| Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Koku ve Tat Bileşikleri | KIM4852 | 3 | 5 | 3 | 0 | 0 |
| Önkoşullar | Yok |
|---|
| Yarıyıl | Bahar |
|---|
| Dersin Dili | İngilizce |
|---|---|
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Türü | Seçmeli @ Kimya Lisans Programı |
| Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
| Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
| Dersi Sunan Akademik Birim | Kimya Bölümü |
|---|---|
| Dersin Koordinatörü | Hale OCAK |
| Dersi Veren(ler) | Emine KARAKUS |
| Asistan(lar)ı |
| Dersin Amacı | 1. Organik esaslı koku ve tat maddelerinin yapıları, kimyasal ve fiziksel özellikleri hakkında bilgi sahibi olma, 2. Koku ve tat endüstrisindeki sentez ve analiz yöntemlerinin öğrenilmesi, 3. Endüstrideki uygulamaların tanıtılması. |
|---|---|
| Dersin İçeriği | Koku ve tat maddelerinin tanımı ve tarihçesi, doğal, doğala özdeş ve yapay ürünler / koku ve tat maddeleri- alifatik bileşikler, sentez ve özellikleri / koku ve tat maddeleri- asiklik terpenler ve siklik terpenler, sentez ve özellikleri / koku ve tat maddeleri - sikloalifatik bileşikler, sentez ve özellikleri /koku ve tat madedeleri – aromatik bileşikler, fenol ve fenol türevleri, O-, O,S-, S,S-, N- ve N,S- içeren heterosiklikler, sentez ve özellikleri / koku ve tat endüstrisindeki doğal maddeler / koku ve tat maddelerinin güvenlik ve toksikolojisi / koku ve tat endüstrisinde kullanılan analitik teknikler / kimyasal algı / koku algısının ölçümü / koku maddelerinin uçuculuğu ve dayanıklılığı / Uygulamalar, ürün formulasyonları, kararlılık testleri. |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
| Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler, koku ve tat maddelerinin kimyasal yapısını, fiziksel özelliklerini, elde etme ve analiz yöntemlerini öğreneceklerdir.
- Öğrenciler ticari aromatik ürünlerin kimyasal içeriğini okuma ve anlamada beceri kazanacaktır.
- Öğrenciler koku ve tat maddelerinin güvenlik ve toksisitesi hakkında bilgi sahibi olacaktır.
- Öğrenciler, kimyasal yapı - koku ve tat özellik ilişkisini yorumlama becerisi kazanacaktır.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | The definition and history of fragrance and flavor materials, natural, nature-identical, and artificial products | Reading the textbooks |
| 2 | Fragrance and flavor materials- aliphatic compounds, synthesis and properties | Reading the textbooks |
| 3 | Fragrance and flavor materials - acyclic terpenes and cyclic terpenes, synthesis and properties | Reading the textbooks |
| 4 | Fragrance and flavor materials- Cycloaliphatic compounds, synthesis and properties | Reading the textbooks |
| 5 | Fragrance and flavor materials-Aromatic compounds, phenols and phenol derivatives, O-, O,S-, S,S-, N- and N,S- Heterocycles, synthesis and properties | Reading the textbooks |
| 6 | Fragrance and flavor materials-Aromatic compounds, phenols and phenol derivatives, O-, O,S-, S,S-, N- and N,S- Heterocycles, synthesis and properties | Reading the textbooks |
| 7 | Natural materials in the flavor and fragrance industry | Reading the textbooks |
| 8 | Midterm exam | Reading the textbooks |
| 9 | The safety and toxicology of fragrance and flavor materials | Reading the textbooks |
| 10 | Analytical techniques used in the flavor and fragrance industry | Reading the textbooks |
| 11 | Analytical techniques used in the flavor and fragrance industry | Reading the textbooks |
| 12 | Chemoreception | Reading the textbooks |
| 13 | Volatility and substantivity for fragrance materials | Reading the textbooks |
| 14 | Applications, product formulations, stability testing | Reading the textbooks |
| 15 | Presentations | Studying homework assignment, preparing presantation |
| 16 | Final exam | Reading the textbooks |
Değerlendirme Sistemi
| Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
|---|---|---|
| Devam/Katılım | ||
| Laboratuar | ||
| Uygulama | ||
| Arazi Çalışması | ||
| Derse Özgü Staj | ||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
| Ödev | 1 | 15 |
| Sunum/Jüri | 1 | 15 |
| Projeler | ||
| Seminer/Workshop | ||
| Ara Sınavlar | 1 | 30 |
| Final | 1 | 40 |
| Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
| Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
| TOPLAM | 100 | |
AKTS İşyükü Tablosu
| Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
|---|---|---|---|
| Ders Saati | 14 | 3 | |
| Laboratuar | |||
| Uygulama | |||
| Arazi Çalışması | |||
| Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 3 | |
| Derse Özgü Staj | |||
| Ödev | 1 | 15 | |
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
| Projeler | |||
| Sunum / Seminer | 1 | 15 | |
| Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
| Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
| Toplam İşyükü : | |||
| Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
| AKTS Kredisi : | |||
| Diğer Notlar | Yok |
|---|