Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Gıda Muhafaza Yöntemleri | GDM4162 | 2 | 3 | 2 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz, Bahar |
---|
Dersin Dili | İngilizce |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Osman Sağdıç |
Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Gıdalarda bozulmaları önlemek ve gıda kaynaklı hastalıklara neden olan patojen mikroorganizmaları inaktive/inhibe etmek amacıyla uygulanan fiziksel, kimyasal ve biyolojik muhafaza tekniklerini öğretmek |
---|---|
Dersin İçeriği | Dersin İçeriği - Türkçe Potensiyel biyolojik ve kimyasal toksik maddeler ve onların muhafaza metodları |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenci muhafaza yöntemlerini bilir.
- Öğrenci modern muhafaza metodlarının uygulanması hakkında bilgi sahibi olur.
- Öğrenci gıda muhafaza metod prensiplerini bilir.
- Öğrenci gıda endüstrisindeki risk faktörlerini bilir.
- Öğrenci gıda muhafaza metodları hakkında bilgi sahibi olur.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Gıda muhafaza yöntemlerinin tanımı ve sınıflandırılması | İlgili Kaynaklar |
2 | Isı işlemi uygulayarak gıdaların muhafazası - pastörizasyon, UHT sterilizasyon ve mikrodalga | İlgili Kaynaklar |
3 | Konserve üretim teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
4 | Gıdaların soğutulması ve soğukta muhafazası | İlgili Kaynaklar |
5 | Gıdaların dondurulması ve donmuş muhafazası | İlgili Kaynaklar |
6 | Kurutma teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
7 | Işınlama teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
8 | Arasınav | İlgili Kaynaklar |
9 | Yüksek hidrostatik basınç uygulamaları | İlgili Kaynaklar |
10 | Kimyasal yöntemlerle gıdaların muhafazası - organik asit ve esterleri | İlgili Kaynaklar |
11 | Kimyasal yöntemlerle gıdaların muhafazası - nitrat ve nitrit | İlgili Kaynaklar |
12 | Dumanlama (tütsüleme) teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
13 | Modifiye atmosfer paketleme (MAP) tekniği | İlgili Kaynaklar |
14 | Kontrollü atmosfer paketleme (CAP) tekniği | İlgili Kaynaklar |
15 | Vakum ambalajlama tekniği | İlgili Kaynaklar |
16 | Final sınavı | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 30 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 16 | 2 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 2 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | |||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|