Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Analizinde Moleküler TekniklerGDM510837.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı (Tezsiz, 2. Öğretim)
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüMuhammed Zeki Durak
Dersi Veren(ler)Muhammet Arıcı
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıBu dersin amacı, gıda kaynaklı patojen ve teknolojik özelliklere sahip mikroorganizmaların tanımlama ve karakterizasyonunda kullanılan yeni moleküler tekniklerin kazandırılmasıdır. Farklı moleküler teknikler hakkında bilgi kazanımı ve komplex sorulara cevap verme özelliklerinin kazandırılması.
Dersin İçeriğiGenetik materyallerin moleküler yapıları, transkripsiyon,
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Hışıl,Y. “ Enstrümental Gıda Analizleri-(Güncellenmiş-Genişletilmiş)(3 Cilt Birarada)
  • Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Ders Kitapları Yayın No: 48, (2010), 6.Baskı
  • Macrea,R. “HPLC in Food Analysis” , Academic Press (1988), Second Edition
  • Willard,H.H.; Merritt,L.L.Jr.; Dean,J.A.; Settle,F.A.Jr. “Instrumental Methods of Analysis” , Wadsworth Publishing Company,(1988), Seventh Edition
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Kromatografik gıda analizlerinin amaç ve kapsamını bilir
  2. Gaz Kromatografisi tekniğini bilir
  3. Yüksek basınç sıvı kromatografisi tekniklerini bilir

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Gaz Kromatografisi (GK): kolon etkinliğini gösteren parametreler, kolon seçimiİlgili Kaynaklar
2Kovatz İndeksi, Mc.Reynold Sabitleriİlgili Kaynaklar
3Türev oluşumu, kromatogramın değerlendirilmesiİlgili Kaynaklar
4Kapiler kolonlarİlgili Kaynaklar
5GK dedektörleriİlgili Kaynaklar
6Gaz kromatografisinde hata kaynakları, muhtemel nedenleri ve giderme çareleri, Gaz kromatografik gıda analizleri (Örnekler)İlgili Kaynaklar
7Gaz kromatografisi/Kütle Spektrometresi (GK/KS)İlgili Kaynaklar
8Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisi (YBSK): kolon ve kolon materyalleriİlgili Kaynaklar
9ara sınavİlgili Kaynaklar
10YBSK nin kısımları, çalıştırılmasıİlgili Kaynaklar
11Adsorpsiyon, partisyon, iyon-çiftleme kromatografileriİlgili Kaynaklar
12Iyon değiştirme ve moleküler eleme kromatografileri,İlgili Kaynaklar
13YBSK problemleri, muhtemel nedenleri ve giderme çareleriİlgili Kaynaklar
14YBSK nin gıda analizlerinde kullanılması. (Örnekler)İlgili Kaynaklar
15Süperkritik Akışkan Kromatografisi (SAK).İnce Tabaka Kromatografisi (ITK): çeşitleri, ITK nin gıda analizlerinde kullanılması.Kağıt Kromatografisi (PK): çeşitleri, kağıt kromatografisi ile gıda analizleri.İlgili Kaynaklar
16finalİlgili Kaynaklar

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği315
Ödev525
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar120
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati163
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması
Derse Özgü Staj
Ödev515
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği320
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok