Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Organik GıdalarGDM314223200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliNot set
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüMuhammet Arıcı
Dersi Veren(ler)Muhammet Arıcı
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıGünümüzde yavaş yavaş önemi artan ve gelecekte çok daha önemli olacak olan organik gıdalar ve bu gıdaların yetiştirilmesinden sofraya ulaşmasına kadar olan periyotta uyulması gereken kurallar hakkında öğrencilerin bilgi sahibi olmasını sağlamak öncelikli hedeftir. Bunun yanısıra organik hammaddelerden hazırlanacak organic gıdalar için seçilecek üretim prosesleri, kullanılacak katkı maddeleri, ambalaj malzemeleri ve bunlarla ürünler arasındaki etkileşimler hakkında bilgiler verilmesi de hedeflenmektedir.
Dersin İçeriğiOrganik gıda tanımı ve genel özellikleri, organic gıda üretim şartları, organic üretimde gözetim kuruluşları ve belgelendirme, organic gıdaların işlenmesi ve uyulması gereken kurallar(Kullanılabilecek veya kullanılamayacak katkılar, ambalaj malzemeleri, uygulanamayacak bazı teknolojiler…vs), organic gıdalarda güvenilirlik analizleri ve etiketleme, organic gıdalarla ilgili mevzuat. .
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Ders Notları
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci beslemede organik gıdaların önemini kavrar.
  2. Öğrenci organik gıda üretiminde kullanılabilecek katkılar ve uygulanacak teknolojileri bilir.
  3. Öğrenci organik gıda pazarı hakkında bilgi sahibi olur.
  4. Öğrenci organik gıdaların işlenmesini bilir.
  5. Öğrenci organik gıdaların insan sağlığı için önemini bilir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Beslemede organik gıdaların önemini İlgili Kaynaklar
2organik gıdaların uygun şartlarda işlenmesi İlgili Kaynaklar
3Organik gıda yetiştiriciliği İlgili Kaynaklar
4Organik gıdaların hasadı İlgili Kaynaklar
5Organik gıdaların taşınması İlgili Kaynaklar
6Organik gıdaların depolanmasıİlgili Kaynaklar
7Organik gıdalar üretmeye yönelik tesisler kurulması ve mevcut işletmeleri geliştirilmesiİlgili Kaynaklar
8Vize sınavıİlgili Kaynaklar
9Organik gıda üretiminde katkı maddelerinin kullanılması İlgili Kaynaklar
10Yeni teknolojilerİlgili Kaynaklar
11Organik gıdaların pazarı ve pazarlanması İlgili Kaynaklar
12Organik gıda üretimi ile ilgili yasal düzenlemelerİlgili Kaynaklar
13Seminerİlgili Kaynaklar
14Seminerİlgili Kaynaklar
15Seminerİlgili Kaynaklar
16Final Sınavıİlgili Kaynaklar

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati162
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer15
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)110
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)130
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok