Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Gıdalarda Biyokimyasal Reaksiyonlar | GDM6111 | 0 | 7.5 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz, Bahar |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Doktora Programı |
Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Bu dersin amaçları; (1) Gıda maddelerinde meydana gelen biyokimyasal reaksiyonların detaylı şekilde öğretilmesi, (2) Bu reaksiyonların gıda maddeleri üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerinin kavratılması (3) Değişik yollarla bu reaksiyonların kontrol edilmesiyle alakalı gerekli bilgilerin öğretilmesi |
---|---|
Dersin İçeriği | Enzimatik esmerleşme reaksiyonları.Enzimatik esmerleşme reaksiyonlarının kontrol edilmesi. Gıdalarda enzimatik olmayan emerleşme reaksiyonlarına genel bakış. Karbonil amino reaksiyonları mekanizması.Amadori dönüşümü. Strecker parçalanması. Karamalizayon. Asidik ve bazik Parçalanma. Askorbik asit oksidayonu. Enzimatik olmayan esmerleşmelerin kontrolü.Gıda sektöründe kullanılan enzimler. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenci, gıdalarda biyokimyasal reaksiyonların gıdalardaki etkilerini kavrar.
- Öğrenci, enzimatik esmerleşme reaksiyonları hakkında detaylı bilgi edinir.
- Öğrenci, enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonları hakkında detaylı bilgi edinir.
- Öğrenci, gıdalarda enzimatik ve enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonlarının kontrolünü öğrenir.
- Öğrenci, gıda sanayinde enzim uygulamaları hakkında genel bilgi sahibi olur.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Enzimatik esmerleşme reaksiyonları | İlgili Kaynaklar |
2 | Enzimatik esmerleşme reaksiyonları | İlgili Kaynaklar |
3 | Enzimatik esmerleşme reaksiyonlarının kontrol edilmesi | İlgili Kaynaklar |
4 | Gıdalarda enzimatik olmayan emerleşme reaksiyonlarına genel bakış | İlgili Kaynaklar |
5 | Gıdalarda enzimatik olmayan emerleşme reaksiyonlarına genel bakış | İlgili Kaynaklar |
6 | Karbonil amino grubu reaksiyonları mekanizması | İlgili Kaynaklar |
7 | Amadori dönüşümü | İlgili Kaynaklar |
8 | Vize Sınavı | İlgili Kaynaklar |
9 | Strecker parçalanması | İlgili Kaynaklar |
10 | Karamelizayon | İlgili Kaynaklar |
11 | Asidik ve bazik Parçalanma | İlgili Kaynaklar |
12 | Askorbik asit oksidiyonu | İlgili Kaynaklar |
13 | Enzimatik olmayan esmerleşmelerin kontrolü | İlgili Kaynaklar |
14 | Gıda sektöründe enzim uygulaması | İlgili Kaynaklar |
15 | Gıda sektöründe enzim uygulaması | İlgili Kaynaklar |
16 | Final Sınavı | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 30 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 16 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 4 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 2 | 25 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | 1 | 25 | |
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|