| Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Gıda Mikrobiyoloji Laboratuvarı | GDM2022 | 1 | 3 | 0 | 0 | 2 |
| Önkoşullar | Yok |
|---|
| Yarıyıl | Bahar |
|---|
| Dersin Dili | Türkçe |
|---|---|
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Türü | Zorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı |
| Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
| Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
| Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
|---|---|
| Dersin Koordinatörü | Osman Sağdıç |
| Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
| Asistan(lar)ı |
| Dersin Amacı | Gıda mikrobiyolojisi alanında temel laboratuvar bilgi ve becerisinin öğrenciye kazandırılması, bu alanda kullanılan tespit ve tanı yöntemlerinin tanıtılması bu dersin amacını oluşturur. |
|---|---|
| Dersin İçeriği | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
| Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenci gıda mikrobiyolojisi laboratuvarında güvenli çalışma prensiplerini bilir.
- Öğrenci temel mikrobiyolojik teknikler ve mikroorganizmaların standart sayım yöntemlerini bilir.
- Öğrenci mikroskop kullanımını ve bakteri, maya ve küflerin mikroskop altında incelenmesini bilir.
- Öğrenci mikroorganizmalara uygulanan bazı biyokimyasal testlerin uygulanmasını bilir.
- Öğrenci gıdalardaki bazı bakteri, maya ve küflerin sayımını bilir.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Öğrencilerle tanışma, dersin içeriğini anlatma, grupların belirlenmesi, mikrobiyoloji laboratuvarında çalışma kurallarının anlatımı | İlgili Kaynaklar |
| 2 | Gıda mikrobiyolojisi uygulamalarında kullanılan besiyerleri, kullanılacak alet-ekipmanın sterilizasyonu | İlgili Kaynaklar |
| 3 | Gıda maddelerinden ve işletme içinden analiz için örnek alma yöntemleri | İlgili Kaynaklar |
| 4 | Gıda maddelerine bulaşan mikroorganizma kaynakları | İlgili Kaynaklar |
| 5 | Gıda maddelerindeki mikroorganizma yükünün saptanmasında kullanılan yöntemler I | İlgili Kaynaklar |
| 6 | Gıda maddelerindeki mikroorganizma yükünün saptanmasında kullanılan yöntemler II | İlgili Kaynaklar |
| 7 | Genel tekrar | İlgili Kaynaklar |
| 8 | ARA SINAV | İlgili Kaynaklar |
| 9 | Gıda maddelerindeki mikroorganizma yükünün saptanmasında kullanılan yöntemler II | İlgili Kaynaklar |
| 10 | Gıdalarda hastalık yapıcı ve indikatör mikroorganizmaların saptanmasına yönelik yöntemler I | İlgili Kaynaklar |
| 11 | Gıdalarda hastalık yapıcı ve indikatör mikroorganizmaların saptanmasına yönelik yöntemler II | İlgili Kaynaklar |
| 12 | Mikroskobik sayım yöntemleri I | İlgili Kaynaklar |
| 13 | Mikroskobik sayım yöntemleri II | İlgili Kaynaklar |
| 14 | Mikroskobik sayım yöntemleri III | İlgili Kaynaklar |
| 15 | Değişik gıda maddelerinde mikroorganizma yükünün saptanmasına yönelik uygulamalar | İlgili Kaynaklar |
| 16 | FİNAL SINAVI | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
| Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
|---|---|---|
| Devam/Katılım | ||
| Laboratuar | ||
| Uygulama | ||
| Arazi Çalışması | ||
| Derse Özgü Staj | ||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
| Ödev | 1 | 30 |
| Sunum/Jüri | ||
| Projeler | ||
| Seminer/Workshop | ||
| Ara Sınavlar | 1 | 30 |
| Final | 1 | 40 |
| Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
| Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
| TOPLAM | 100 | |
AKTS İşyükü Tablosu
| Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
|---|---|---|---|
| Ders Saati | |||
| Laboratuar | 16 | 2 | |
| Uygulama | |||
| Arazi Çalışması | |||
| Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 2 | |
| Derse Özgü Staj | |||
| Ödev | |||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
| Projeler | |||
| Sunum / Seminer | |||
| Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
| Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
| Toplam İşyükü : | |||
| Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
| AKTS Kredisi : | |||
| Diğer Notlar | Yok |
|---|