Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Gıda Analizinde Moleküler Teknikler | GDM5108 | 3 | 7.5 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz, Bahar |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı (Tezsiz, 2. Öğretim) |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Muhammed Zeki Durak |
Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, gıda kaynaklı patojen ve teknolojik özelliklere sahip mikroorganizmaların tanımlama ve karakterizasyonunda kullanılan yeni moleküler tekniklerin kazandırılmasıdır. Farklı moleküler teknikler hakkında bilgi kazanımı ve komplex sorulara cevap verme özelliklerinin kazandırılması. |
---|---|
Dersin İçeriği | Genetik materyallerin moleküler yapıları, transkripsiyon, |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Kromatografik gıda analizlerinin amaç ve kapsamını bilir
- Gaz Kromatografisi tekniğini bilir
- Yüksek basınç sıvı kromatografisi tekniklerini bilir
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Gaz Kromatografisi (GK): kolon etkinliğini gösteren parametreler, kolon seçimi | İlgili Kaynaklar |
2 | Kovatz İndeksi, Mc.Reynold Sabitleri | İlgili Kaynaklar |
3 | Türev oluşumu, kromatogramın değerlendirilmesi | İlgili Kaynaklar |
4 | Kapiler kolonlar | İlgili Kaynaklar |
5 | GK dedektörleri | İlgili Kaynaklar |
6 | Gaz kromatografisinde hata kaynakları, muhtemel nedenleri ve giderme çareleri, Gaz kromatografik gıda analizleri (Örnekler) | İlgili Kaynaklar |
7 | Gaz kromatografisi/Kütle Spektrometresi (GK/KS) | İlgili Kaynaklar |
8 | Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisi (YBSK): kolon ve kolon materyalleri | İlgili Kaynaklar |
9 | ara sınav | İlgili Kaynaklar |
10 | YBSK nin kısımları, çalıştırılması | İlgili Kaynaklar |
11 | Adsorpsiyon, partisyon, iyon-çiftleme kromatografileri | İlgili Kaynaklar |
12 | Iyon değiştirme ve moleküler eleme kromatografileri, | İlgili Kaynaklar |
13 | YBSK problemleri, muhtemel nedenleri ve giderme çareleri | İlgili Kaynaklar |
14 | YBSK nin gıda analizlerinde kullanılması. (Örnekler) | İlgili Kaynaklar |
15 | Süperkritik Akışkan Kromatografisi (SAK).İnce Tabaka Kromatografisi (ITK): çeşitleri, ITK nin gıda analizlerinde kullanılması.Kağıt Kromatografisi (PK): çeşitleri, kağıt kromatografisi ile gıda analizleri. | İlgili Kaynaklar |
16 | final | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | 3 | 15 |
Ödev | 5 | 25 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 20 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 16 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | |||
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 5 | 15 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | 3 | 20 | |
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|