Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Gıda Mikrobiyoloji Laboratuvarı | GDM2022 | 1 | 3 | 0 | 0 | 2 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Bahar |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Osman Sağdıç |
Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Gıda mikrobiyolojisi alanında temel laboratuvar bilgi ve becerisinin öğrenciye kazandırılması, bu alanda kullanılan tespit ve tanı yöntemlerinin tanıtılması bu dersin amacını oluşturur. |
---|---|
Dersin İçeriği | |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenci gıda mikrobiyolojisi laboratuvarında güvenli çalışma prensiplerini bilir.
- Öğrenci temel mikrobiyolojik teknikler ve mikroorganizmaların standart sayım yöntemlerini bilir.
- Öğrenci mikroskop kullanımını ve bakteri, maya ve küflerin mikroskop altında incelenmesini bilir.
- Öğrenci mikroorganizmalara uygulanan bazı biyokimyasal testlerin uygulanmasını bilir.
- Öğrenci gıdalardaki bazı bakteri, maya ve küflerin sayımını bilir.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Öğrencilerle tanışma, dersin içeriğini anlatma, grupların belirlenmesi, mikrobiyoloji laboratuvarında çalışma kurallarının anlatımı | İlgili Kaynaklar |
2 | Gıda mikrobiyolojisi uygulamalarında kullanılan besiyerleri, kullanılacak alet-ekipmanın sterilizasyonu | İlgili Kaynaklar |
3 | Gıda maddelerinden ve işletme içinden analiz için örnek alma yöntemleri | İlgili Kaynaklar |
4 | Gıda maddelerine bulaşan mikroorganizma kaynakları | İlgili Kaynaklar |
5 | Gıda maddelerindeki mikroorganizma yükünün saptanmasında kullanılan yöntemler I | İlgili Kaynaklar |
6 | Gıda maddelerindeki mikroorganizma yükünün saptanmasında kullanılan yöntemler II | İlgili Kaynaklar |
7 | Genel tekrar | İlgili Kaynaklar |
8 | ARA SINAV | İlgili Kaynaklar |
9 | Gıda maddelerindeki mikroorganizma yükünün saptanmasında kullanılan yöntemler II | İlgili Kaynaklar |
10 | Gıdalarda hastalık yapıcı ve indikatör mikroorganizmaların saptanmasına yönelik yöntemler I | İlgili Kaynaklar |
11 | Gıdalarda hastalık yapıcı ve indikatör mikroorganizmaların saptanmasına yönelik yöntemler II | İlgili Kaynaklar |
12 | Mikroskobik sayım yöntemleri I | İlgili Kaynaklar |
13 | Mikroskobik sayım yöntemleri II | İlgili Kaynaklar |
14 | Mikroskobik sayım yöntemleri III | İlgili Kaynaklar |
15 | Değişik gıda maddelerinde mikroorganizma yükünün saptanmasına yönelik uygulamalar | İlgili Kaynaklar |
16 | FİNAL SINAVI | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 30 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | |||
Laboratuar | 16 | 2 | |
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 2 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | |||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|