| Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Enstrümental Analizler Laboratuarı | GDM3021 | 1 | 3 | 0 | 0 | 2 |
| Önkoşullar | Yok |
|---|
| Yarıyıl | Güz |
|---|
| Dersin Dili | Türkçe |
|---|---|
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Türü | Zorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı |
| Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
| Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
| Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
|---|---|
| Dersin Koordinatörü | |
| Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
| Asistan(lar)ı |
| Dersin Amacı | HPLC, gaz kromatografisi, spektrofotometre, tekstür analiz cihazlarının çalışma prensiplerinin öğretilmesi ve gıda endüstrisinde bu cihazların kullanım alanlarının örneklerle gösterilmesi. |
|---|---|
| Dersin İçeriği | Kromatografik cihazların gıdaların nitel ve nicel analizlerinde kullanılması. Gıdaların tekstürel ve reolojik özellikleri gibi fiziksel özelliklerinin belirlenmesi |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
| Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler gıda bilimindeki genel labaratuar cihazları bilir.
- Öğrenciler cihazlarının çalışma prensiplerini bilir.
- Öğrenciler temel cihazların gıda endüstrisindeki uygulama alanlarının bilir.
- Öğrenciler analizler sonucu elde edilen sonuçların yorumlamasını bilir.
- Öğrenciler cihaz ve analizler arasındaki ilşkiyi bilir.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Enstrümental analiz teknikleri ve genel prensipleri-I | İlgili Kaynaklar |
| 2 | Enstrümental analiz teknikleri ve genel prensipleri-II | İlgili Kaynaklar |
| 3 | Çözelti hazırlama ve ayarlama | İlgili Kaynaklar |
| 4 | Farklı gıdaların refraktometre ile briks değerlerinin belirlenmesi | İlgili Kaynaklar |
| 5 | Polarimetre ile şeker çözeltilerinin optik çevirme değerlerinin belirlenmesi | İlgili Kaynaklar |
| 6 | Farklı gıdaların toplam fenolik miktarının spektrofotometre ile belirlenmesi | İlgili Kaynaklar |
| 7 | Yağlarda gaz kromatografisi ile yağ asitlerinin belirlenmesi | İlgili Kaynaklar |
| 8 | Ara sınav | İlgili Kaynaklar |
| 9 | Farklı gıdaların viskozimetre ile viskozite değerlerinin belirlenmesi | İlgili Kaynaklar |
| 10 | Farklı gıdaların tekstürel özelliklerinin belirlenmesi | İlgili Kaynaklar |
| 11 | HPLC ile vitamin C konsantrasyonunun belirlenmesi | İlgili Kaynaklar |
| 12 | Farklı gıdaların HPLC ile şeker konsantrasyonunun belirlenmesi | İlgili Kaynaklar |
| 13 | Farklı gıdaların renk değerlerinin kolorimetre ile belirlenmesi | İlgili Kaynaklar |
| 14 | Reometre ile farklı gıdaların reolojik özelliklerinin belirlenmesi | İlgili Kaynaklar |
| 15 | Farklı gıdaların su aktivitesi değerlerinin belirlenmesi | İlgili Kaynaklar |
| 16 | Final sınavı | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
| Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
|---|---|---|
| Devam/Katılım | ||
| Laboratuar | 40 | |
| Uygulama | ||
| Arazi Çalışması | ||
| Derse Özgü Staj | ||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
| Ödev | ||
| Sunum/Jüri | ||
| Projeler | ||
| Seminer/Workshop | ||
| Ara Sınavlar | 1 | 30 |
| Final | 1 | 30 |
| Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
| Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
| TOPLAM | 100 | |
AKTS İşyükü Tablosu
| Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
|---|---|---|---|
| Ders Saati | 16 | 0 | |
| Laboratuar | |||
| Uygulama | |||
| Arazi Çalışması | |||
| Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 2 | |
| Derse Özgü Staj | |||
| Ödev | |||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
| Projeler | |||
| Sunum / Seminer | |||
| Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
| Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 30 | |
| Toplam İşyükü : | |||
| Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
| AKTS Kredisi : | |||
| Diğer Notlar | Yok |
|---|