Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Enzim Bilimi ve TeknolojisiGDM610607.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Doktora Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüMuhammet Arıcı
Dersi Veren(ler)Muhammet Arıcı
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıEnzimlerin yapısı, sistematiği ve gıda endüstrisinde enzimlerin kullanımı konusunda bilgi verilmesi
Dersin İçeriğiEnzimlerin tarihsel gelişimi, enzimlerin önemi, uygulama alanları, gıdalarda enzimlerden kaynaklanan bozulmalar, gıda endüstrisi açısından önemli enzimler ve bunların isimlendirilmesi, ticari enzim üretimi ve enzimlerin saflaştırılması, gıda teknolojisinde kullanılan enzimlerin özellikleri ve önemli fonksiyonları.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Gıda Kimyası: İ. Saldamlı (ed.) Hacettepe Ü.
  • Gıda Kimyası: M. Demirci, Namık Kemal Ü.
  • Enzim Bilimi: T. Palmer, İstanbul Ü.
  • Enzimoloji Ders Notları: A. Özata, Anadolu Ü.
  • Enzymes in FoodProcessing: G.A. Tucker, L.F.J. Woods
  • Endüstriyel Mikrobiyoloji: E.T. Çetin
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler enzimlerin sistematiği, isimlendirilmesi ve sınıflandırılmasını öğrenir.
  2. Enzim kinetiği ve enzim hızına etki eden faktörleri bilir
  3. Ticari enzim üretimi ve enzimlerin izolasyonu konularını öğrenir.
  4. Enzim saflaştırılması ve gıda sanayinde enzimlerin kullanım amaçlarını bilir.
  5. Gıda sanayiindeki başlıca enzimleri öğrenir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Enzim kimyası ile ilgili bilgiler vermekİlgili Kaynaklar
2Enzimlerin sistematiği, isimlendirilmesi ve sınıflandırılması ile ilgili bilgiler vermekİlgili Kaynaklar
3Enzim kinetiği ve enzim hızına etki eden faktörleri belirtmekİlgili Kaynaklar
4Ticari enzim üretimi ve enzimlerin izolasyonu konularını pekiştirmekİlgili Kaynaklar
5Enzim saflaştırılması ve gıda sanayinde enzimlerin kullanımİlgili Kaynaklar
6Nişasta ve şeker sanayinde enzim kullanımını kavramakİlgili Kaynaklar
7Ekmekçilikte enzim uygulamaları hakkında bilgiler vermekİlgili Kaynaklar
8Ara sınavİlgili Kaynaklar
9İçecek sanayinde enzim kullanımını ve uygulamaları hakkında bilgiler vermekİlgili Kaynaklar
10Süt sanayinde enzimlerin kullanılması ve süt kalitesinin belirlenmesinde enzimlerin rolü hakkında bilgiler vermekİlgili Kaynaklar
11Yağ endüstrisinde enzim kullanımı ve yağlı tohumlardan yağ elde edilmesinde enzimlerin rolü hakkında bilgiler vermekİlgili Kaynaklar
12Öğrenci sunumlarıİlgili Kaynaklar
13Öğrenci sunumlarıİlgili Kaynaklar
14Öğrenci sunumlarıİlgili Kaynaklar
15Öğrenci sunumlarıİlgili Kaynaklar
16Finalİlgili Kaynaklar

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati163
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması144
Derse Özgü Staj
Ödev225
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer125
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok