| Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Meyve Suyu Teknolojisi | GDM4092 | 2 | 3 | 2 | 0 | 0 |
| Önkoşullar | Yok |
|---|
| Yarıyıl | Güz, Bahar |
|---|
| Dersin Dili | Not set |
|---|---|
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı |
| Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
| Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
| Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
|---|---|
| Dersin Koordinatörü | |
| Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
| Asistan(lar)ı |
| Dersin Amacı | Meyve suyu üretim teknolojisi konusunda temel bilgiler vererek bu konuda karşılaşılabilecek sorunları çözebilmek için gerekli alt yapıyı oluşturmak |
|---|---|
| Dersin İçeriği | Meyve suyuna işlenmeleri açısından meyvelerin tanımı, meyve ve meyve sularının bileşimi, geleneksel ve modern yöntemlerle meyve suyu, nektar ve içeceklerin üretim teknolojileri; meyvelerin işlenmeye hazırlanması, presleme ön işlemleri ve presler, pulpun inceltilmesi, durultma, filtrasyon, meyve sularının depolanmaları, meyve sularının ambalajlanmaları, meyve sularının konsantre edilmeleri; sebze suyu üretim teknolojisi; gazlı-gazsız alkolsüz içeceklerin üretim teknolojisi |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
| Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler meyve suyu, nektar ve içecek kavramlarını bilir.
- Öğrenciler presleme ön işlemlerini ve pres tiplerini bilir.
- Öğrenciler durultma ve filtrasyon işlemlerini bilir.
- Öğrenciler meyve suyu üretiminde kullanılan enzimleri ve etki mekanizmalarını bilir.
- Öğrenciler meyve sularının konsantre edilmesi aşamalarını bilir.
- Öğrenciler meyve suyu ve benzeri içeceklerde kalite kontrol uygulamaları bilir.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Meyve suyu üretim teknolojisi; meyve sularına ilişkin mevzuat, meyve suyuna işlenmeleri açısından meyvelerin başlıca nitelikleri | İlgili Kaynaklar |
| 2 | Meyve suyu üretim teknolojisi; meyvelerin işlenmeye hazırlanmaları, presleme ön işlemleri | İlgili Kaynaklar |
| 3 | Meyve suyu üretim teknolojisi; mayşenin pulpa işlenmesi, mayşenin preslenmesi ve presler | İlgili Kaynaklar |
| 4 | Meyve suyu üretim teknolojisi; durultma, filtrasyon ve filtreler | İlgili Kaynaklar |
| 5 | Meyve suyu üretim teknolojisi; meyve sularının konsantre edilmeleri, aroma ayırma ve aroma tutucular | İlgili Kaynaklar |
| 6 | Meyve suyu üretim teknolojisi; meyve suları ve nektarların tüketim için ambalajlanmaları | İlgili Kaynaklar |
| 7 | ARA SINAV | İlgili Kaynaklar |
| 8 | Meyve suyu üretim teknolojisi; bazı meyvelerin meyve suyuna işlenmeleri | İlgili Kaynaklar |
| 9 | Meyve suyu üretim teknolojisi; bazı meyvelerin meyve suyuna işlenmeleri | İlgili Kaynaklar |
| 10 | Sebze suları üretimi | İlgili Kaynaklar |
| 11 | Gazlı ve gazsız içeceklerin üretimi | İlgili Kaynaklar |
| 12 | Meyve suları, nektar ve içeceklerde kalite kontrol uygulamaları | İlgili Kaynaklar |
| 13 | Meyve ve sebze işleme endüstrisinde temel analiz metotları | İlgili Kaynaklar |
| 14 | Laboratuar uygulaması | İlgili Kaynaklar |
| 15 | Yılsonu ders değerlendirmesi | İlgili Kaynaklar |
| 16 | FİNAL SINAV | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
| Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
|---|---|---|
| Devam/Katılım | ||
| Laboratuar | ||
| Uygulama | ||
| Arazi Çalışması | ||
| Derse Özgü Staj | ||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
| Ödev | ||
| Sunum/Jüri | ||
| Projeler | ||
| Seminer/Workshop | ||
| Ara Sınavlar | 1 | 40 |
| Final | 1 | 60 |
| Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
| Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
| TOPLAM | 100 | |
AKTS İşyükü Tablosu
| Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
|---|---|---|---|
| Ders Saati | 16 | 2 | |
| Laboratuar | |||
| Uygulama | |||
| Arazi Çalışması | |||
| Sınıf Dışı Ders Çalışması | |||
| Derse Özgü Staj | |||
| Ödev | |||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
| Projeler | |||
| Sunum / Seminer | |||
| Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
| Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 30 | |
| Toplam İşyükü : | |||
| Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
| AKTS Kredisi : | |||
| Diğer Notlar | Yok |
|---|