Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Çizgili Kas Kimyası ve BiyokimyasıGDM610307.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Doktora Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüMustafa Tahsin Yılmaz
Dersi Veren(ler)Muhammet Arıcı
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıKas ve et biyokimyası dersi, etin detaylı kompozisyonunu ve yapısını incelemektedir. Bu ders, et kalitesi ve biyokimyasal değişiklikler arasındaki ilişkinin önemi, et ürünlerinde kullanılan etin fonksiyonel özellikleri üzerinde durmaktadır. Bunun yanında, öğrencilerin kas/et’te oluşan farklı olayları öğrenmeleri amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriğiEtin kompozisyonu ve yapısı, Kasların tipleri, kalın filament proteinleri, kalın filamenttemyosinin yapılanması, ince filamentin proteinleri; aktin, tropomyosin ve troponin, myofibrillerinsitoskeletal ve diğer proteinleri, protein düzenlenmesi, A bant ve I bant. Kasılma ve ölüm sertliği. Kasın ete dönüşümü süresince ölüm sonrası fiziksel ve kimyasal değişimler, glikojen, yüksek enerjili fosfatlar ve bunların metabolitleri. Kas/et’te oluşan bazı olaylar, soğuk kısalması, çözünme sertliği, etin olgunlaşması, kasın su tutma kapasitesi, koyu kesitli et
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Pearson, A.M.;Young, R.B., 1989. MuscleandMeatBiochemistry. AcademicPress, Inc.,London, p.457
  • Lawrie,R.A., 1991. MeatScience. 5th Ed. PergamonPress, New York, NY
  • Laboratory Manual forMeatScience, 2000, 7th Edition bySavell, J.W. Smith, G.C.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Kasın detaylı kompozisyonunun detaylı bir şekilde bilir.
  2. Ölüm sonrasında kasta gelişen biyokimyasal değişiklikleribilir.
  3. Kalın ve ince flament proteinlerinin bilir.
  4. Glikolizin et kalitesine etkilerinin bilir
  5. Etin olgunlaşma mekanizmasının bilir
  6. Bir konuda literatür tarama, bilgi derleme, bilgisayar yazılımı kullanarak raporlama becerisi kazanır.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Dersin tanımı, kapsamı, kural ve önerilerİlgili Kaynaklar
2Kırmızı etin detaylı kompozisyonuİlgili Kaynaklar
3Kas tipleri,kalın flament proteinleriİlgili Kaynaklar
4İnce flament proteinleriİlgili Kaynaklar
5Yapısal proteinlerİlgili Kaynaklar
6Proteinlerin düzenlenmesiİlgili Kaynaklar
7Kasılma ve ölüm sertliğiİlgili Kaynaklar
8Arasınavİlgili Kaynaklar
9Kasın ete dönüşümüİlgili Kaynaklar
10Glikojen, yüksek enerjili fosfatlar ve bunların metabolitleriİlgili Kaynaklar
11Etin olgunlaşması, proteolitik enzimlerİlgili Kaynaklar
12Su tutma kapasitesi ve etkileyen faktörlerİlgili Kaynaklar
13İstenmeyen glikoliz karakteristikleriİlgili Kaynaklar
14Soğuk kısalması, çözünme sertliğiİlgili Kaynaklar
15Elektriksel uyarıİlgili Kaynaklar
16Final sınavıİlgili Kaynaklar

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati163
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması144
Derse Özgü Staj
Ödev225
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer125
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok