| Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Soğuk Tekniği | GDM4032 | 2 | 3 | 2 | 0 | 0 |
| Önkoşullar | Yok |
|---|
| Yarıyıl | Güz, Bahar |
|---|
| Dersin Dili | Not set |
|---|---|
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı |
| Ders Kategorisi | Genel Kültür Dersleri |
| Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
| Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
|---|---|
| Dersin Koordinatörü | |
| Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
| Asistan(lar)ı |
| Dersin Amacı | Gıdaların soğukta ve dondurularak muhafaza prensiplerini, gıda bozulmaları, gıda zehirlenmeleri ve besinsel kayıpların en aza indirilerek korunmasının öneminin öğretilmesi. Soğutma sistemlerinin çalışma prensipleri ve soğuk hava depolarının planlanması |
|---|---|
| Dersin İçeriği | Gıdaların soğukta ve dondurarak muhafazasını kapsar |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
| Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenci soğutma ve dondurma işlemi ile ilgili kavramları bilir.
- Öğrenci depolama süresince meydana gelen değişimleri bilir.
- Öğrenci gıdaların dondurulmasında kullanılan yöntemlerin temel prensiplerini bilir.
- Öğrenci dondurma, depolama ve çözmenin gıda kalitesi üzerindeki etkilerini bilir
- Öğrenci dondurulmuş gıdaların ambalajlanmaları ve depolanmaları ile ilgili temel prensipleri bilir.
- Öğrenci soğutma sistemlerinin çalışma şartlarını bilir.
- Öğrenci soğuk depo tasarlamasını bilir.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Dersin tanımı ve içeriği konusunda bilgiler, Soğutma ile ilgili temel kavramlar, soğukta muhafazanın temel ve fizyolojik ilkeleri | İlgili Kaynaklar |
| 2 | Soğutma yöntemleri | İlgili Kaynaklar |
| 3 | Buhar sıkıştırmalı soğutma yönteminin incelenmesi ve termodinamik analizi | İlgili Kaynaklar |
| 4 | Gıdaların soğukta muhafazası (soğutma çevrimleri ve soğuk depolar) | İlgili Kaynaklar |
| 5 | Soğuk depoların planlanması | İlgili Kaynaklar |
| 6 | Gıdaların soğukta muhafazası (Kontrollü ve modifiye atmosferde depolanması) | İlgili Kaynaklar |
| 7 | ARA SINAV | İlgili Kaynaklar |
| 8 | Et ve ürünlerinin soğukta muhafazası | İlgili Kaynaklar |
| 9 | Meyve ve sebzelerin soğukta muhafazası | İlgili Kaynaklar |
| 10 | Soğukta ve dondurarak muhafaza sırasında gıdalarda meydana gelen değişimler | İlgili Kaynaklar |
| 11 | Soğuk depolar ve enerji tasarrufu ısı kazanç kaynaklarının analizi | İlgili Kaynaklar |
| 12 | Ürün esaslı uygulamalar (ön soğutma, dondurark depolama) | İlgili Kaynaklar |
| 13 | Ürün esaslı uygulamalar (Soğuk zincir) | İlgili Kaynaklar |
| 14 | Soğutma sistemlerinde proses control ekipmanları | İlgili Kaynaklar |
| 15 | Soğukta ve dondurarak muhafazada son teknolojiler | İlgili Kaynaklar |
| 16 | FİNAL SINAVI | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
| Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
|---|---|---|
| Devam/Katılım | ||
| Laboratuar | ||
| Uygulama | ||
| Arazi Çalışması | ||
| Derse Özgü Staj | ||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
| Ödev | ||
| Sunum/Jüri | ||
| Projeler | ||
| Seminer/Workshop | ||
| Ara Sınavlar | 1 | 40 |
| Final | 1 | 60 |
| Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
| Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
| TOPLAM | 100 | |
AKTS İşyükü Tablosu
| Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
|---|---|---|---|
| Ders Saati | 16 | 2 | |
| Laboratuar | |||
| Uygulama | |||
| Arazi Çalışması | |||
| Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 2 | |
| Derse Özgü Staj | |||
| Ödev | |||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
| Projeler | |||
| Sunum / Seminer | |||
| Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
| Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
| Toplam İşyükü : | |||
| Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
| AKTS Kredisi : | |||
| Diğer Notlar | Yok |
|---|