Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Beslenme | GDM4042 | 2 | 3 | 2 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz, Bahar |
---|
Dersin Dili | Not set |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Muhammed Zeki Durak |
Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Gıda kimyası,besin teknolojileri,toplu beslenme,hijyen ve çevre sağlığı,besin öğeleri,besinlerin bileşimleri konusunda temel bilgileri vererek öğrencilerin bu bilgileri kullanarak yeterli ve dengeli beslenme esaslarının öğrenilmesi |
---|---|
Dersin İçeriği | Tüketiciler için sağlıklı ve dengeli beslenme koşulları, büyüme ve gelişme ile beslenme ve sağlık ilişkileri, bedensel, ruhsal ve sosyal sağlık kavramları, hayvansal kökenli gıdaların beslenmedeki önemi, bileşimi, beslenme ilkeleri ve toplu beslenme teknikleri, beslenme ve sağlık-toplum ilişkisi, dengeli beslenme ilkeleri, yetersiz ve dengesiz beslenme sorunları, et (kırmızı et, beyaz et), süt, su ürünleri, yumurta ve balın bileşimi, beslenmede hayvansal kökenli gıdaların önemi, besinlerin hazırlanması ,saklanması,işlenmesi,yemek planlama,özel durumlarda beslenme. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler beslenmenin büyüme, gelişme ve sağlık üzerine etkilerini bilir.
- Sağlıklı ve dengeli beslenme koşullarını ana hatlarıyla bilir.
- Yetersiz ve dengesiz beslenmenin sebep olacağı problemleri bilir.
- Vucüt fonksiyonları açısından beslenmenin önemini bilir.
- Özel durumlardaki (çocuk, yaşlı, sporco, hamile) beslenmeyi bilir.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Beslenme ve sağlık | İlgili Kaynaklar |
2 | Karbonhidratlar ve lipitler | İlgili Kaynaklar |
3 | Proteinler | İlgili Kaynaklar |
4 | Nükleik asitler, Enzimler | İlgili Kaynaklar |
5 | Enerji metabolizması ve Hormonlar ve Metabolizma | İlgili Kaynaklar |
6 | Su ve mineraller | İlgili Kaynaklar |
7 | Besin Grupları | İlgili Kaynaklar |
8 | Vize | İlgili Kaynaklar |
9 | Katkı öğeleri, Besinlerin işlenerek saklanması | İlgili Kaynaklar |
10 | Diyet posası,Bitkisel kimyasallar ve işlevsel besinler | İlgili Kaynaklar |
11 | Probiyotikler,yemek planlama | İlgili Kaynaklar |
12 | İçecekler | İlgili Kaynaklar |
13 | Gebe ve emzikli kadınlarla çocukların beslenmesi | İlgili Kaynaklar |
14 | Yaşlı, işçi ve sporcuların beslenmesi, zayıflık ve şişmanlık | İlgili Kaynaklar |
15 | Çocuk beslenmesi | İlgili Kaynaklar |
16 | Final sınavı | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | ||
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 40 |
Final | 1 | 60 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 16 | 2 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 2 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | |||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|