| Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Dondurma Teknolojisi | GDM5105 | 3 | 7.5 | 3 | 0 | 0 |
| Önkoşullar | Yok |
|---|
| Yarıyıl | Güz, Bahar |
|---|
| Dersin Dili | Türkçe |
|---|---|
| Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
| Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı (Tezsiz, 2. Öğretim) |
| Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
| Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
| Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
|---|---|
| Dersin Koordinatörü | Muhammed Zeki Durak |
| Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
| Asistan(lar)ı |
| Dersin Amacı | Dondurmanın besin değeri, dondurma yapımında kullanılan ham maddeler, dondurma üretimindeki aşamalar, dondurma miskinin hazırlanması ve hesaplanması, dondurma çeşitleri, dondurmalarda görülen bozukluklar ve sebepleri hakkında bilgi sahibi olmak |
|---|---|
| Dersin İçeriği | Dondurmanın besin değeri, dondurma yapımında kullanılan ham maddeler, dondurma üretim şeması, dondurma miskinin hazırlanması ve hesaplanması, dondurma çeşitleri, dondurmalarda görülen bozukluklar ve sebepleri |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
| Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler dondurma üretiminde kullanılan hammaddeleri bilir.
- Dondurma üretimi aşamalarını bilir
- Dondurma miskinin hazırlanmasını bilir
- Dondurma çeşitlerini bilir
- Dondurmalarda görülen renk, yapı, tat kusurları ve nedenleri bilir
- Dondurma işletmelerinde temizlik ve sanitasyon ilkelerini bilir
- Dondurmada yapılan kimyasal ve mikrobiyolojik analizler bilir
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Dondurma hakkında genel bilgiler, dondurmanın besin değeri | İlgili Kaynaklar |
| 2 | Dondurma hakkında genel bilgiler, dondurmanın besin değeri | İlgili Kaynaklar |
| 3 | Dondurma üretiminde kullanılan hammaddeler | İlgili Kaynaklar |
| 4 | Dondurma üretimi aşamaları | İlgili Kaynaklar |
| 5 | Dondurma miskinin hazırlanması | İlgili Kaynaklar |
| 6 | Dondurma çeşitleri | İlgili Kaynaklar |
| 7 | Dondurmalarda görülen renk, yapı, tat kusurları ve nedenleri | İlgili Kaynaklar |
| 8 | Dondurma işletmelerinde temizlik ve sanitasyon | İlgili Kaynaklar |
| 9 | ara sınav | İlgili Kaynaklar |
| 10 | Dondurmada yapılan kimyasal ve mikrobiyolojik analizler | İlgili Kaynaklar |
| 11 | Dondurmanın duyusal değerlendirmesi | İlgili Kaynaklar |
| 12 | Seminer Sunumu | İlgili Kaynaklar |
| 13 | Ödev | İlgili Kaynaklar |
| 14 | Toplu değerlendirme | İlgili Kaynaklar |
| 15 | Toplu değerlendirme | İlgili Kaynaklar |
| 16 | final sınavı | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
| Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
|---|---|---|
| Devam/Katılım | ||
| Laboratuar | ||
| Uygulama | ||
| Arazi Çalışması | ||
| Derse Özgü Staj | ||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | 3 | 15 |
| Ödev | 5 | 30 |
| Sunum/Jüri | 0 | 0 |
| Projeler | ||
| Seminer/Workshop | ||
| Ara Sınavlar | 1 | 20 |
| Final | 1 | 35 |
| Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
| Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
| TOPLAM | 100 | |
AKTS İşyükü Tablosu
| Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
|---|---|---|---|
| Ders Saati | 16 | 3 | |
| Laboratuar | |||
| Uygulama | |||
| Arazi Çalışması | |||
| Sınıf Dışı Ders Çalışması | |||
| Derse Özgü Staj | |||
| Ödev | 5 | 15 | |
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | 3 | 20 | |
| Projeler | |||
| Sunum / Seminer | |||
| Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
| Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
| Toplam İşyükü : | |||
| Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
| AKTS Kredisi : | |||
| Diğer Notlar | Yok |
|---|