| Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Mikotoksijenik Küfler Ve Mikotoksinler | GDM5117 | 3 | 7.5 | 3 | 0 | 0 |
| Önkoşullar | Yok |
|---|
| Yarıyıl | Güz, Bahar |
|---|
| Dersin Dili | Türkçe |
|---|---|
| Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
| Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı (Tezsiz, 2. Öğretim) |
| Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
| Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
| Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
|---|---|
| Dersin Koordinatörü | Muhammet Arıcı |
| Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
| Asistan(lar)ı |
| Dersin Amacı | Gıdalarda bulunabilen mikolojik etkenlerin incelenmesi, bu etkenlerin kontrolü ve küflerin gıda endüstrisindeki önemi hakkında öğrencilere bilgi verilmesidir |
|---|---|
| Dersin İçeriği | Bu dersin içeriği mikotoksijenik küfler ve mikotoksinler hakkındadır. |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
| Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler gıda endüstrisi bakımından önemli küf cinsleri hakkında bilgi edineceklerdir.
- Mikotoksinler ve etki mekanizmaları konusunda bilgi sahibi olacaklardır.
- Gıdalarda bulunabilecek mikotoksinler hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
- Küflerin ürettiği diğer metabolitler hakkında bilgi edinecekledir.
- Küflerin tanımlanma yolları hakkında bilgi edineceklerdir.
- Mikotoksinlerin hangi gıdalarda daha yaygın olduğu konusunda bilgi sahibi olacaklardır.
- Mikotoksinlerin limit değerleri hakkında bilgi edinecek ve mikotoksin oluşumu bakımından riskli gıdaları tanıyacaklardır.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Küflerin tanımı ve gelişme koşulları | İlgili Kaynaklar |
| 2 | Mikotoksin üreten küflerin tanımı | İlgili Kaynaklar |
| 3 | Küflerin oluşturduğu miktoksin çeşitleri I | İlgili Kaynaklar |
| 4 | Küflerin oluşturduğu miktoksin çeşitleri II | İlgili Kaynaklar |
| 5 | Küflerin metabolik etkinlikleri | İlgili Kaynaklar |
| 6 | Mikotoksijenik küflerin ekolojisi | İlgili Kaynaklar |
| 7 | Mikotoksijenik küflerin fizyolojisi | İlgili Kaynaklar |
| 8 | Gıda mikolojisinde metot ve araç geliştirme | İlgili Kaynaklar |
| 9 | arasınav | İlgili Kaynaklar |
| 10 | Gıdalarda küf bulaşmaları | İlgili Kaynaklar |
| 11 | Gıdalarda bulunan mikotoksinler I | İlgili Kaynaklar |
| 12 | Gıdalarda bulunan mikotoksinler II | İlgili Kaynaklar |
| 13 | Gıdalarda küf gelişiminin engellenmesi | İlgili Kaynaklar |
| 14 | Mikotoksin analizleri | İlgili Kaynaklar |
| 15 | Genel tekrar | İlgili Kaynaklar |
| 16 | final sınavı | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
| Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
|---|---|---|
| Devam/Katılım | ||
| Laboratuar | ||
| Uygulama | ||
| Arazi Çalışması | ||
| Derse Özgü Staj | ||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
| Ödev | 2 | 15 |
| Sunum/Jüri | ||
| Projeler | ||
| Seminer/Workshop | ||
| Ara Sınavlar | 1 | 35 |
| Final | 1 | 50 |
| Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
| Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
| TOPLAM | 100 | |
AKTS İşyükü Tablosu
| Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
|---|---|---|---|
| Ders Saati | 16 | 3 | |
| Laboratuar | |||
| Uygulama | |||
| Arazi Çalışması | |||
| Sınıf Dışı Ders Çalışması | |||
| Derse Özgü Staj | |||
| Ödev | 2 | 40 | |
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
| Projeler | |||
| Sunum / Seminer | |||
| Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 40 | |
| Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 50 | |
| Toplam İşyükü : | |||
| Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
| AKTS Kredisi : | |||
| Diğer Notlar | Yok |
|---|