Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Su Ürünleri İşleme Teknolojisi | GDM3092 | 2 | 3 | 2 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz, Bahar |
---|
Dersin Dili | Not set |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Mustafa Tahsin Yılmaz |
Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Bu derste, su ürünlerinin kalite özelliklerinin, muhafaza ve isleme tekniklerinin uygulamaya yönelik incelenmesi amaçlanmaktadır. Farklı isleme teknikleri gerektiren kabuklu su ürünlerinin islenmesinde kullanılan yeni teknolojilerin tanıtılması hedeflenmektedir. Su ürünleri kalitesini etkileyebilen faktörler olan avlamadan islemeye kadar geçen süre içinde |
---|---|
Dersin İçeriği | Su Ürünleri İşleme Teknolojisi dersi, balıkların ve diğer su ürünlerinin kimyasal kompozisyonu, kalite özellikleri, beslenme açısından önemi, , ölüm sonrası balık eti kalitesinde oluşan değişiklikler ve bu değişikliklerin teknolojik kaliteye olan etkileri gibi konuları kapsamaktadır. Bunun yanı sıra, bu derste su ürünlerinin değerlendirilmesinde uygulanan dondurma, tuzlama, kurutma, konserveleme ve tütsüleme gibi temel teknolojik işlemler ürün özellikleri de göz önünde bulundurularak aktarılmaktadır. Ayrıca su ürünleri mikrobiyolojisi, su ürünlerinde bulunan toksinler ve ambalajlama tekniklerine de değinilmektedir |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenci su ürünlerindeki biyokimyasal değisiklikler ile kalite arasındaki iliskinin kurulmasını bilir.
- Öğrenci su ürünlerine uygulanan temel islemler konusunda kapsamlı bilgi sahibi olur.
- Öğrenci su ürünlerinin islenmesinde mühendislik bakıs açısının önemini bilir.
- Öğrenci su ürünlerinin depolanmasında, işlenmesinde karşılaşılabilecek problemleri saptayabilme ve çözebilme becerisini kazanacak. Analitik ve sorgulayıcı düşünce sisteminin önemini kavrayacak.
- Öğrenciler mesleki sorumluluklarla ilgili görüs ve düsüncelerine yeni bir boyut kazandıracak.
- Öğrenciler bilgiye ulaşma, kullanma ve harmanlama yeteneklerini gelistirecek.
- Öğrenci gelişen teknoloji ve bilgilerin farkına vararak tüm çalısma yaşamında öğrenmenin önemini anlayacak.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Balıkların sınıflandırılması, anatomisi ve fizyolojisi | İlgili Kaynaklar |
2 | Kimyasal kompozisyon | İlgili Kaynaklar |
3 | Glikoliz ve ölüm sonrası değisiklikler | İlgili Kaynaklar |
4 | Glikoliz ve ölüm sonrası değisiklikler | İlgili Kaynaklar |
5 | Su ürünlerinde tazelik kriterleri | İlgili Kaynaklar |
6 | Taze balıkların islenmesi (soğutma ve soğukta depolama) | İlgili Kaynaklar |
7 | Taze balıkların islenmesi (soğutma ve soğukta depolama) | İlgili Kaynaklar |
8 | Arasınav | İlgili Kaynaklar |
9 | Su ürünlerinin dondurulması | İlgili Kaynaklar |
10 | Tuzlama ve kurutma teknikleri | İlgili Kaynaklar |
11 | Tütsüleme teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
12 | Konserveleme teknikleri | İlgili Kaynaklar |
13 | Kabukluların islenmesi | İlgili Kaynaklar |
14 | Su ürünleri mikrobiyolojisi | İlgili Kaynaklar |
15 | Ambalajlama teknikleri | İlgili Kaynaklar |
16 | Final Sınavı | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 30 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 16 | 2 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 2 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | |||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|