Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Gıda Katkı Maddeleri ve Analiz Yöntemleri | KIM4261 | 3 | 5 | 2 | 0 | 2 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli @ Kimya Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Kimya Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Mahmure ÜSTÜN ÖZGÜR |
Dersi Veren(ler) | Emine KARAKUS |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Gıda katkı maddelerinin genel özellikleri, toksikolojik değerlendirmeleri, sınıfları, gıdalarda kullanım alanları ve yasal düzenlemeleri konusunda ve gıda sanayisinde gıda katkı maddeleri konusunda öğrencilerin bilgilendirilmesini sağlamak |
---|---|
Dersin İçeriği | Gıda katkı maddelerinin tanımı Kullanım amaçları Etki mekanizmaları Gıdalarda kullanım alanları ve katılma şekilleri Gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler ve toksikolojik değerlendirmeler, Sınıflandırılmaları,E-kodları Antioksidanlar Asit düzenleyiciler Emülgatörler Gamlar Koruyucular Renklendiriciler Tatlandırıcılar Şelat ajanları Lezzet vericiler…vs) Gıda katkı maddelerinin analiz yöntemleri |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler gıda katkı maddelerinin genel özellikleri, toksikolojik değerlendirmeleri, sınıfları, gıdalarda kullanım alanları , yasal düzenlemeleri ve gıda sanayisinde gıda katkı maddeleri konularını öğrenecektir.
- Öğrenciler TSE'de gıda katkı analizleri hakkında bilgi sahibi olacaktır.
- Öğrenciler gıda katkı maddelerinin E-kodları hakkında bilgi sahibi olacaktır.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Gıda katkı maddelerinin tanımı, kullanım amaçları, etki mekanizmaları, fonksiyonları | Öğretim üyesinin ders notları ve sunumları |
2 | Gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler ve toksikolojik değerlendirmeler | Öğretim üyesinin ders notları ve sunumları |
3 | Gıda katkı maddelerinin gıdalarda kullanım alanları ve katılma şekilleri | Öğretim üyesinin ders notları ve sunumları |
4 | Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılmaları, Antioksidanlar | Öğretim üyesinin ders notları ve sunumları |
5 | Asitliği düzenleyiciler, Emülgatörler | Öğretim üyesinin ders notları ve sunumları |
6 | Gamlar, Koruyucular | Öğretim üyesinin ders notları ve sunumları |
7 | Lezzet arttırıcılar, Tat vericiler | Öğretim üyesinin ders notları ve sunumları |
8 | Ara Sınav | ------- |
9 | Renklendiriciler | Öğretim üyesinin ders notları ve sunumları |
10 | Tatlandırıcılar | Öğretim üyesinin ders notları ve sunumları |
11 | Şelat ajanları | Öğretim üyesinin ders notları ve sunumları |
12 | Topaklanmayı önleyiciler | Öğretim üyesinin ders notları ve sunumları |
13 | Hacim arttırıcılar, köpürtme ajanları, stabilizörler, nem vericiler | Öğretim üyesinin ders notları ve sunumları |
14 | Sıkıştırıcı ajanlar, kabartma ajanları, itici gazlar | Öğretim üyesinin ders notları ve sunumları |
15 | Analiz Yöntemleri | Öğretim üyesinin ders notları ve sunumları |
16 | Final Sınavı | ------------------ |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | 14 | |
Laboratuar | 10 | 20 |
Uygulama | 6 | |
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | ||
Sunum/Jüri | 1 | 20 |
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 20 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | |
Laboratuar | 10 | 2 | |
Uygulama | 6 | 3 | |
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 3 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | |||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | 10 | 1 | |
Projeler | |||
Sunum / Seminer | 1 | 10 | |
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 4 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 4 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|