Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Meyve Suyu Teknolojisi | GDM4092 | 2 | 3 | 2 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz, Bahar |
---|
Dersin Dili | Not set |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Meyve suyu üretim teknolojisi konusunda temel bilgiler vererek bu konuda karşılaşılabilecek sorunları çözebilmek için gerekli alt yapıyı oluşturmak |
---|---|
Dersin İçeriği | Meyve suyuna işlenmeleri açısından meyvelerin tanımı, meyve ve meyve sularının bileşimi, geleneksel ve modern yöntemlerle meyve suyu, nektar ve içeceklerin üretim teknolojileri; meyvelerin işlenmeye hazırlanması, presleme ön işlemleri ve presler, pulpun inceltilmesi, durultma, filtrasyon, meyve sularının depolanmaları, meyve sularının ambalajlanmaları, meyve sularının konsantre edilmeleri; sebze suyu üretim teknolojisi; gazlı-gazsız alkolsüz içeceklerin üretim teknolojisi |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler meyve suyu, nektar ve içecek kavramlarını bilir.
- Öğrenciler presleme ön işlemlerini ve pres tiplerini bilir.
- Öğrenciler durultma ve filtrasyon işlemlerini bilir.
- Öğrenciler meyve suyu üretiminde kullanılan enzimleri ve etki mekanizmalarını bilir.
- Öğrenciler meyve sularının konsantre edilmesi aşamalarını bilir.
- Öğrenciler meyve suyu ve benzeri içeceklerde kalite kontrol uygulamaları bilir.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Meyve suyu üretim teknolojisi; meyve sularına ilişkin mevzuat, meyve suyuna işlenmeleri açısından meyvelerin başlıca nitelikleri | İlgili Kaynaklar |
2 | Meyve suyu üretim teknolojisi; meyvelerin işlenmeye hazırlanmaları, presleme ön işlemleri | İlgili Kaynaklar |
3 | Meyve suyu üretim teknolojisi; mayşenin pulpa işlenmesi, mayşenin preslenmesi ve presler | İlgili Kaynaklar |
4 | Meyve suyu üretim teknolojisi; durultma, filtrasyon ve filtreler | İlgili Kaynaklar |
5 | Meyve suyu üretim teknolojisi; meyve sularının konsantre edilmeleri, aroma ayırma ve aroma tutucular | İlgili Kaynaklar |
6 | Meyve suyu üretim teknolojisi; meyve suları ve nektarların tüketim için ambalajlanmaları | İlgili Kaynaklar |
7 | ARA SINAV | İlgili Kaynaklar |
8 | Meyve suyu üretim teknolojisi; bazı meyvelerin meyve suyuna işlenmeleri | İlgili Kaynaklar |
9 | Meyve suyu üretim teknolojisi; bazı meyvelerin meyve suyuna işlenmeleri | İlgili Kaynaklar |
10 | Sebze suları üretimi | İlgili Kaynaklar |
11 | Gazlı ve gazsız içeceklerin üretimi | İlgili Kaynaklar |
12 | Meyve suları, nektar ve içeceklerde kalite kontrol uygulamaları | İlgili Kaynaklar |
13 | Meyve ve sebze işleme endüstrisinde temel analiz metotları | İlgili Kaynaklar |
14 | Laboratuar uygulaması | İlgili Kaynaklar |
15 | Yılsonu ders değerlendirmesi | İlgili Kaynaklar |
16 | FİNAL SINAV | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | ||
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 40 |
Final | 1 | 60 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 16 | 2 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | |||
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | |||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 30 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|