Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Genel Mikrobiyoloji Laboratuvarı | GDM2041 | 1 | 2 | 0 | 0 | 2 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz |
---|
Dersin Dili | İngilizce |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Muhammed Zeki Durak |
Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Laboratuar aletleri ve mikroskop kullanımı. Laboratuar çalışmalarında teşhis ve tanım amaçlı örnek mikroorganizmaların karakteristiklerinin ortaya konulması, besi yeri hazırlama. Mikrobiyoloji laboratuar çalışma koşulları ve kurallarının anlaşılması |
---|---|
Dersin İçeriği | Mikrobiyoloji labaratuvarında kullanılan ekipmanlar hakkında gene bilgiler, Mikroorganizmaların nitel ve nicel analizleri |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Mikroorganizma boyama yöntemlerini bilir
- Kültür ortamı hazırlama ve mikroorganizma izolasyonunu bilir
- Mikroorganizmaları boyutlandırmasını bilir
- Mikroorganizmaların morfolojilerini ve tanımlayıcı özelliklerinim mikro ve makro görüntüler yardımı ile belirlemesini bilir
- Materyal kültivasyonu, determinasyon ve identifikasyonunu gerçekleştirmesini bilir
- Mikroorganizmalara karşı sidal ve statik önlemler, kriterler ve uygulamaları bilir
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Laboratuar malzeme ve aletlerinin tanıtılması | İlgili Kaynaklar |
2 | Besiyeri hazırlama ve aşılama, bakterilerin morfolojik incelenmesi ve saf kültür elde etme yöntemleri | İlgili Kaynaklar |
3 | Bakterilerde Basit boyama, Gram Boyama | İlgili Kaynaklar |
4 | Kapsül Boyama, Endospor boyama | İlgili Kaynaklar |
5 | Maya ve Küf mantarlarının morfolojik ve sitolojik incelenmesi | İlgili Kaynaklar |
6 | Alg ve Protozoa gruplarının morfolojik incelenmesi | İlgili Kaynaklar |
7 | Mikroorganizmaların boyutlarının ölçümü | İlgili Kaynaklar |
8 | Arasınav | İlgili Kaynaklar |
9 | Direkt mikroskobik sayım; Breed Metodu, Thoma Lamı | İlgili Kaynaklar |
10 | Plak Kültür metodu | İlgili Kaynaklar |
11 | Antibiyogram | İlgili Kaynaklar |
12 | Toprak ve Su mikrobiyolojisine giriş | İlgili Kaynaklar |
13 | Besin mikrobiyolojisine giriş | İlgili Kaynaklar |
14 | Fiziksel ve Kimyasal metotlar ile mikroorganizmaların kontrolü | İlgili Kaynaklar |
15 | Membran filtre, Turbudimetre | İlgili Kaynaklar |
16 | Final sınavı | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | ||
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 40 |
Final | 1 | 60 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 16 | 2 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | |||
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | |||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|