Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Besin KimyasıKIM419135202
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Kimya Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimKimya Bölümü
Dersin KoordinatörüZuhal TURGUT
Dersi Veren(ler)Emine KARAKUS
Asistan(lar)ı
Dersin Amacı Proteinler, yağlar, karbohidratlar ve vitaminler gibi ana besin maddelerinin kimyasını, reaksiyonlarını ve analizleri hakkında bilgi sahibi olmak
Dersin İçeriğiBesin kimyası, beslenme tanımı, Proteinler, Enzimler, Lipidler, Karbohidratlar, Vitaminler, Biyoelementler, Su, Süt ve ürünleri, tatlı maddeler, bal, meyve suyu, et ve ürünleri, alkollu içecekler laboratuvar deneyleri ana besin gruplarının ve iyot indisi, sabunlaşma indisi, indirgen şekerler, ait indeksi, peroksit indeksi, polarimetri gibi daha spesifik analizleri içerir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Halit Keskin “Besin Kimyası 1. Ve 2. Cilt”, Istanbul Üniversitesi, 1981. Ayşe Baysal, “ Beslenme”, Hacettetepe Üni., Ankara ,2009 Dersi veren Öğretim Üyesinin Ders notları
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci proteinler, yağlar, karbohidratlar ve vitaminler gibi ana besin maddelerinin kimyası, reaksiyonları ve analizleri hakkında bilgi sahibi olur.
  2. Besin maddelerinin spesifik gruplarının analizleri hakkında bilgi sahibi olur.
  3. Öğrenci,besin analiz prensiplerini detaylı anlayabilir.
  4. Öğrenci deneysel olarak da besin analizlerini yapma yeteneği kazanır.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Genel Girişİlgili konuların ders kitabından okunması
2Proteinlerİlgili konuların ders kitabından okunması
3Proteinlerİlgili konuların ders kitabından okunması
4Enzimlerİlgili konuların ders kitabından okunması
5Yağlarİlgili konuların ders kitabından okunması
6Karbohidratlarİlgili konuların ders kitabından okunması
7Arasınav-
8Vitaminlerİlgili konuların ders kitabından okunması
9Biyoelementlerİlgili konuların ders kitabından okunması
10Suİlgili konuların ders kitabından okunması
11Tatı maddeler - balİlgili konuların ders kitabından okunması
12Süt ve ürünleriİlgili konuların ders kitabından okunması
13Sunum-
14Et ve ürünleriİlgili konuların ders kitabından okunması
15Meyve suyu-alkollu içeceklerİlgili konuların ders kitabından okunması
16Yarıyıl Sonu Sınav Haftasıİlgili konuların ders kitabından okunması

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım00
Laboratuar610
Uygulama0
Arazi Çalışması00
Derse Özgü Staj00
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği00
Ödev110
Sunum/Jüri110
Projeler00
Seminer/Workshop00
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati142
Laboratuar62
Uygulama00
Arazi Çalışması00
Sınıf Dışı Ders Çalışması142
Derse Özgü Staj02
Ödev15
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği00
Projeler00
Sunum / Seminer15
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)145
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok