Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Gıdalarda Duyusal Analizler | GDM6112 | 0 | 7.5 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz, Bahar |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Doktora Programı |
Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Muhammed Zeki Durak |
Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Gıda işletmelerinde standart ve spesifikasyonların oluşturulması, üretim için hazırlık, üretim muayene, uygunluğun saptanması ve gelişim için plan yapılması aşamalarında kullanılan kalite kontrol ölçüm teknikleri arasında kimyasal, mikrobiyolojik, fiziksel ve enstrümantal yöntemlerin yanında duyusal yöntemlerin belirlenmesi ve öneminin ortaya konulması |
---|---|
Dersin İçeriği | Gıdalarda yapılan duyusal analizlerin yapılışını ve değerlendirilmesi üzerinedir. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenci, duyusal değerlendirme tanım ve tarihçesini bilir.
- Öğrenci, duyusal değerlendirmenin önemi ve gıda sanayinde kullanım amaçlarını bilir.
- Öğrenci, duyusal değerlendirme panelist seçimini bilir.
- Öğrenci, duyusal değerlendirmede kullanılan skalaları bilir.
- Öğrenci, doku ve lezzet profil analizini bilir
- Öğrenci, uyusal testlerin tüketici tercih çalışmalarında kullanılmasını bilir.
- Öğrenci, gıda işletmlerinde duyusal değerlendirme ile ilgili programın kullanılmasını bilir.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Gıda Kalitesi ve Duyusal Kalite Karakteristikleri | İlgili Kaynaklar |
2 | Duyusal Değerlendirme tanım ve tarihçesi | İlgili Kaynaklar |
3 | Duyusal Değerlendirmenin önemi ve gıda sanayinde kullanım amaçları | İlgili Kaynaklar |
4 | Duyusal Değerlendirme laboratuvarı ve panel kontrolleri | İlgili Kaynaklar |
5 | Duyusal Değerlendirme Panelist Seçimi | İlgili Kaynaklar |
6 | Farklılık Testleri | İlgili Kaynaklar |
7 | Duyusal Değerlendirmede Kullanılan Skalalar | İlgili Kaynaklar |
8 | Arasınav | İlgili Kaynaklar |
9 | Lezzet Profil Analizi | İlgili Kaynaklar |
10 | Duyusal Testlerin Tüketici Tercih Çalışmalarında Kullanılması | İlgili Kaynaklar |
11 | Gıda İşletmelerinde duyusal Değerlendirme ile ilgili programın kullanılması | İlgili Kaynaklar |
12 | Genel Değerlendirme | İlgili Kaynaklar |
13 | Öğrenci sunumları | İlgili Kaynaklar |
14 | Öğrenci sunumları | İlgili Kaynaklar |
15 | Öğrenci sunumları | İlgili Kaynaklar |
16 | Final | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 30 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 16 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 4 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 2 | 25 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | 1 | 25 | |
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|