Laboratuvarı I | GDM3032 | 2 | 4 | 0 | 0 | 4 |
| Önkoşullar | Yok |
|---|
| Yarıyıl | Bahar |
|---|
| Dersin Dili | Türkçe |
|---|---|
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Türü | Zorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı |
| Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
| Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
| Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
|---|---|
| Dersin Koordinatörü | |
| Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
| Asistan(lar)ı |
| Dersin Amacı | Gıda endüstrisi açısından önem arz eden gıda işleme ve analiz tekniklerini uygulamalı olarak göstermektir |
|---|---|
| Dersin İçeriği | Gıda işleme ve analiz tekniklerinin uygulamalı olarak gösterildiği bir derstir. |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
| Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Gıda işleme tekniklerini uygulamasını bilir
- Gıdaların işlenmesi ve muhafazası sırasında oluşan arzu edilmeyen maddeleri analiz edilmesini bilir
- Gıda analiz sonuçlarını yorumlayabilir
- Gıda analizlerinde kullanılan yeni teknikleri uygulamasını bilir
- Gıda analizleri için uygun metot seçebilir
- Gıda işlemede karşılaşılan sorunları belirler ve uygun çözümler geliştirebilir
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Bakterilerde saf kültürün tanımlanması | İlgili Kaynaklar |
| 2 | İçme sütünde homojenizasyonun kontrol metodları | İlgili Kaynaklar |
| 3 | Süt ve ürünlerinden örnek alma teknikleri ve uygulamalar | İlgili Kaynaklar |
| 4 | Differential Scanning Calorimetry (DSC)nin gıda teknolojisinde uygulama alanları | İlgili Kaynaklar |
| 5 | Et ve et ürünlerinde protein tabiatında olmayan azotlu madde analizi | İlgili Kaynaklar |
| 6 | Amilolitik enzim aktivite tayini | İlgili Kaynaklar |
| 7 | Gıdalarda mikotoksin analizi | İlgili Kaynaklar |
| 8 | Arasınav | İlgili Kaynaklar |
| 9 | Peynir teknolojisinde sütü pıhtılaştıran enzimler ve maya kuvvetinin belirlenmesi | İlgili Kaynaklar |
| 10 | Gıdalarda HMF tayini | İlgili Kaynaklar |
| 11 | Absorbsiyon spektroskopisinin gıdalarda kullanımı | İlgili Kaynaklar |
| 12 | GC-MS ile aroma analizi | İlgili Kaynaklar |
| 13 | Meyvelerde C vitamini tayini | İlgili Kaynaklar |
| 14 | Un tipleri ve renk ölçüm metodları,Süt ve ürünlerinde viskozimetrik ölçümler | İlgili Kaynaklar |
| 15 | Et ve et ürünlerinde heterosiklik aromatik aminler, Gıda mühendisliğinde temel genetik kavramlar ve PCR | İlgili Kaynaklar |
| 16 | Final sınavı | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
| Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
|---|---|---|
| Devam/Katılım | 0 | 0 |
| Laboratuar | ||
| Uygulama | ||
| Arazi Çalışması | ||
| Derse Özgü Staj | ||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
| Ödev | ||
| Sunum/Jüri | ||
| Projeler | ||
| Seminer/Workshop | ||
| Ara Sınavlar | 1 | 40 |
| Final | 1 | 60 |
| Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
| Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
| TOPLAM | 100 | |
AKTS İşyükü Tablosu
| Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
|---|---|---|---|
| Ders Saati | 0 | 0 | |
| Laboratuar | 14 | 4 | |
| Uygulama | |||
| Arazi Çalışması | |||
| Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 4 | |
| Derse Özgü Staj | |||
| Ödev | |||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
| Projeler | |||
| Sunum / Seminer | |||
| Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 8 | |
| Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 10 | |
| Toplam İşyükü : | |||
| Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
| AKTS Kredisi : | |||
| Diğer Notlar | Yok |
|---|