Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Ürünlerinin GeliştirilmesiGDM4222 23200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliNot set
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüMuhammed Zeki Durak
Dersi Veren(ler)Muhammet Arıcı
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıBu dersin amacı, öğrencileri gıda ürünlerinin üretiminde yeni teknolojilerin kullanımı, ürün geliştirme-projelendirme sistemleri ve yeni ürünlerin kalite özellikleri ile ilgili olarak bilgilendirmektir
Dersin İçeriğiÜrün geliştirme süresince dikkate alınması gereken faktörler, Ürün geliştirme planmlanması, Ürün formülasyonunun geliştirilmesi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Accelerating New Food Product Design and Development (Edited by J. H. Beckley, M. M. Foley, E. J. Topp, J. C. Huang, W. Prinyawiwatkul)
  • New Food Product Development: from concept to marketplace (Edited by G.W. Fuller)
  • Food Product Development: from concept to marketplace (Edited by E. Graf, I.S. Saguy)
  • Developing New Food Products for a Changing Marketplace (Edited by A. L. Brody, J.B. Lord
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci, geliştirilen ürünlerin kalite özelliklerinin belirleme yeteneği kazanır
  2. Mevcut gıda ürünlerini geliştirilme yeteneği kazanır
  3. Yeni gıda ürünleri geliştirme yeteneği kazanır

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Yeni ürün reçetelerinin geliştirilmesiİlgili Kaynaklar
2Yeni ürün reçetelerinin geliştirilmesiİlgili Kaynaklar
3Üretimin projelendirilmesiİlgili Kaynaklar
4Üretimin projelendirilmesiİlgili Kaynaklar
5Geliştirilen ürünlerin kalite özelliklerinin belirlenmesiİlgili Kaynaklar
6Geliştirilen ürünlerin kalite özelliklerinin belirlenmesiİlgili Kaynaklar
7Yeni ürünlerde hijyen ve sanitasyon uygulamalarıİlgili Kaynaklar
8Arasınavİlgili Kaynaklar
9Yeni ürünlerde hijyen ve sanitasyon uygulamalarıİlgili Kaynaklar
10Bileşimi zenginleştirilen ürünlerin geliştirilmesiİlgili Kaynaklar
11Bileşimi zenginleştirilen ürünlerin geliştirilmesiİlgili Kaynaklar
12Gıda ürünlerinde yeni ambalajlama tekniklerinin uygulanmasıİlgili Kaynaklar
13Gıda ürünlerinde yeni ambalajlama tekniklerinin uygulanmasıİlgili Kaynaklar
14Yeni ürünlerin piyasaya sunulmasında uygulanan pazarlama teknikleriİlgili Kaynaklar
15Yeni ürünlerin piyasaya sunulmasında uygulanan pazarlama teknikleriİlgili Kaynaklar
16Final sınavıİlgili Kaynaklar

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar140
Final160
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati162
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler110
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok