Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Enzim Stabilizasyonu | KIM5305 | 3 | 7.5 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Bahar |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli @ Kimya ABD Kimya Yüksek Lisans Programı (İngilizce) Seçmeli @ Kimya ABD Organik Kimya Yüksek Lisans Programı Seçmeli @ Kimya ABD Biyokimya Yüksek Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Kimya Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Melda ALTIKATOĞLU YAPAÖZ |
Dersi Veren(ler) | Emine KARAKUS |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Bu derste, öğrencilere enzim stabilizasyonu ve bunların biyolojik bilimlerin farklı alanlarındaki ve endüstrideki uygulamaları hakkında detaylı bilgilerin verilmesi amaçlanmıştır |
---|---|
Dersin İçeriği | Giriş, Enzimler ve enzimlerin immobilizasyonu, Modifikasyon ve konjugasyon metodları, Enzimlerin değişik katkı maddeleri ile stabilizasyonu, Biokonjugat kimyası, Biokonjugat kimyasalları, Kimyasal modifikasyonlarla enzimlerin stabilizasyonu, Endüstri, analiz, tıp ve temel araştırmalardaki uygulamalar. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Enzim stabilizasyonu ile ilgili makale okuma ve değerlendirebilme
- İmmobilizasyon yöntemleri ve biyokonjugat tekniklerini kullanabilme, geliştirebilme ve endüstri ve biyolojik bilimlerin farklı alanlarında uygulayabilme
- Enzim stabilizasyonunda özelleşerek araştırma projesi tasarlama, deney yapma ve sonuçları yorumlama becerisi konusunda yeterlilik kazanabilme
- Disiplin içi ve Disiplinler arası takım çalışması yapabilme
- Ulusal ve uluslar arası çağdaş sonuçları takip edebilme ve enzim stabilizasyonunda spesifik teknikler geliştirebilme
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Enzimler; Giriş | Telefoncu(Eds), “Enzimoloji”, Ege Üniversitesi, Fen Fakültesi Basımevi, (1997) |
2 | Enzim immobilizasyon teknikleri, Doğal ve immobilize enzimlerin kıyaslanması | Telefoncu(Eds), “Enzimoloji”, Ege Üniversitesi, Fen Fakültesi Basımevi, (1997) |
3 | Yaygın olarak kullanılan enzimlerin özellikleri; Horseradish peroksidaz, Alkalin fosfataz, Galaktozidaz, Glukoz oksidaz | Telefoncu(Eds), “Enzimoloji”, Ege Üniversitesi, Fen Fakültesi Basımevi, (1997) |
4 | Yaygın olarak kullanılan enzimlerin özellikleri; Horseradish peroksidaz, Alkalin fosfataz, Galaktozidaz, Glukoz oksidaz | Greg T. Hermanson, “Bioconjugate Techniques”, Academic Pres, USA (1996). |
5 | Enzim stabilizasyonunda kullanılan doğal ve sentetik polimerler, polielektrolitler ve taşıyıcılar. | Greg T. Hermanson, “Bioconjugate Techniques”, Academic Pres, USA (1996). |
6 | Enzim stabilizasyonunda kullanılan doğal ve sentetik polimerler, polielektrolitler ve taşıyıcılar. | Greg T. Hermanson, “Bioconjugate Techniques”, Academic Pres, USA (1996). |
7 | Konjugasyon için enzimlerin aktive edilmesi teknikleri | Greg T. Hermanson, “Bioconjugate Techniques”, Academic Pres, USA (1996). |
8 | Ara sınav | |
9 | Enzimlerin kimyasal ve fiziksel modifikasyonlar ile stabilizasyonu | Greg T. Hermanson, “Bioconjugate Techniques”, Academic Pres, USA (1996). |
10 | Enzimlerin değişik katkı maddeleri ile stabilizasyonu | A. Tanaka, J. Tosa, T. Kobayashi, “Industrial Application of Immobilized Biocatalysts”, Marcel Decker, (1992) |
11 | Biyokonjugat kimyası; Protein, polisakkarit ve nükleik asitlerin modifikasyonu | A. Tanaka, J. Tosa, T. Kobayashi, “Industrial Application of Immobilized Biocatalysts”, Marcel Decker, (1992) |
12 | Modifiye enzimlerin karakterizasyonu; stabilizasyonun enzim aktivitesi, pH ve sıcaklık üzerine etkileri, kararlılık testleri ve kinetik parametreler | A. Tanaka, J. Tosa, T. Kobayashi, “Industrial Application of Immobilized Biocatalysts”, Marcel Decker, (1992) |
13 | Stabilize enzimlerin uygulamaları; tıp, analiz, biyosensörlerin hazırlanması, çeşitli endüstriler vb | N.C. Price, L. Stevens, “Fundamentals of Enzymology”, Oxford University Press, (1999) |
14 | Stabilize enzimlerin uygulamaları; tıp, analiz, biyosensörlerin hazırlanması, çeşitli endüstriler vb | A. Tanaka, J. Tosa, T. Kobayashi, “Industrial Application of Immobilized Biocatalysts”, Marcel Decker, (1992) |
15 | Ödev sunumları | |
16 | Final sınavı |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 10 |
Sunum/Jüri | 1 | 10 |
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 40 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 15 | 7 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 1 | 15 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | 1 | 15 | |
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 10 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 32 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|