Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Dondurma Teknolojisi | GDM5105 | 3 | 7.5 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz, Bahar |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı (Tezsiz, 2. Öğretim) |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Muhammed Zeki Durak |
Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Dondurmanın besin değeri, dondurma yapımında kullanılan ham maddeler, dondurma üretimindeki aşamalar, dondurma miskinin hazırlanması ve hesaplanması, dondurma çeşitleri, dondurmalarda görülen bozukluklar ve sebepleri hakkında bilgi sahibi olmak |
---|---|
Dersin İçeriği | Dondurmanın besin değeri, dondurma yapımında kullanılan ham maddeler, dondurma üretim şeması, dondurma miskinin hazırlanması ve hesaplanması, dondurma çeşitleri, dondurmalarda görülen bozukluklar ve sebepleri |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler dondurma üretiminde kullanılan hammaddeleri bilir.
- Dondurma üretimi aşamalarını bilir
- Dondurma miskinin hazırlanmasını bilir
- Dondurma çeşitlerini bilir
- Dondurmalarda görülen renk, yapı, tat kusurları ve nedenleri bilir
- Dondurma işletmelerinde temizlik ve sanitasyon ilkelerini bilir
- Dondurmada yapılan kimyasal ve mikrobiyolojik analizler bilir
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Dondurma hakkında genel bilgiler, dondurmanın besin değeri | İlgili Kaynaklar |
2 | Dondurma hakkında genel bilgiler, dondurmanın besin değeri | İlgili Kaynaklar |
3 | Dondurma üretiminde kullanılan hammaddeler | İlgili Kaynaklar |
4 | Dondurma üretimi aşamaları | İlgili Kaynaklar |
5 | Dondurma miskinin hazırlanması | İlgili Kaynaklar |
6 | Dondurma çeşitleri | İlgili Kaynaklar |
7 | Dondurmalarda görülen renk, yapı, tat kusurları ve nedenleri | İlgili Kaynaklar |
8 | Dondurma işletmelerinde temizlik ve sanitasyon | İlgili Kaynaklar |
9 | ara sınav | İlgili Kaynaklar |
10 | Dondurmada yapılan kimyasal ve mikrobiyolojik analizler | İlgili Kaynaklar |
11 | Dondurmanın duyusal değerlendirmesi | İlgili Kaynaklar |
12 | Seminer Sunumu | İlgili Kaynaklar |
13 | Ödev | İlgili Kaynaklar |
14 | Toplu değerlendirme | İlgili Kaynaklar |
15 | Toplu değerlendirme | İlgili Kaynaklar |
16 | final sınavı | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | 3 | 15 |
Ödev | 5 | 30 |
Sunum/Jüri | 0 | 0 |
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 20 |
Final | 1 | 35 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 16 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | |||
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 5 | 15 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | 3 | 20 | |
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|