| Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Doğal Gıda Katkıları ve Antioksidanlar | GDM6104 | 0 | 7.5 | 3 | 0 | 0 |
| Önkoşullar | Yok |
|---|
| Yarıyıl | Güz, Bahar |
|---|
| Dersin Dili | Türkçe |
|---|---|
| Dersin Seviyesi | Doktora |
| Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Doktora Programı |
| Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
| Dersin Veriliş Şekli |
| Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
|---|---|
| Dersin Koordinatörü | Osman Sağdıç |
| Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
| Asistan(lar)ı |
| Dersin Amacı | Öğrencilerinin oksidatif stres, sağlık ve doğal antioksidanlar konusundaki eksikliklerinin giderilmesi böylece daha etken bir tez çalışması yapmalarının sağlanması amaçlanmaktadır. |
|---|---|
| Dersin İçeriği | Antioksidanların sağlık üzerine etkileri. Reaktif oksijen cisimleri ve oksidatif stres. Doğal antioksidanların hastalıklara karşı koruyucu etkisi. Vitamin A ve C. Tocotrienol ve tocopherollerin biyolojik aktivitesi. Selenyum -Lipoic asit. Coenzyme-Q. Karatenoidler. Flavonoidler. Thioller. Polyphenoller. Gıda endüstrisinde antioksidan eklenmiş fonksiyonel gıdalar. Gıdalardaki antioksidan içeriklerinin belirlenmesi |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
| Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Oksidatif stresin ne olduğunu öğrenir
- Serbest radikallerin oluşumunu ve ne olduğunu öğrenir
- Oksidatif stresin ve serbest radikallerin sağlık üzerine etkilerini öğrenir.
- Oksidan ve antioksidanların ne olduğunu öğrenir
- Gıdalardan bulunan antioksidanları ve özelliklerini öğrenir
- Antioksidanlar ve sağlık arasındaki ilişkiyi öğrenir
- Antioksidanların gıda endütrisindeki kullanımını öğrenir
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Antioksidanların sağlık üzerine etkileri | İlgili Kaynaklar |
| 2 | Reaktif oksijen cisimleri ve oksidatif stres | İlgili Kaynaklar |
| 3 | Doğal antioksidanların hastalıklara karşı koruyucu etkisi | İlgili Kaynaklar |
| 4 | Vitamin A ve C | İlgili Kaynaklar |
| 5 | Tocotrienol ve tocopherollerin biyolojik aktivitesi | İlgili Kaynaklar |
| 6 | Selenyum -Lipoic asit | İlgili Kaynaklar |
| 7 | Coenzyme-Q | İlgili Kaynaklar |
| 8 | Vize Sınavı | İlgili Kaynaklar |
| 9 | Karatenoidler | İlgili Kaynaklar |
| 10 | Flavonoidler | İlgili Kaynaklar |
| 11 | Thioller | İlgili Kaynaklar |
| 12 | Polyphenoller | İlgili Kaynaklar |
| 13 | Gıda endüstrisinde antioksidan eklenmiş fonksiyonel gıdalar | İlgili Kaynaklar |
| 14 | Gıdalardaki antioksidan içeriklerinin belirlenmesi | İlgili Kaynaklar |
| 15 | Gıdalardaki antioksidan içeriklerinin belirlenmesi | İlgili Kaynaklar |
| 16 | Final Sınavı | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
| Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
|---|---|---|
| Devam/Katılım | ||
| Laboratuar | ||
| Uygulama | ||
| Arazi Çalışması | ||
| Derse Özgü Staj | ||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
| Ödev | 1 | 30 |
| Sunum/Jüri | ||
| Projeler | ||
| Seminer/Workshop | ||
| Ara Sınavlar | 1 | 30 |
| Final | 1 | 40 |
| Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
| Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
| TOPLAM | 100 | |
AKTS İşyükü Tablosu
| Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
|---|---|---|---|
| Ders Saati | 16 | 3 | |
| Laboratuar | |||
| Uygulama | |||
| Arazi Çalışması | |||
| Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 4 | |
| Derse Özgü Staj | |||
| Ödev | 2 | 25 | |
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
| Projeler | |||
| Sunum / Seminer | 1 | 25 | |
| Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
| Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
| Toplam İşyükü : | |||
| Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
| AKTS Kredisi : | |||
| Diğer Notlar | Yok |
|---|