Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Gıda Mühendisliğinde Tasarım | GDM3112 | 2 | 3 | 2 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz, Bahar |
---|
Dersin Dili | Not set |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Öğrencilerin gıda ile ilgili tasarım konularında bilgi ve tecrübe kazanmasının sağlanması. Bir gıda işletmesinin ya da ünitesinin tasarlanması, proses akış şemasının oluşturulması, prosesin yenilenmesi ve onarılması ile ilgili tasarımların öğrenciler tarafından kavranması. Ürün geliştirme konusunda öğrencilerin yönlendirilmesidir |
---|---|
Dersin İçeriği | Proses ve tasarım tanımları, tasarımın gelişim aşamaları; gıda üretimi ve tesis tasarımının birlikte değerlendirilmesi; proses akış şemaları, dizayn çeşitleri, işletme yerleşim planı ve binalar; proses ve tesis tasarımında mali analiz, üretim maliyeti ve karlılık; gıda proses tasarımı; gıda işletmelerinde birim işlemler, akış şemaları, madde ve enerji dengeleri; bilgisayar destekli gıda işletmesi tasarımı Proses, süreç ve tasarım kavramlarını öğrenmek |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenci proses, süreç ve tasarım kavramlarını bilir.
- Öğrenci gıda üretim tesisinin ya da ünitesinin tasarım aşamalarını bilir.
- Öğrenci gıda proseslerinde akış şemalarını bilir.
- Öğrenci gıda tesisinde montaj ve hattın kontrolü bilir.
- Öğrenci gıda tesisinde deneme üretimi, esas üretime geçiş sürecini bilir.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Proses, süreç ve tasarım kavramları; proses ve tasarım tanımları, tasarımın gelişim aşamaları | İlgili Kaynaklar |
2 | Gıda üretimi ve tesis tasarımının birlikte değerlendirilmesi; proses akış şemaları, dizayn çeşitleri, işletme yerleşim planı ve binalar, proses ve tesis tasarımında mali analiz, üretim maliyeti ve karlılık | İlgili Kaynaklar |
3 | Gıda proses tasarımı; gıda işletmelerinde birim işlemler, akış şemaları, madde ve enerji dengeleri, bilgisayar destekli gıda işletme tasarımı | İlgili Kaynaklar |
4 | Gıda fabrikası tasarımı; yerleşim, ürün proses ilişkisi, gıda hijyeni, fabrika güvenliği, gıda depolanması, sistem değişkenliği | İlgili Kaynaklar |
5 | Fabrikaların sürekli düzenlenmesi; fabrika revizyonu, genişletilmesi, hareketli gıda tesisleri, geliştirilmiş gıda tesisleri | İlgili Kaynaklar |
6 | İyi üretim uygulamaları (GMP); GMP, ISO ve HACCP sistemleri ve uygulamaları | İlgili Kaynaklar |
7 | Ara sınav | İlgili Kaynaklar |
8 | Gıda tesis ekonomileri; gıda tesislerinde ekonomik analiz ve değerlendirmeler | İlgili Kaynaklar |
9 | Gıda tesis ekonomileri; gıda tesislerinde ekonomik analiz ve değerlendirmeler | İlgili Kaynaklar |
10 | Makine malzemeleri, boyutları ve maliyetler; metaller, çelik, alüminyum, bakır, diğer metaller, plastikler, cam ve seramikler, ahşap malzemeler | İlgili Kaynaklar |
11 | Makine üretimleri ve montajı; genel proses makineleri, uygun mühendislik, makine montajında dikkat edilecekler | İlgili Kaynaklar |
12 | Makinelerin hijyenik tasarımı; hijyenik standartlar ve kurallar, tesisatın temizlenmesi | İlgili Kaynaklar |
13 | Gıda makineleri seçimi; tesis inşaatı özellikleri, makine boyut ve ağırlığı, temizleme olanakları, bakım özellikleri, yedek parça standartları, mukavemet ve dayanıklılığı | İlgili Kaynaklar |
14 | Tasarımın sonuçlanması; gıda tesisinde montaj, hattın kontrolü, deneme üretimi, esas üretime geçiş | İlgili Kaynaklar |
15 | Yılsonu ders değerlendirmesi | İlgili Kaynaklar |
16 | FİNAL SINAVI | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | ||
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 40 |
Final | 1 | 60 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 16 | 2 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 2 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | |||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|