Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Isı ve Kütle Aktarımı | GDM2132 | 2 | 3 | 2 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Bahar |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Dersin amacı gıda mühendisliğinde temel olan transport mekanizmalarından ısı ve kütle transferinin temellerini açıklamak ve gıda sanayindeki kullanım alanları hakkında bilgilendirmektir. Bu ders kapsamında öğrencilerin temel mühendislik bilgilerini transfer işlemlerine uygulamalarını sağlamak, ısı ve kütle transferi problemlerini tanımlama, formülasyon ve çözme yeteneklerini geliştirmek hedeflenmektedir. |
---|---|
Dersin İçeriği | Isı ve kütle transferi dersinde ısı aktarımı kapsamında, termal enerji denkliğinin prensipleri ve ısı transferinin temel mekanizmaları olan ısıl iletim, taşınım ve ışınım işlenmektedir. Belirtilen temel ısı transfer mekanizmalarının farklı ısı değiştiriciler için hesaplamalarda ve ısı değiştiricilerin tasarımında nasıl kullanıldığı öğretilmektedir. Termal enerji denkliği ve ısı transfer mekanizmalarının kararsız durumdaki sistemlere uygulaması yapılmaktadır. Temel prensipler anlatılırken seçilen problemler yardımıyla bu prensiplerin gıda mühendisliği uygulamalarına da örnekler verilmektedir. Kütle aktarımı kapsamında ise kütle transferinin esasları ısı aktarımıyla paralel olarak verilmektedir. Faz dengesi ve ilgili diyagramlar gösterilmekte, kararlı ve kararsız halde moleküler difüzyonun temel prensiplerine yer verilmektedir. Ayrıca kütle transfer katsayıları için kullanılan modeller, konvektif kütle transfer katsayıları için korelasyonlar, ısı, kütle ve momentum transferi arasındaki anolojiler öğretilmektedir |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenci ısı ve kütle aktarımı mekanizmalarını bilir.
- Öğrenci ısı ve kütle aktarımının kararlı ve kararsız haldeki temel prensipleri bilir.
- Öğrenci gıda mühendisliği temel işlemlerinde ısı ve kütle aktarımının yerini ve önemini bilir.
- Öğrenci kütle ve ısı aktarım denkliklerini kurabilir ve birbirleri arasındaki analojiyi bilir.
- Öğrenci verilen bir ısı ya da kütle aktarımı sistemi için tasarım, analiz, çözümleme ve yorumlamasını bilir.
- Öğrenci ısı değiştiriciler, dondurucu sistemleri, karıştırmalı kazan ve kurutucu sistemlerini ve bu sistemlerin tasarlamasını bilir.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Genel Tanıtım ve Giriş | İlgili Kaynaklar |
2 | Isı ve kütle aktarım temel mekanizmaları | İlgili Kaynaklar |
3 | Isı, kütle ve momentum transferi arasındaki anolojiler; | İlgili Kaynaklar |
4 | Difüzyon teorisi, kararlı hal ısı aktarımı | İlgili Kaynaklar |
5 | Moleküler Difüzyon, kararlı hal ısı aktarımı | İlgili Kaynaklar |
6 | Boyutsuz sayılar, kararsız hal ısı iletimi, kararsız hal difüzyonun prensipleri | İlgili Kaynaklar |
7 | Boyutsuz sayılar, kararsız hal ısı iletimi, kararsız hal kütle aktarımı | İlgili Kaynaklar |
8 | Arasınav | İlgili Kaynaklar |
9 | Zorlamalı taşınım, konvektif kütle transfer katsayıları | İlgili Kaynaklar |
10 | Zorlamalı taşınım, konvektif kütle transfer katsayıları | İlgili Kaynaklar |
11 | Doğal taşınım, konvektif kütle transfer katsayıları için korelasyonlar | İlgili Kaynaklar |
12 | Işınımla ısı aktarımı, kütle transfer katsayısı için kullanılan modeller | İlgili Kaynaklar |
13 | Isı değiştiricileri, faz dengesi ve ilgili diyagramlar | İlgili Kaynaklar |
14 | Isı değiştiricileri, faz dengesi ve ilgili diyagramlar, çift faz teorisi | İlgili Kaynaklar |
15 | Isı ve kütle aktarımında özel uygulamalar (dondurma, karıştırmalı kazan, kurutma) ve Genel Değerlendirme | İlgili Kaynaklar |
16 | Final Sınavı | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | ||
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 40 |
Final | 1 | 60 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 16 | 2 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 2 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | |||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|