Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Hijyen ve SanitasyonuGDM3091 23200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliNot set
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Fen Bilgisi Eğitimi Lisans Programı
Seçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüMuhammet Arıcı
Dersi Veren(ler)Muhammet Arıcı
Asistan(lar)ı
Dersin Amacıİnsan sağlığını tehdit eden mikroorganizmaları bulundukları ortamdan uzaklaştırılması, sağlıklı ortamın korunması konularında bilgi sahibi olmak.
Dersin İçeriğiHijyen ve sanitasyon uygulamaları, gıda güvenliğinde karşılaşılan problemler.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • İşletme Hijyeni ve Sanitasyonu Prof. Dr. Ahmet YÜCEL
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci hijyen ve sanitasyon ile ilgili temel kavramları tanımlamak
  2. Öğrenci, personel, su, alet-ekipman, işyeri ve gıda hijyeni konuları hakkında bilgi sahibi olur.
  3. Öğrenci gıda güvenliği sistemlerinin önemini bilir.
  4. Öğrenci gıda endüstrisinde uygulanan hijyen kurallarının önemini bilir.
  5. Öğrenci gıda endüstrisinde uygulanan sanitasyon prensiplerini bilir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Tanımlar ve temel kavramlar İlgili Kaynaklar
2Besin kirliliğine yol açan- besin güvenliğini bozan etmenler İlgili Kaynaklar
3Besinlerin bulaşma yolları İlgili Kaynaklar
4Besinlerle mikroorganizma kaynaklı hastalıkların çoğalma nedenleri İlgili Kaynaklar
5Besin hijyeni ve önemi İlgili Kaynaklar
6Besinlerin satın alınmasında hijyen İlgili Kaynaklar
7Besinlerin depolanmasında hijyen İlgili Kaynaklar
8Arasınavİlgili Kaynaklar
9Besinleri hazırlama-pişirmede ve servisinde hijyen İlgili Kaynaklar
10CIP yönteminin uygulanması İlgili Kaynaklar
11Hijyeni sağlamada deterjan ve dezenfektanların kullanımıİlgili Kaynaklar
12Hijyeni sağlamada haşere ve kemirgen (pest) kontrolü İlgili Kaynaklar
13HACCP sistemi İlgili Kaynaklar
14Gıda Üretim ve Satış Yerleri Hakkında Yönetmelik İlgili Kaynaklar
15İlgili Kaynaklar
16Final sınavıİlgili Kaynaklar

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati162
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması310
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok