| Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Genel Mikrobiyoloji Laboratuvarı | GDM2041 | 1 | 2 | 0 | 0 | 2 |
| Önkoşullar | Yok |
|---|
| Yarıyıl | Güz |
|---|
| Dersin Dili | İngilizce |
|---|---|
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Türü | Zorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı |
| Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
| Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
| Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
|---|---|
| Dersin Koordinatörü | Muhammed Zeki Durak |
| Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
| Asistan(lar)ı |
| Dersin Amacı | Laboratuar aletleri ve mikroskop kullanımı. Laboratuar çalışmalarında teşhis ve tanım amaçlı örnek mikroorganizmaların karakteristiklerinin ortaya konulması, besi yeri hazırlama. Mikrobiyoloji laboratuar çalışma koşulları ve kurallarının anlaşılması |
|---|---|
| Dersin İçeriği | Mikrobiyoloji labaratuvarında kullanılan ekipmanlar hakkında gene bilgiler, Mikroorganizmaların nitel ve nicel analizleri |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
| Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Mikroorganizma boyama yöntemlerini bilir
- Kültür ortamı hazırlama ve mikroorganizma izolasyonunu bilir
- Mikroorganizmaları boyutlandırmasını bilir
- Mikroorganizmaların morfolojilerini ve tanımlayıcı özelliklerinim mikro ve makro görüntüler yardımı ile belirlemesini bilir
- Materyal kültivasyonu, determinasyon ve identifikasyonunu gerçekleştirmesini bilir
- Mikroorganizmalara karşı sidal ve statik önlemler, kriterler ve uygulamaları bilir
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Laboratuar malzeme ve aletlerinin tanıtılması | İlgili Kaynaklar |
| 2 | Besiyeri hazırlama ve aşılama, bakterilerin morfolojik incelenmesi ve saf kültür elde etme yöntemleri | İlgili Kaynaklar |
| 3 | Bakterilerde Basit boyama, Gram Boyama | İlgili Kaynaklar |
| 4 | Kapsül Boyama, Endospor boyama | İlgili Kaynaklar |
| 5 | Maya ve Küf mantarlarının morfolojik ve sitolojik incelenmesi | İlgili Kaynaklar |
| 6 | Alg ve Protozoa gruplarının morfolojik incelenmesi | İlgili Kaynaklar |
| 7 | Mikroorganizmaların boyutlarının ölçümü | İlgili Kaynaklar |
| 8 | Arasınav | İlgili Kaynaklar |
| 9 | Direkt mikroskobik sayım; Breed Metodu, Thoma Lamı | İlgili Kaynaklar |
| 10 | Plak Kültür metodu | İlgili Kaynaklar |
| 11 | Antibiyogram | İlgili Kaynaklar |
| 12 | Toprak ve Su mikrobiyolojisine giriş | İlgili Kaynaklar |
| 13 | Besin mikrobiyolojisine giriş | İlgili Kaynaklar |
| 14 | Fiziksel ve Kimyasal metotlar ile mikroorganizmaların kontrolü | İlgili Kaynaklar |
| 15 | Membran filtre, Turbudimetre | İlgili Kaynaklar |
| 16 | Final sınavı | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
| Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
|---|---|---|
| Devam/Katılım | ||
| Laboratuar | ||
| Uygulama | ||
| Arazi Çalışması | ||
| Derse Özgü Staj | ||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
| Ödev | ||
| Sunum/Jüri | ||
| Projeler | ||
| Seminer/Workshop | ||
| Ara Sınavlar | 1 | 40 |
| Final | 1 | 60 |
| Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
| Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
| TOPLAM | 100 | |
AKTS İşyükü Tablosu
| Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
|---|---|---|---|
| Ders Saati | 16 | 2 | |
| Laboratuar | |||
| Uygulama | |||
| Arazi Çalışması | |||
| Sınıf Dışı Ders Çalışması | |||
| Derse Özgü Staj | |||
| Ödev | |||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
| Projeler | |||
| Sunum / Seminer | |||
| Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
| Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
| Toplam İşyükü : | |||
| Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
| AKTS Kredisi : | |||
| Diğer Notlar | Yok |
|---|