Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Koku ve Tat Bileşikleri | KIM4852 | 3 | 5 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Bahar |
---|
Dersin Dili | İngilizce |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli @ Kimya Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Kimya Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Hale OCAK |
Dersi Veren(ler) | Emine KARAKUS |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | 1. Organik esaslı koku ve tat maddelerinin yapıları, kimyasal ve fiziksel özellikleri hakkında bilgi sahibi olma, 2. Koku ve tat endüstrisindeki sentez ve analiz yöntemlerinin öğrenilmesi, 3. Endüstrideki uygulamaların tanıtılması. |
---|---|
Dersin İçeriği | Koku ve tat maddelerinin tanımı ve tarihçesi, doğal, doğala özdeş ve yapay ürünler / koku ve tat maddeleri- alifatik bileşikler, sentez ve özellikleri / koku ve tat maddeleri- asiklik terpenler ve siklik terpenler, sentez ve özellikleri / koku ve tat maddeleri - sikloalifatik bileşikler, sentez ve özellikleri /koku ve tat madedeleri – aromatik bileşikler, fenol ve fenol türevleri, O-, O,S-, S,S-, N- ve N,S- içeren heterosiklikler, sentez ve özellikleri / koku ve tat endüstrisindeki doğal maddeler / koku ve tat maddelerinin güvenlik ve toksikolojisi / koku ve tat endüstrisinde kullanılan analitik teknikler / kimyasal algı / koku algısının ölçümü / koku maddelerinin uçuculuğu ve dayanıklılığı / Uygulamalar, ürün formulasyonları, kararlılık testleri. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler, koku ve tat maddelerinin kimyasal yapısını, fiziksel özelliklerini, elde etme ve analiz yöntemlerini öğreneceklerdir.
- Öğrenciler ticari aromatik ürünlerin kimyasal içeriğini okuma ve anlamada beceri kazanacaktır.
- Öğrenciler koku ve tat maddelerinin güvenlik ve toksisitesi hakkında bilgi sahibi olacaktır.
- Öğrenciler, kimyasal yapı - koku ve tat özellik ilişkisini yorumlama becerisi kazanacaktır.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | The definition and history of fragrance and flavor materials, natural, nature-identical, and artificial products | Reading the textbooks |
2 | Fragrance and flavor materials- aliphatic compounds, synthesis and properties | Reading the textbooks |
3 | Fragrance and flavor materials - acyclic terpenes and cyclic terpenes, synthesis and properties | Reading the textbooks |
4 | Fragrance and flavor materials- Cycloaliphatic compounds, synthesis and properties | Reading the textbooks |
5 | Fragrance and flavor materials-Aromatic compounds, phenols and phenol derivatives, O-, O,S-, S,S-, N- and N,S- Heterocycles, synthesis and properties | Reading the textbooks |
6 | Fragrance and flavor materials-Aromatic compounds, phenols and phenol derivatives, O-, O,S-, S,S-, N- and N,S- Heterocycles, synthesis and properties | Reading the textbooks |
7 | Natural materials in the flavor and fragrance industry | Reading the textbooks |
8 | Midterm exam | Reading the textbooks |
9 | The safety and toxicology of fragrance and flavor materials | Reading the textbooks |
10 | Analytical techniques used in the flavor and fragrance industry | Reading the textbooks |
11 | Analytical techniques used in the flavor and fragrance industry | Reading the textbooks |
12 | Chemoreception | Reading the textbooks |
13 | Volatility and substantivity for fragrance materials | Reading the textbooks |
14 | Applications, product formulations, stability testing | Reading the textbooks |
15 | Presentations | Studying homework assignment, preparing presantation |
16 | Final exam | Reading the textbooks |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 15 |
Sunum/Jüri | 1 | 15 |
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 3 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 1 | 15 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | 1 | 15 | |
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|