Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Doğal Gıda Katkıları ve Antioksidanlar | GDM6104 | 0 | 7.5 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz, Bahar |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Doktora Programı |
Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Osman Sağdıç |
Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Öğrencilerinin oksidatif stres, sağlık ve doğal antioksidanlar konusundaki eksikliklerinin giderilmesi böylece daha etken bir tez çalışması yapmalarının sağlanması amaçlanmaktadır. |
---|---|
Dersin İçeriği | Antioksidanların sağlık üzerine etkileri. Reaktif oksijen cisimleri ve oksidatif stres. Doğal antioksidanların hastalıklara karşı koruyucu etkisi. Vitamin A ve C. Tocotrienol ve tocopherollerin biyolojik aktivitesi. Selenyum -Lipoic asit. Coenzyme-Q. Karatenoidler. Flavonoidler. Thioller. Polyphenoller. Gıda endüstrisinde antioksidan eklenmiş fonksiyonel gıdalar. Gıdalardaki antioksidan içeriklerinin belirlenmesi |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Oksidatif stresin ne olduğunu öğrenir
- Serbest radikallerin oluşumunu ve ne olduğunu öğrenir
- Oksidatif stresin ve serbest radikallerin sağlık üzerine etkilerini öğrenir.
- Oksidan ve antioksidanların ne olduğunu öğrenir
- Gıdalardan bulunan antioksidanları ve özelliklerini öğrenir
- Antioksidanlar ve sağlık arasındaki ilişkiyi öğrenir
- Antioksidanların gıda endütrisindeki kullanımını öğrenir
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Antioksidanların sağlık üzerine etkileri | İlgili Kaynaklar |
2 | Reaktif oksijen cisimleri ve oksidatif stres | İlgili Kaynaklar |
3 | Doğal antioksidanların hastalıklara karşı koruyucu etkisi | İlgili Kaynaklar |
4 | Vitamin A ve C | İlgili Kaynaklar |
5 | Tocotrienol ve tocopherollerin biyolojik aktivitesi | İlgili Kaynaklar |
6 | Selenyum -Lipoic asit | İlgili Kaynaklar |
7 | Coenzyme-Q | İlgili Kaynaklar |
8 | Vize Sınavı | İlgili Kaynaklar |
9 | Karatenoidler | İlgili Kaynaklar |
10 | Flavonoidler | İlgili Kaynaklar |
11 | Thioller | İlgili Kaynaklar |
12 | Polyphenoller | İlgili Kaynaklar |
13 | Gıda endüstrisinde antioksidan eklenmiş fonksiyonel gıdalar | İlgili Kaynaklar |
14 | Gıdalardaki antioksidan içeriklerinin belirlenmesi | İlgili Kaynaklar |
15 | Gıdalardaki antioksidan içeriklerinin belirlenmesi | İlgili Kaynaklar |
16 | Final Sınavı | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 30 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 16 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 4 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 2 | 25 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | 1 | 25 | |
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|