Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Isı ve Kütle AktarımıGDM213223200
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)Muhammet Arıcı
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıDersin amacı gıda mühendisliğinde temel olan transport mekanizmalarından ısı ve kütle transferinin temellerini açıklamak ve gıda sanayindeki kullanım alanları hakkında bilgilendirmektir. Bu ders kapsamında öğrencilerin temel mühendislik bilgilerini transfer işlemlerine uygulamalarını sağlamak, ısı ve kütle transferi problemlerini tanımlama, formülasyon ve çözme yeteneklerini geliştirmek hedeflenmektedir.
Dersin İçeriğiIsı ve kütle transferi dersinde ısı aktarımı kapsamında, termal enerji denkliğinin prensipleri ve ısı transferinin temel mekanizmaları olan ısıl iletim, taşınım ve ışınım işlenmektedir. Belirtilen temel ısı transfer mekanizmalarının farklı ısı değiştiriciler için hesaplamalarda ve ısı değiştiricilerin tasarımında nasıl kullanıldığı öğretilmektedir. Termal enerji denkliği ve ısı transfer mekanizmalarının kararsız durumdaki sistemlere uygulaması yapılmaktadır. Temel prensipler anlatılırken seçilen problemler yardımıyla bu prensiplerin gıda mühendisliği uygulamalarına da örnekler verilmektedir. Kütle aktarımı kapsamında ise kütle transferinin esasları ısı aktarımıyla paralel olarak verilmektedir. Faz dengesi ve ilgili diyagramlar gösterilmekte, kararlı ve kararsız halde moleküler difüzyonun temel prensiplerine yer verilmektedir. Ayrıca kütle transfer katsayıları için kullanılan modeller, konvektif kütle transfer katsayıları için korelasyonlar, ısı, kütle ve momentum transferi arasındaki anolojiler öğretilmektedir
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Çengel, Y.A., Turner, R.H., 2008. Fundamentals of Thermal-Fluid Sciences, 3rd Ed., McGraw-Hill Inc., USA
  • Geankoplis, C.J., 2003. Transport Processes and Seperation Process Principles, 4th Ed., Prentice Hall,
  • Çengel, Y.A., 2003, Heat Transfer, McGraw-Hill International Series, Singapore
  • Mc Cabe W.L., and Smith J. C., 2005, Unit Operations of Chemical Engineering, 7th Edition, McGraw-Hill, Inc, New York
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci ısı ve kütle aktarımı mekanizmalarını bilir.
  2. Öğrenci ısı ve kütle aktarımının kararlı ve kararsız haldeki temel prensipleri bilir.
  3. Öğrenci gıda mühendisliği temel işlemlerinde ısı ve kütle aktarımının yerini ve önemini bilir.
  4. Öğrenci kütle ve ısı aktarım denkliklerini kurabilir ve birbirleri arasındaki analojiyi bilir.
  5. Öğrenci verilen bir ısı ya da kütle aktarımı sistemi için tasarım, analiz, çözümleme ve yorumlamasını bilir.
  6. Öğrenci ısı değiştiriciler, dondurucu sistemleri, karıştırmalı kazan ve kurutucu sistemlerini ve bu sistemlerin tasarlamasını bilir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Genel Tanıtım ve Girişİlgili Kaynaklar
2Isı ve kütle aktarım temel mekanizmalarıİlgili Kaynaklar
3Isı, kütle ve momentum transferi arasındaki anolojiler;İlgili Kaynaklar
4Difüzyon teorisi, kararlı hal ısı aktarımıİlgili Kaynaklar
5Moleküler Difüzyon, kararlı hal ısı aktarımıİlgili Kaynaklar
6Boyutsuz sayılar, kararsız hal ısı iletimi, kararsız hal difüzyonun prensipleriİlgili Kaynaklar
7Boyutsuz sayılar, kararsız hal ısı iletimi, kararsız hal kütle aktarımıİlgili Kaynaklar
8Arasınavİlgili Kaynaklar
9Zorlamalı taşınım, konvektif kütle transfer katsayılarıİlgili Kaynaklar
10Zorlamalı taşınım, konvektif kütle transfer katsayılarıİlgili Kaynaklar
11Doğal taşınım, konvektif kütle transfer katsayıları için korelasyonlarİlgili Kaynaklar
12Işınımla ısı aktarımı, kütle transfer katsayısı için kullanılan modellerİlgili Kaynaklar
13Isı değiştiricileri, faz dengesi ve ilgili diyagramlarİlgili Kaynaklar
14Isı değiştiricileri, faz dengesi ve ilgili diyagramlar, çift faz teorisiİlgili Kaynaklar
15Isı ve kütle aktarımında özel uygulamalar (dondurma, karıştırmalı kazan, kurutma) ve Genel Değerlendirmeİlgili Kaynaklar
16Final Sınavıİlgili Kaynaklar

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar140
Final160
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati162
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması142
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok