Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Gıda Mevzuatı | GDM4082 | 2 | 3 | 2 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz, Bahar |
---|
Dersin Dili | Not set |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Muhammet Arıcı |
Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Bu ders kapsamında öğrenciler, gıda kalitesinin sağlanmasında sorumlu ve uymak zorunda oldukları ulusal ve uluslararası gıda mevzuatı hakkında bilinçlendirilecektir. Bu dersin sonunda, hukukun temel kavramları, gıda hukuku ve gıda mevzuatı, gıda kontrolu için gereklilikler ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu konuları öğrenciler tarafından kavranmış olacaktır. |
---|---|
Dersin İçeriği | Hukukun temel kavramları, gııda hukuku ve gıda mevzuatı; Gıda kontrolu için gereklilikler ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu, Modern gıda kanunu, yönetmelik ve standartların hazırlanması, Türkiye’de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların tanıtımı; Gıda üretimi yapanların ve satanların sorumlulukları; Uluslararası gıda mevzuatı (ISO, CAC, AB çalışmaları ve direktifleri, CE işareti, ABD gıda mevzuatı |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenci hukuk dokronini ve hukukun temel kavramlarını bilir.
- Öğrenci gıda hukuku ve gıda mevzuatında yeralan yönetmelik, tüzük ve direktifleri bilir.
- Öğrenci gıda kontrolu için gereklilik ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu için gerekli şartları bilir.
- Öğrenci modern gıda kanunu, yönetmelik ve standartların hazırlanmasında gerekli olan şartlar hakkında bilgi sahibi olur.
- Öğrenci Türkiye’deki gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardları bilir.
- Öğrenci gıda üretimi yapan işletmeler ile satış yapanların sorumluluklarının neler olduğunu bilir.
- Öğrenci uluslararası gıda mevzuatında yeralan bazı çalışmaların kavranması (ISO, CAC, AB çalışmaları ve direktifleri, CE işareti, ABD gıda mevzuatı)hakkında bilgi sahibi olur.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Dersin kapsamı, gerekçesi ,önemi,kurallar ve gerekler | İlgili Kaynaklar |
2 | Hukukun temel kavramları | İlgili Kaynaklar |
3 | Gıda hukuku ve gıda mevzuatı | İlgili Kaynaklar |
4 | Gıda kontrolu için gereklilik ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu | İlgili Kaynaklar |
5 | Gıda kontrolu için gereklilik ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu | İlgili Kaynaklar |
6 | Modern gıda kanunu, yönetmelik ve standartların hazırlanması | İlgili Kaynaklar |
7 | Ara sınavı | İlgili Kaynaklar |
8 | Türkiye’de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların tanıtımı | İlgili Kaynaklar |
9 | Türkiye’de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların tanıtımı | İlgili Kaynaklar |
10 | Türkiye’de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların tanıtımı | İlgili Kaynaklar |
11 | Türkiye’de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların tanıtımı | İlgili Kaynaklar |
12 | Gıda üretimi yapanların ve satanların sorumlulukları | İlgili Kaynaklar |
13 | Gıda üretimi yapanların ve satanların sorumlulukları | İlgili Kaynaklar |
14 | Uluslararası gıda mevzuatı (ISO, CAC, AB çalışmaları ve direktifleri, CE işareti, ABD gıda mevzuatı) | İlgili Kaynaklar |
15 | Uluslararası gıda mevzuatı (ISO, CAC, AB çalışmaları ve direktifleri, CE işareti, ABD gıda mevzuatı) | İlgili Kaynaklar |
16 | Final sınavı | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 30 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 16 | 2 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | |||
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | |||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 30 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|