Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
KarbohidratlarKIM550237.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüSeçmeli @ Kimya ABD Kimya Yüksek Lisans Programı (İngilizce)
Seçmeli @ Kimya ABD Organik Kimya Yüksek Lisans Programı
Seçmeli @ Kimya ABD Fizikokimya Yüksek Lisans Programı
Seçmeli @ Kimya ABD Biyokimya Yüksek Lisans Programı
Seçmeli @ Kimya ABD Analitik Kimya Yüksek Lisans Programı
Seçmeli @ Kimya ABD Anorganik Kimya Yüksek Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimKimya Bölümü
Dersin KoordinatörüZuhal TURGUT
Dersi Veren(ler)Emine KARAKUS
Asistan(lar)ı
Dersin Amacı1. Karbohidratların kimyasal yapıları ve sentez metotları hakkında bilgi sahibi olma 2. Karbohidratların biyolojik ve kimyasal öneminin anlaşılması
Dersin İçeriğiTanım , sınıflandırma,önemi-yapı-işlevleri-isimlendirilmesi Monosakkaridler: Halka yapısı, Halka büyüklüğü, Konfigurasyon tayini, Türevleri, Hudson kuralı , Konformasyon analizi/Disakkaridler: isimlendirme , özellikleri /Tri- tetra-, pentasakkaridler/Polisakkaridler: Nişasta ve selulozun yapısı/Glikozidler/Fotosentez/Fermantasyon/Makro moleküllerin molekül ağırlığının bulunması/ /Tatlandırıcılar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • 1. W.Pigman "The Carbohydrates", Academic Press,1957
  • 2. G. Zubay ,"Biochemistry", 1984
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler Karbohidratların yapısal özelliklerini öğrenecekler
  2. Karbohidratların biyoloji ve kimyadaki önemini kavrayacaklardır.
  3. Öğrenciler karbohidrat kimyası hakkında bilgi sahibi olacaktır.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Tanım , sınıflandırma,önemi,moleküler yapı-isimlendirmeKonu ile ilgili literatür araştırması
2Monosakkaridler: Halka yapısı , Halka büyüklüğüKonu ile ilgili literatür araştırması
3Konfigurasyon tayini, Türevleri, Hudson kuralı, Konformasyon analiziKonu ile ilgili literatür araştırması
4Disakkaridler :İsimlendirme, özellikleri,sakkaroz, maltoz,…Konu ile ilgili literatür araştırması
5Tri-,tetra-,PentasakkaridlerKonu ile ilgili literatür araştırması
6Amino şekerler, Şeker alkol ve asitleriKonu ile ilgili literatür araştırması
7Arasınav-
8PolisakkaridlerKonu ile ilgili literatür araştırması
9Nişasta ve selulozun yapısı,Konu ile ilgili literatür araştırması
10GlikozidlerKonu ile ilgili literatür araştırması
11Fotosentez,Konu ile ilgili literatür araştırması
12FermantasyonKonu ile ilgili literatür araştırması
13Makro moleküllerin molekül ağırlığının bulunmasıKonu ile ilgili literatür araştırması
14Heterohalkalı karbohidratlarKonu ile ilgili literatür araştırması
15TatlandırıcılarKonu ile ilgili literatür araştırması
16Final (Sunum)-

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım00
Laboratuar00
Uygulama00
Arazi Çalışması00
Derse Özgü Staj00
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği00
Ödev110
Sunum/Jüri120
Projeler00
Seminer/Workshop00
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati143
Laboratuar00
Uygulama00
Arazi Çalışması00
Sınıf Dışı Ders Çalışması142
Derse Özgü Staj00
Ödev120
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği00
Projeler00
Sunum / Seminer120
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)145
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)165
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok