Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Mühendisliği TermodinamiğiGDM217136300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)Muhammet Arıcı
Asistan(lar)ı
Dersin Amacı1.Öğrencilere kimya mühendisliği termodinamiği problemlerini analiz etme bilgi ve becerileri kazandırmak. 2.Öğrencilere verilen çevrimin verimini su buharı tablolarını kullanarak çözme bilgisi ve becerisini kazandırmak. 3.İkili öğrenci grubları oluşturarak iki bileşenli bir sistemin P-x, P-y eğrilerini oluşturma bilgi ve deneyimi sağlamak. 4.Öğrencilere akışkanların termodinamik özelliklerinin kestirimi çözümünde kullanılabilecek yazılımları kullanma deneyimi sağlamak. 5.Öğrencilere eleştirel düşünme becerisini geliştirecek deneyimler sağlamak. 6.Öğrencilere takım çalışması konusunda bilgi ve deneyim kazandırmak.
Dersin İçeriğiSistemler ve Tanımları, Denge Kavramı, Sıcaklık ve Tersinirlik, Termodinamiğin Birinci Yasası, İş ve Isı Kavramları, İkinci Yasa ve Entropi / Saf Maddelerin Termodinamik Özellikleri ve Hal Denklemleri / Genelleştirilmiş Hal Özellikleri / Denge Kriteri, Fugasite, Aktivite Kavramları / Karışımlar ve Termodinamiksel Kavramlar / Gibbs Serbest Enerjisi ve Gibbs Duhem Denklemi / Çok Bileşenli Sistemler / Gaz-Sıvı, Sıvı-Sıvı Sistemleri / Kimyasal Reaksiyonlarda Denge / Enerji Dönüşümü ve Çeşitli Çevrimler ile Uygulamaları / Soğutma.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Çengel, Yunus A., “Introduction to Thermodynamics and Heat Transfer”, McGraw_Hill, 1997.
  • Holman J. P., “Heat Transfer” McGrawHill, 2001
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler termodinamik problemlerini çözmekte ezbere değil, mantığa dayanan çözümlemeleri bilir.
  2. Öğrenciler termofiziksel özellikleri kullanarak ısıtma ve soğutma çevrimlerinin verimini bulabilmeyi bilir.
  3. İki bileşenli bir sistemin P-x, P-y eğrilerini oluşturmasını bilir.
  4. Termofiziksel özelliklerin kestirim yöntemlerini bilir.
  5. Akışlı proseslerin termodinamiği problemlerini çözebilmesini bilir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Termodinamiğin 1 .yasası ve temel kavramlarİlgili Kaynaklar
2İdeal gaz kavramıİlgili Kaynaklar
3Saf akışkanların hacimsel özellikleriİlgili Kaynaklar
4Termodinamiğin 2. yasasıİlgili Kaynaklar
5Carnot çevrimiİlgili Kaynaklar
6Akışkanların termodinamik özellikleri, Akışkanların Isı Etkileriİlgili Kaynaklar
7Homojen karışımların termodinamik özellikleriİlgili Kaynaklar
8Ara Sınavİlgili Kaynaklar
9Faz dengeleri İlgili Kaynaklar
10Kimyasal reaksiyon dengeleriİlgili Kaynaklar
11Akışlı proseslerin termodinamiğiİlgili Kaynaklar
12Güç çevrimleriyle ısının işe dönüştürülmesiİlgili Kaynaklar
13Rankine Çevrimiİlgili Kaynaklar
14Soğutma ve sıvılaştırmaİlgili Kaynaklar
15Proseslerin termodinamik analiziİlgili Kaynaklar
16Final Sınavıİlgili Kaynaklar

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev120
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar140
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati143
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması144
Derse Özgü Staj
Ödev120
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)130
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok