Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Besin Kimyası | KIM4191 | 3 | 5 | 2 | 0 | 2 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli @ Kimya Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Kimya Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Zuhal TURGUT |
Dersi Veren(ler) | Emine KARAKUS |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Proteinler, yağlar, karbohidratlar ve vitaminler gibi ana besin maddelerinin kimyasını, reaksiyonlarını ve analizleri hakkında bilgi sahibi olmak |
---|---|
Dersin İçeriği | Besin kimyası, beslenme tanımı, Proteinler, Enzimler, Lipidler, Karbohidratlar, Vitaminler, Biyoelementler, Su, Süt ve ürünleri, tatlı maddeler, bal, meyve suyu, et ve ürünleri, alkollu içecekler laboratuvar deneyleri ana besin gruplarının ve iyot indisi, sabunlaşma indisi, indirgen şekerler, ait indeksi, peroksit indeksi, polarimetri gibi daha spesifik analizleri içerir. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenci proteinler, yağlar, karbohidratlar ve vitaminler gibi ana besin maddelerinin kimyası, reaksiyonları ve analizleri hakkında bilgi sahibi olur.
- Besin maddelerinin spesifik gruplarının analizleri hakkında bilgi sahibi olur.
- Öğrenci,besin analiz prensiplerini detaylı anlayabilir.
- Öğrenci deneysel olarak da besin analizlerini yapma yeteneği kazanır.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Genel Giriş | İlgili konuların ders kitabından okunması |
2 | Proteinler | İlgili konuların ders kitabından okunması |
3 | Proteinler | İlgili konuların ders kitabından okunması |
4 | Enzimler | İlgili konuların ders kitabından okunması |
5 | Yağlar | İlgili konuların ders kitabından okunması |
6 | Karbohidratlar | İlgili konuların ders kitabından okunması |
7 | Arasınav | - |
8 | Vitaminler | İlgili konuların ders kitabından okunması |
9 | Biyoelementler | İlgili konuların ders kitabından okunması |
10 | Su | İlgili konuların ders kitabından okunması |
11 | Tatı maddeler - bal | İlgili konuların ders kitabından okunması |
12 | Süt ve ürünleri | İlgili konuların ders kitabından okunması |
13 | Sunum | - |
14 | Et ve ürünleri | İlgili konuların ders kitabından okunması |
15 | Meyve suyu-alkollu içecekler | İlgili konuların ders kitabından okunması |
16 | Yarıyıl Sonu Sınav Haftası | İlgili konuların ders kitabından okunması |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | 0 | 0 |
Laboratuar | 6 | 10 |
Uygulama | 0 | |
Arazi Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj | 0 | 0 |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | 0 | 0 |
Ödev | 1 | 10 |
Sunum/Jüri | 1 | 10 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer/Workshop | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | |
Laboratuar | 6 | 2 | |
Uygulama | 0 | 0 | |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 2 | |
Derse Özgü Staj | 0 | 2 | |
Ödev | 1 | 5 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | 0 | 0 | |
Projeler | 0 | 0 | |
Sunum / Seminer | 1 | 5 | |
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 45 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|