Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Gıda Mühendisliğinde İstatiksel Metotlar | GDM5109 | 3 | 7.5 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz, Bahar |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı (Tezsiz, 2. Öğretim) |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Mustafa Tahsin Yılmaz |
Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Deneysel çalışmaların planlanması ve elde edilen sonuçların değerlendirilmesi amacıyla istatistiksel test yöntemlerinin kavranması ve uygulanmasıdır. |
---|---|
Dersin İçeriği | Ortalama, Varyans ve Standart Sapma Tanımları ile istatistiksel hesaplama yöntemlerini içerir. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenci istatistiksel kavramları kavrar ve uygular.
- Öğrenci, ortalama, varyans ve standart sapma hesaplamalarını bilir.
- Öğrenci varyans analiz tekniğini kavrar ve uygular.
- Öğrenci korelasyon analizini kavrar ve uygular.
- Öğrenci ki-kare testinin uygulamasını bilir.
- Öğrenci regresyon analizini bilir.
- Öğrenci korelasyon katsayısının hesaplamasını bilir.
- Öğrenci homojenlik kontrolünü kavrar, uygular ve deneysel çalışma sonuçlarını değerlendirir.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Dersin tanımı ve kaynak kitaplar | İlgili Kaynaklar |
2 | Genel istatistiksel tanımlar | İlgili Kaynaklar |
3 | Ortalama, varyans ve standart sapma | İlgili Kaynaklar |
4 | Ortak varyans yöntemi ve örnek sorular | İlgili Kaynaklar |
5 | Varyans analiz tekniği ve örnek sorular | İlgili Kaynaklar |
6 | Korelasyon analizi ve örnek sorular | İlgili Kaynaklar |
7 | Regresyon analizi ve örnek sorular | İlgili Kaynaklar |
8 | Ki-kare testleri ve örnek sorular | İlgili Kaynaklar |
9 | Ara sınav | İlgili Kaynaklar |
10 | Doğrusal korelasyon, doğrusal olmayan regresyon | İlgili Kaynaklar |
11 | Tesadüfi örnekleme | İlgili Kaynaklar |
12 | Önemlilik kontrolü | İlgili Kaynaklar |
13 | Gözlem ve deneme kavramları | İlgili Kaynaklar |
14 | Korelasyon katsayısı | İlgili Kaynaklar |
15 | Homojenlik kontrolü, T-dağılımı | İlgili Kaynaklar |
16 | Final Sınavı | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 30 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 16 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | |||
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 6 | 20 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 30 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|