Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Raf Ömrü ve Depolama Teknikleri | GDM6115 | 0 | 7.5 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz, Bahar |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Doktora Programı |
Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Bu ders kapsamında gıdalarda raf ömrü belirlemede teorik ve pratik yaklaşımlar ile gıda kalitesini etkileyen faktörlerin açıklanması amaçlanmıştır. Bu dersi alan öğrencilerin raf ömrünü arttırmaya yönelik stratejiler geliştirebilmesi hedeflenmiştir. |
---|---|
Dersin İçeriği | Raf ömrü kavramı. Reaksiyon hızları ve sabitleri. Sıcaklığın reaksiyon hızına etkisi Raf ömrü tayin yöntemleri. Hızlandırılmış raf ömrü deneyleri. Mikrobiyal gelişimin tahmini. Enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonlarının kinetiği. Duyusal testlerin raf ömrü belirlemede kullanımı. Ambalajlamanın ürün kalitesi üzerindeki etkileri, gıdaların ambalajlanmasındaki yenilikler. Modifiye atmosferde paketlenmiş hazır yiyeceklerin raf ömrünü etkileyen faktörler. Donmuş gıdaların stabilitesi ve kinetiği. Yağların oksidasyonu ve serbest radikal oluşum kinetiği. Ürünlerin dağıtım sitemleri, sıcaklık - zaman indikatörleri. Çikolata, patates cipsi, deniz mahsülleri, meyve-sebze salataları, yoğurt, kahvaltılık tahıllar gibi çeşitli gıdaların raf ömrünü etkileyen faktörün detaylı incelenmesine yönelik ödev sunumları |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenci raf ömrü kavramını öğrenir.
- Öğrenci gıdaların kalitesini etkileyen fizikokimyasal ve mikrobiyolojik değişimleri bilir.
- Öğrenci raf ömrünü etkileyen faktörleri öğrenir.
- Öğrenci raf ömrü tayinleri hakkında bilgi sahibi olur.
- Öğrenci hızlandırılmış raf ömrü deneyleri hakkında bilgi sahibi olur.
- Öğrenci enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonlarının kinetiğini öğrenir.
- Öğrenci donmuş gıdaların stabilitesi ve kinetiğini öğrenir.
- Öğrenci ambalajlamanın raf ömrü üzerindeki etkilerini öğrenir.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Raf ömrü kavramı | İlgili Kaynaklar |
2 | Reaksiyon hızları ve sabitleri | İlgili Kaynaklar |
3 | Sıcaklığın reaksiyon hızına etkisi | İlgili Kaynaklar |
4 | Raf ömrü tayin yöntemleri | İlgili Kaynaklar |
5 | Hızlandırılmış raf ömrü deneyleri | İlgili Kaynaklar |
6 | Mikrobiyal gelişimin tahmini | İlgili Kaynaklar |
7 | Enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonlarının kinetiği | İlgili Kaynaklar |
8 | Vize Sınavı | İlgili Kaynaklar |
9 | Duyusal testlerin raf ömrü belirlemede kullanımı | İlgili Kaynaklar |
10 | Ambalajlamanın ürün kalitesi üzerindeki etkileri, gıdaların ambalajlanmasındaki yenilikler | İlgili Kaynaklar |
11 | Modifiye atmosferde paketlenmiş hazır yiyeceklerin raf ömrünü etkileyen faktörler | İlgili Kaynaklar |
12 | Donmuş gıdaların stabilitesi ve kinetiği | İlgili Kaynaklar |
13 | Yağların oksidasyonu ve serbest radikal oluşum kinetiği | İlgili Kaynaklar |
14 | Ürünlerin dağıtım sitemleri, sıcaklık - zaman indikatörleri | İlgili Kaynaklar |
15 | Çikolata, patates cipsi, deniz mahsülleri, meyve-sebze salataları, yoğurt, kahvaltılık tahıllar gibi çeşitli gıdaların raf ömrünü etkileyen faktörün detaylı incelenmesine yönelik ödev sunumları | İlgili Kaynaklar |
16 | Final Sınavı | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 30 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 16 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 4 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 2 | 25 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | 1 | 25 | |
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|