Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Endüstrisi Atıkları ve DeğerlendirilmesiGDM313223200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliNot set
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)Muhammet Arıcı
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıÖğrencilere gıda endüstrisinin çeşitli kollarından elde edilen atıkların ve yan ürünlerin farklı endüstrilerde kullanılması, çevre ve insan sağlığına zararsız hale getirilmesi hakkında teorik ve uygulamaya dayalı birikim kazandırılmasıdır.
Dersin İçeriğiGıda endüstrisinin yan ürünleri ve artıklarının tanımları, sınıflandırılması, Artık ve artıkların yapısal özellikleri ve kimyasal bileşimleri, Gıda sanayii atık-sularının karakteri ve arıtımı, Temel gıda sanayi dalları olan hububat, et, süt, meyve-sebze, yağ endüstrisi ve şeker işleme sanayilerinin atık ve yan ürünlerinin kaynakları, bileşimleri ve değerlendirilmeleri işlenmektedir
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Gıda Endüstrisinde Atık ve Yan Ürünler Ders Notu
  • Utilization of By-Products and Treatment of Waste in the Food Industry edited by Vasso Oreopoulou, C.H.I.P.S, 2007, 316 pages
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler atık ve yan ürün temel kavramları konusunu bilir.
  2. Öğrenciler yan ürün ve atıkların çevre, ekonomi ve insan sağlığı açısından önemini bilir.
  3. Öğrenciler gıda sanayinde oluşan atık ve yan ürünlerin özelliklerini bilir.
  4. Öğrenciler atık arıtım yöntemleri konusunu bilir.
  5. Öğrenciler yan ürün ve atıklardan yararlanma yöntemlerini bilir.
  6. Öğrenciler yeni gelişen biyoteknolojik yöntemleri bilir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Atık ve yan ürün temel kavramları İlgili Kaynaklar
2Gıda endüstrisi yan ürünleri ve atıklarının kaynakları ve özelikleri İlgili Kaynaklar
3Gıda endüstrisi yan ürünleri ve atıklarının sınıflandırılması İlgili Kaynaklar
4ArtıKların yapısal özellikleri ve kimyasal bileşimleri İlgili Kaynaklar
5Gıda sanayii atık sularının karakterizasyonuİlgili Kaynaklar
6Atık su arıtım yöntemleri İlgili Kaynaklar
7ara sınavİlgili Kaynaklar
8Meyve-sebze endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi İlgili Kaynaklar
9Et endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi İlgili Kaynaklar
10Tahıl endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi İlgili Kaynaklar
11Süt endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi İlgili Kaynaklar
12Yağ endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi İlgili Kaynaklar
13Şeker endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi İlgili Kaynaklar
14Fermente ürün endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesiİlgili Kaynaklar
15Yan ürünler ve atıkların biyoteknolojik yöntemlerle zenginleştirilmesi İlgili Kaynaklar
16final sınavıİlgili Kaynaklar

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar140
Final160
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati162
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)130
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok