Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Biyokimya Laboratuvarı 1 | KIM3091 | 1 | 3 | 0 | 0 | 2 |
Önkoşullar | Biyokimya 1 dersini almış veya alıyor olmak |
---|
Yarıyıl | Güz |
---|
Dersin Dili | İngilizce, Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu @ Kimya Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Kimya Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Barbaros NALBANTOĞLU |
Dersi Veren(ler) | Emine KARAKUS |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Dersin temel amacı, canlı yapısında yer alan başlıca molekül ve makromoleküllerin özelliklerinin incelenmesidir. Biyokimya laboratuvar teknikleri ve uygulamaları hakkında bilgi verilmesi, protein, karbohidrat, lipid, vitamin ve nükleik asitlerin kalitatif ve kantitatif analizlerinin öğretilmesidir. |
---|---|
Dersin İçeriği | Protein, karbohidrat, lipid, nükleik asit ve vitaminler ile ilgili özelliklerin incelenmesi. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrencilere çeşitli iş alanları için deneysel bilgi kazandırmak.
- Öğrencilerin bilimsel bakış açılarını genişletmek.
- Biyokimya bilgilerini deney tasarlama, analiz etme ve yorumlamada etkin şekilde kullanabilmek.
- Kendi kendine ve yaşam boyu öğrenme becerisini kazandırmak.
- İlgili alanlardaki güncel konularda bilgilendirme becerisini kazandırmak.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Biyokimya laboratuvarı ve deneylerle ilgili genel bilgi, laboratuvar deney gruplarının oluşturulması, ön hazırlıklarla ilgili bilgilendirme. | |
2 | Amino asit, peptid ve proteinlerin bazı özelliklerinin incelenmesi | Deney föyü, bölüm I |
3 | Amino asitlerin titrasyon eğrisi ve izoelektrik pH değerinin bulunması | Deney föyü, bölüm I |
4 | Enzim aktivite deneyleri | Deney föyü, bölüm II |
5 | Enzim aktivitesi üzerine pH ve sıcaklık etkisi | Deney föyü, bölüm II |
6 | Karbohidratların genel özellikleri ve karakterizasyonu | Deney föyü, bölüm III |
7 | Karbohidratların kalitatif ve kantitatif tayini | Deney föyü, bölüm III |
8 | Ara sınav | |
9 | Lipidlerin Karakterizasyonu ve Genel Özellikleri | Deney föyü, bölüm IV |
10 | Nükleik asitlere özgü denemeler | Deney föyü, bölüm V |
11 | Vitaminlere özgü denemeler | Deney föyü, bölüm VI |
12 | Kanda ve idrarda glukoz tayini | Deney föyü, bölüm VII |
13 | Glukoz tolerans testi | Deney föyü, bölüm VII |
14 | Kolesterol, VLDL, LDL, HDL ve trigliserit tayini | Deney föyü, bölüm VIII |
15 | Genel tekrar ve Mazeret deneyleri | |
16 | Final Haftası |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | 14 | |
Laboratuar | 12 | |
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 12 | 30 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | |||
Laboratuar | 12 | 3 | |
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 12 | 2 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 12 | 2 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 5 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 8 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|