Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri | GDM3072 | 2 | 3 | 2 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz, Bahar |
---|
Dersin Dili | Not set |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Gıdaların tüketiminde insan sağlığına zararlı olabilecek etkenlerin nedenlerini, kaynaklarını ve önleme yollarını yönetim sistemleri çerçevesinde öğrencilere göstermek |
---|---|
Dersin İçeriği | Bu ders gıda proses aşamasında, gıda prosesinden sonra veya proses edilmemiş çiğ gıdadan kaynaklanan toksin maddelerin veya enfeksiyonların insan sağlığına vereceği zararlı etkiler ve korunma yöntemlerinin engellenemisinde kullanılan yönetim sistemlerini içeriyor. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler gıda kaynaklı toksin etkenlerin kimyasal ve fiziksel özellikleri hakkında bilgi sahibi olacaklar.
- Gıda yönetim sistemlerini öğrenecekler.
- Bir gıda maddesi üretirken potansiyel riskleri belirleyip risk analizi yapabilecekler
- Yeni üretilecek bir ürüne HACCP sistemini kurabilecekler
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Gıda güvenliği ve GGYS temel prensipleri | İlgili Kaynaklar |
2 | İyi üretim uygulamaları (GMP) | İlgili Kaynaklar |
3 | İyi tarım uygulamaları (GAP) | İlgili Kaynaklar |
4 | İyi veterinerlik uygulamaları (GVP) | İlgili Kaynaklar |
5 | İyi hijyen uygulamaları (GHP) ve SSOP | İlgili Kaynaklar |
6 | HACCP - Tehlike analizi | İlgili Kaynaklar |
7 | HACCP - Kanıtlama | İlgili Kaynaklar |
8 | Arasınav | İlgili Kaynaklar |
9 | ISO 9001:2000 (Kalite yönetim sistemi) | İlgili Kaynaklar |
10 | ISO 22000:2005 ve uygulamaları | İlgili Kaynaklar |
11 | Prosedür örneği | İlgili Kaynaklar |
12 | IFS prosedürleri | İlgili Kaynaklar |
13 | BRC prosedürleri | İlgili Kaynaklar |
14 | Helal ve koşer gıda sertifikasyonu | İlgili Kaynaklar |
15 | GLOBALGAP | İlgili Kaynaklar |
16 | Final sınavı | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | ||
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 40 |
Final | 1 | 60 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 16 | 2 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 2 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | |||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|