Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Çizgili Kas Kimyası ve Biyokimyası | GDM6103 | 0 | 7.5 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz, Bahar |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Doktora Programı |
Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Mustafa Tahsin Yılmaz |
Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Kas ve et biyokimyası dersi, etin detaylı kompozisyonunu ve yapısını incelemektedir. Bu ders, et kalitesi ve biyokimyasal değişiklikler arasındaki ilişkinin önemi, et ürünlerinde kullanılan etin fonksiyonel özellikleri üzerinde durmaktadır. Bunun yanında, öğrencilerin kas/et’te oluşan farklı olayları öğrenmeleri amaçlanmaktadır. |
---|---|
Dersin İçeriği | Etin kompozisyonu ve yapısı, Kasların tipleri, kalın filament proteinleri, kalın filamenttemyosinin yapılanması, ince filamentin proteinleri; aktin, tropomyosin ve troponin, myofibrillerinsitoskeletal ve diğer proteinleri, protein düzenlenmesi, A bant ve I bant. Kasılma ve ölüm sertliği. Kasın ete dönüşümü süresince ölüm sonrası fiziksel ve kimyasal değişimler, glikojen, yüksek enerjili fosfatlar ve bunların metabolitleri. Kas/et’te oluşan bazı olaylar, soğuk kısalması, çözünme sertliği, etin olgunlaşması, kasın su tutma kapasitesi, koyu kesitli et |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Kasın detaylı kompozisyonunun detaylı bir şekilde bilir.
- Ölüm sonrasında kasta gelişen biyokimyasal değişiklikleribilir.
- Kalın ve ince flament proteinlerinin bilir.
- Glikolizin et kalitesine etkilerinin bilir
- Etin olgunlaşma mekanizmasının bilir
- Bir konuda literatür tarama, bilgi derleme, bilgisayar yazılımı kullanarak raporlama becerisi kazanır.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Dersin tanımı, kapsamı, kural ve öneriler | İlgili Kaynaklar |
2 | Kırmızı etin detaylı kompozisyonu | İlgili Kaynaklar |
3 | Kas tipleri,kalın flament proteinleri | İlgili Kaynaklar |
4 | İnce flament proteinleri | İlgili Kaynaklar |
5 | Yapısal proteinler | İlgili Kaynaklar |
6 | Proteinlerin düzenlenmesi | İlgili Kaynaklar |
7 | Kasılma ve ölüm sertliği | İlgili Kaynaklar |
8 | Arasınav | İlgili Kaynaklar |
9 | Kasın ete dönüşümü | İlgili Kaynaklar |
10 | Glikojen, yüksek enerjili fosfatlar ve bunların metabolitleri | İlgili Kaynaklar |
11 | Etin olgunlaşması, proteolitik enzimler | İlgili Kaynaklar |
12 | Su tutma kapasitesi ve etkileyen faktörler | İlgili Kaynaklar |
13 | İstenmeyen glikoliz karakteristikleri | İlgili Kaynaklar |
14 | Soğuk kısalması, çözünme sertliği | İlgili Kaynaklar |
15 | Elektriksel uyarı | İlgili Kaynaklar |
16 | Final sınavı | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 30 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 16 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 4 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 2 | 25 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | 1 | 25 | |
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|