Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Biyoteknolojik YöntemlerKIM477235300
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Kimya Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimKimya Bölümü
Dersin KoordinatörüAyşegül PEKSEL
Dersi Veren(ler)Emine KARAKUS
Asistan(lar)ı
Dersin Amacı1. Öğrencileri biyoteknolojinin uygulamaları konusunda bilgilendirmek 2. Öğrencileri enzim ve mikroorganizma teknolojileri hakkında bilgilendirmek 3. Öğrencileri biyoteknolojinin yer aldığı endüstri alanları için bilgilendirmek.
Dersin İçeriğiBiyoteknolojiye Giriş / Mikroorganizmalar ve Biyoteknoloji / Çevre ve Mikroorganizma / Biyosorbsiyon ve Biyodegradasyon / Biyosensörler / Mikrobiyal Sensörler / İmmunosensörler / Biyosensörlerin Uygulamaları / Enzim ve Teknoloji / Yapay Enzimler ve Enzim Modelleri / Endüstriyel Enzimlerin Gen Teknolojisi ile Üretimi / İmmobilize Enzimler / Tedavi ve İlaç Tasarımında Enzimler / Genetik Mühendisliğinde Enzimler
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • S.S. Deshpande,"Enzyme Immunoassay", Chapman and Hall,1996.
  • C.Rainbow and A.H.Rose “Biochemistry of Industrial Micro-organism”, Academic press London and New York, 1963.
  • J.P.Harley, L.M.Prescott “Microbiology”, Wm. C. Brown Pub., 1990.
  • Prof. Dr. B. Pekin “Biyokimya Mühendisliği (Biyoteknoloji)” Ege Üniversitesi, Kimya Fakültesi Yayınları.
  • A. Telefoncu, “Enzimoloji”, Biyokimya Lisansüstü Yaz Okulu, Ege Üniversitesi Yayınları, 1997.
  • R. Süssmuth, J. Eberspaecher, R. Haag and W. Springer, “Biochemisch-mikrobiologisches Praktikum”, Georg Thieme Verlag, New York, 1997.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler, farklı endüstriyel alanlar için uygulaması bulunan farklı biyoteknolojik metodları öğreneceklerdir.
  2. Öğrenciler mikroorganizmaların kullanıldığı teknolojiler hakkında geniş bilgi kazanacaktır.
  3. Öğrenciler, enzim, maya vb. endüstriler için bilgi ve beceri kazanacaktır.
  4. Öğrenciler enzim izolasyonu, saflaştırılması, karakterizasyonu ve immobilizasyonu konularında bilgi ve beceri kazanacaktır.
  5. Öğrenciler endüstride kullanılan biyotransformasyon reaksiyonlarını öğrenecektir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Biyoteknolojiye GirişDers Kitabı, Bölüm 1
2Biyoteknolojide Kullanılan MikroorganizmalarDers Kitabı, Bölüm 2
3Çevre ve MikroorganizmaDers Kitabı, Bölüm 2
4Biyosorbsiyon ve BiyodegradasyonDers Kitabı, Bölüm 3
5BiyosensörlerDers Kitabı, Bölüm 4
6Mikrobiyal Sensörler ve İmmunosensörlerDers Kitabı, Bölüm 4
7Biyosensörlerin UygulamalarıDers Kitabı, Bölüm 5
8Ara Sınav
9Enzim ve TeknolojiDers Kitabı, Bölüm 6
10Yapay Enzimler ve Enzim ModelleriDers Kitabı, Bölüm 7
11Endüstriyel Enzimlerin Gen Teknolojisi ile ÜretimiDers Kitabı, Bölüm 8
12İmmobilize EnzimlerDers Kitabı, Bölüm 9
13İmmobilize EnzimlerDers Kitabı, Bölüm 9
14Tedavi ve İlaç Tasarımında EnzimlerDers Kitabı, Bölüm 10
15Genetik Mühendisliğinde EnzimlerDers Kitabı, Bölüm 11
16Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım140
Laboratuar00
Uygulama00
Arazi Çalışması00
Derse Özgü Staj00
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği00
Ödev120
Sunum/Jüri110
Projeler00
Seminer/Workshop00
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati143
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması143
Derse Özgü Staj
Ödev110
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer112
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok