Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Duyusal AnalizGDM3102 23200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliNot set
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüMuhammed Zeki Durak
Dersi Veren(ler)Muhammet Arıcı
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıDersin amacı öğrenciye duyusal analiz yöntemlerini, analiz sonuçlarının değerlendirilmesini ve bu konudaki gelişmeleri öğretmek.
Dersin İçeriğiDuyusal analizin ilkeleri, duyu organlarının yapısı ve algılamadaki rolleri, panelist ve panel yerlerinin taşıması gerekli özellikler, panelist seçimi ve eğitimi, duyusal analiz yöntemlerinin seçimi ve farklı gıdalarda uygulanması konularını içerir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Altuğ, T. ve Elmacı,Y. 2005. Gıdalarda duyusal değerlendirme
  • Sensory Evaluation of Food Principles and Practices, Harry T. Lawless ve Hildegarde Heymann, 2005
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler duyusal analiz için hazırlanacak örneklere uygun sorular hazırlar
  2. Analize katılacak panelistleri eğitecek yeterlilik kazanır
  3. Analiz sonucunda çıkan değerleri istatistiksel olarak değerlendirir
  4. Duyusal analizin fizyoloji ve sosyoloji ilişkisini kurar
  5. Duyusal analiz için doğru insanı seçme yeteneği kazanır
  6. Duyusal analizin sonuçları rapor etme yeteneği kazanır
  7. Duyusal analiz için uygun laboratuar koşullarını sağlama yeteneği kazanır

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Duyusal analizin ilkeleriİlgili Kaynaklar
2Duyu organlarının yapısı ve algılamadaki rolleri,İlgili Kaynaklar
3Duyu organlarının yapısı ve algılamadaki rolleri,İlgili Kaynaklar
4Panelist ve panel yerlerinin taşıması gerekli özellikler,İlgili Kaynaklar
5Panelist seçimi ve eğitimi, duyusal analiz yöntemlerinin seçimi ve farklı gıdalarda uygulanması,İlgili Kaynaklar
6Uygun formların ve skorlamanın yapılmasıİlgili Kaynaklar
7Eşik değerinin belirlenmesi,İlgili Kaynaklar
8Vizeİlgili Kaynaklar
9Eşik değerinin belirlenmesi,İlgili Kaynaklar
10Tekstür analiziİlgili Kaynaklar
11Renk ve görünüş analiziİlgili Kaynaklar
12Kabul ve tercih analiz yöntemleriİlgili Kaynaklar
13Duyusal analiz bulgularının istatistiksel olarak değerlendirilmesi,İlgili Kaynaklar
14Tanımlayıcı analiz ve gıda tasarımında kullanımı,İlgili Kaynaklar
15Duyusal analiz tekniklerindeki gelişmelerİlgili Kaynaklar
16Final sınavıİlgili Kaynaklar

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar140
Final160
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati162
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması142
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok