Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Enzim Bilimi ve Teknolojisi | GDM6106 | 0 | 7.5 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz, Bahar |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Doktora Programı |
Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Muhammet Arıcı |
Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Enzimlerin yapısı, sistematiği ve gıda endüstrisinde enzimlerin kullanımı konusunda bilgi verilmesi |
---|---|
Dersin İçeriği | Enzimlerin tarihsel gelişimi, enzimlerin önemi, uygulama alanları, gıdalarda enzimlerden kaynaklanan bozulmalar, gıda endüstrisi açısından önemli enzimler ve bunların isimlendirilmesi, ticari enzim üretimi ve enzimlerin saflaştırılması, gıda teknolojisinde kullanılan enzimlerin özellikleri ve önemli fonksiyonları. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler enzimlerin sistematiği, isimlendirilmesi ve sınıflandırılmasını öğrenir.
- Enzim kinetiği ve enzim hızına etki eden faktörleri bilir
- Ticari enzim üretimi ve enzimlerin izolasyonu konularını öğrenir.
- Enzim saflaştırılması ve gıda sanayinde enzimlerin kullanım amaçlarını bilir.
- Gıda sanayiindeki başlıca enzimleri öğrenir.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Enzim kimyası ile ilgili bilgiler vermek | İlgili Kaynaklar |
2 | Enzimlerin sistematiği, isimlendirilmesi ve sınıflandırılması ile ilgili bilgiler vermek | İlgili Kaynaklar |
3 | Enzim kinetiği ve enzim hızına etki eden faktörleri belirtmek | İlgili Kaynaklar |
4 | Ticari enzim üretimi ve enzimlerin izolasyonu konularını pekiştirmek | İlgili Kaynaklar |
5 | Enzim saflaştırılması ve gıda sanayinde enzimlerin kullanım | İlgili Kaynaklar |
6 | Nişasta ve şeker sanayinde enzim kullanımını kavramak | İlgili Kaynaklar |
7 | Ekmekçilikte enzim uygulamaları hakkında bilgiler vermek | İlgili Kaynaklar |
8 | Ara sınav | İlgili Kaynaklar |
9 | İçecek sanayinde enzim kullanımını ve uygulamaları hakkında bilgiler vermek | İlgili Kaynaklar |
10 | Süt sanayinde enzimlerin kullanılması ve süt kalitesinin belirlenmesinde enzimlerin rolü hakkında bilgiler vermek | İlgili Kaynaklar |
11 | Yağ endüstrisinde enzim kullanımı ve yağlı tohumlardan yağ elde edilmesinde enzimlerin rolü hakkında bilgiler vermek | İlgili Kaynaklar |
12 | Öğrenci sunumları | İlgili Kaynaklar |
13 | Öğrenci sunumları | İlgili Kaynaklar |
14 | Öğrenci sunumları | İlgili Kaynaklar |
15 | Öğrenci sunumları | İlgili Kaynaklar |
16 | Final | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 30 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 16 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 4 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 2 | 25 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | 1 | 25 | |
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|