Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
BeslenmeGDM4042 23200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliNot set
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüMuhammed Zeki Durak
Dersi Veren(ler)Muhammet Arıcı
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıGıda kimyası,besin teknolojileri,toplu beslenme,hijyen ve çevre sağlığı,besin öğeleri,besinlerin bileşimleri konusunda temel bilgileri vererek öğrencilerin bu bilgileri kullanarak yeterli ve dengeli beslenme esaslarının öğrenilmesi
Dersin İçeriğiTüketiciler için sağlıklı ve dengeli beslenme koşulları, büyüme ve gelişme ile beslenme ve sağlık ilişkileri, bedensel, ruhsal ve sosyal sağlık kavramları, hayvansal kökenli gıdaların beslenmedeki önemi, bileşimi, beslenme ilkeleri ve toplu beslenme teknikleri, beslenme ve sağlık-toplum ilişkisi, dengeli beslenme ilkeleri, yetersiz ve dengesiz beslenme sorunları, et (kırmızı et, beyaz et), süt, su ürünleri, yumurta ve balın bileşimi, beslenmede hayvansal kökenli gıdaların önemi, besinlerin hazırlanması ,saklanması,işlenmesi,yemek planlama,özel durumlarda beslenme.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Baysal, "Beslenme" Hatiboğlu yayınevi, Ankara, 2004, ISBN:9757527734
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler beslenmenin büyüme, gelişme ve sağlık üzerine etkilerini bilir.
  2. Sağlıklı ve dengeli beslenme koşullarını ana hatlarıyla bilir.
  3. Yetersiz ve dengesiz beslenmenin sebep olacağı problemleri bilir.
  4. Vucüt fonksiyonları açısından beslenmenin önemini bilir.
  5. Özel durumlardaki (çocuk, yaşlı, sporco, hamile) beslenmeyi bilir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Beslenme ve sağlık İlgili Kaynaklar
2Karbonhidratlar ve lipitler İlgili Kaynaklar
3Proteinler İlgili Kaynaklar
4Nükleik asitler, Enzimler İlgili Kaynaklar
5Enerji metabolizması ve Hormonlar ve Metabolizma İlgili Kaynaklar
6Su ve mineraller İlgili Kaynaklar
7Besin Gruplarıİlgili Kaynaklar
8Vizeİlgili Kaynaklar
9Katkı öğeleri, Besinlerin işlenerek saklanmasıİlgili Kaynaklar
10Diyet posası,Bitkisel kimyasallar ve işlevsel besinler İlgili Kaynaklar
11Probiyotikler,yemek planlama İlgili Kaynaklar
12İçeceklerİlgili Kaynaklar
13Gebe ve emzikli kadınlarla çocukların beslenmesi İlgili Kaynaklar
14Yaşlı, işçi ve sporcuların beslenmesi, zayıflık ve şişmanlık İlgili Kaynaklar
15Çocuk beslenmesiİlgili Kaynaklar
16Final sınavıİlgili Kaynaklar

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar140
Final160
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati162
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması142
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok