| Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Gıda Endüstrisi Atıkları ve Değerlendirilmesi | GDM3132 | 2 | 3 | 2 | 0 | 0 |
| Önkoşullar | Yok |
|---|
| Yarıyıl | Güz, Bahar |
|---|
| Dersin Dili | Not set |
|---|---|
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı |
| Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
| Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
| Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
|---|---|
| Dersin Koordinatörü | |
| Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
| Asistan(lar)ı |
| Dersin Amacı | Öğrencilere gıda endüstrisinin çeşitli kollarından elde edilen atıkların ve yan ürünlerin farklı endüstrilerde kullanılması, çevre ve insan sağlığına zararsız hale getirilmesi hakkında teorik ve uygulamaya dayalı birikim kazandırılmasıdır. |
|---|---|
| Dersin İçeriği | Gıda endüstrisinin yan ürünleri ve artıklarının tanımları, sınıflandırılması, Artık ve artıkların yapısal özellikleri ve kimyasal bileşimleri, Gıda sanayii atık-sularının karakteri ve arıtımı, Temel gıda sanayi dalları olan hububat, et, süt, meyve-sebze, yağ endüstrisi ve şeker işleme sanayilerinin atık ve yan ürünlerinin kaynakları, bileşimleri ve değerlendirilmeleri işlenmektedir |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
| Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler atık ve yan ürün temel kavramları konusunu bilir.
- Öğrenciler yan ürün ve atıkların çevre, ekonomi ve insan sağlığı açısından önemini bilir.
- Öğrenciler gıda sanayinde oluşan atık ve yan ürünlerin özelliklerini bilir.
- Öğrenciler atık arıtım yöntemleri konusunu bilir.
- Öğrenciler yan ürün ve atıklardan yararlanma yöntemlerini bilir.
- Öğrenciler yeni gelişen biyoteknolojik yöntemleri bilir.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Atık ve yan ürün temel kavramları | İlgili Kaynaklar |
| 2 | Gıda endüstrisi yan ürünleri ve atıklarının kaynakları ve özelikleri | İlgili Kaynaklar |
| 3 | Gıda endüstrisi yan ürünleri ve atıklarının sınıflandırılması | İlgili Kaynaklar |
| 4 | ArtıKların yapısal özellikleri ve kimyasal bileşimleri | İlgili Kaynaklar |
| 5 | Gıda sanayii atık sularının karakterizasyonu | İlgili Kaynaklar |
| 6 | Atık su arıtım yöntemleri | İlgili Kaynaklar |
| 7 | ara sınav | İlgili Kaynaklar |
| 8 | Meyve-sebze endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi | İlgili Kaynaklar |
| 9 | Et endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi | İlgili Kaynaklar |
| 10 | Tahıl endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi | İlgili Kaynaklar |
| 11 | Süt endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi | İlgili Kaynaklar |
| 12 | Yağ endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi | İlgili Kaynaklar |
| 13 | Şeker endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi | İlgili Kaynaklar |
| 14 | Fermente ürün endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi | İlgili Kaynaklar |
| 15 | Yan ürünler ve atıkların biyoteknolojik yöntemlerle zenginleştirilmesi | İlgili Kaynaklar |
| 16 | final sınavı | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
| Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
|---|---|---|
| Devam/Katılım | ||
| Laboratuar | ||
| Uygulama | ||
| Arazi Çalışması | ||
| Derse Özgü Staj | ||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
| Ödev | ||
| Sunum/Jüri | ||
| Projeler | ||
| Seminer/Workshop | ||
| Ara Sınavlar | 1 | 40 |
| Final | 1 | 60 |
| Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
| Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
| TOPLAM | 100 | |
AKTS İşyükü Tablosu
| Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
|---|---|---|---|
| Ders Saati | 16 | 2 | |
| Laboratuar | |||
| Uygulama | |||
| Arazi Çalışması | |||
| Sınıf Dışı Ders Çalışması | |||
| Derse Özgü Staj | |||
| Ödev | |||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
| Projeler | |||
| Sunum / Seminer | |||
| Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
| Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 30 | |
| Toplam İşyükü : | |||
| Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
| AKTS Kredisi : | |||
| Diğer Notlar | Yok |
|---|