Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Koku ve Tat BileşikleriKIM485235300
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Kimya Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimKimya Bölümü
Dersin KoordinatörüHale OCAK
Dersi Veren(ler)Emine KARAKUS
Asistan(lar)ı
Dersin Amacı1. Organik esaslı koku ve tat maddelerinin yapıları, kimyasal ve fiziksel özellikleri hakkında bilgi sahibi olma, 2. Koku ve tat endüstrisindeki sentez ve analiz yöntemlerinin öğrenilmesi, 3. Endüstrideki uygulamaların tanıtılması.
Dersin İçeriğiKoku ve tat maddelerinin tanımı ve tarihçesi, doğal, doğala özdeş ve yapay ürünler / koku ve tat maddeleri- alifatik bileşikler, sentez ve özellikleri / koku ve tat maddeleri- asiklik terpenler ve siklik terpenler, sentez ve özellikleri / koku ve tat maddeleri - sikloalifatik bileşikler, sentez ve özellikleri /koku ve tat madedeleri – aromatik bileşikler, fenol ve fenol türevleri, O-, O,S-, S,S-, N- ve N,S- içeren heterosiklikler, sentez ve özellikleri / koku ve tat endüstrisindeki doğal maddeler / koku ve tat maddelerinin güvenlik ve toksikolojisi / koku ve tat endüstrisinde kullanılan analitik teknikler / kimyasal algı / koku algısının ölçümü / koku maddelerinin uçuculuğu ve dayanıklılığı / Uygulamalar, ürün formulasyonları, kararlılık testleri.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • The Chemistry of Fragrances- David Pybus, Charles Sell, (2006), The Royal Society of Chemistry.
  • Common Fragrance and Flavor Materials- Horst Surburg and Johannes Panten (2006), WILEY-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim.
  • Advances in Flavours and Fragrances, Karl A D Swift (2002) - The Royal Society of Chemistry
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler, koku ve tat maddelerinin kimyasal yapısını, fiziksel özelliklerini, elde etme ve analiz yöntemlerini öğreneceklerdir.
  2. Öğrenciler ticari aromatik ürünlerin kimyasal içeriğini okuma ve anlamada beceri kazanacaktır.
  3. Öğrenciler koku ve tat maddelerinin güvenlik ve toksisitesi hakkında bilgi sahibi olacaktır.
  4. Öğrenciler, kimyasal yapı - koku ve tat özellik ilişkisini yorumlama becerisi kazanacaktır.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1The definition and history of fragrance and flavor materials, natural, nature-identical, and artificial productsReading the textbooks
2Fragrance and flavor materials- aliphatic compounds, synthesis and propertiesReading the textbooks
3Fragrance and flavor materials - acyclic terpenes and cyclic terpenes, synthesis and propertiesReading the textbooks
4Fragrance and flavor materials- Cycloaliphatic compounds, synthesis and propertiesReading the textbooks
5Fragrance and flavor materials-Aromatic compounds, phenols and phenol derivatives, O-, O,S-, S,S-, N- and N,S- Heterocycles, synthesis and propertiesReading the textbooks
6Fragrance and flavor materials-Aromatic compounds, phenols and phenol derivatives, O-, O,S-, S,S-, N- and N,S- Heterocycles, synthesis and propertiesReading the textbooks
7Natural materials in the flavor and fragrance industryReading the textbooks
8Midterm examReading the textbooks
9The safety and toxicology of fragrance and flavor materialsReading the textbooks
10Analytical techniques used in the flavor and fragrance industryReading the textbooks
11Analytical techniques used in the flavor and fragrance industryReading the textbooks
12ChemoreceptionReading the textbooks
13Volatility and substantivity for fragrance materialsReading the textbooks
14Applications, product formulations, stability testingReading the textbooks
15PresentationsStudying homework assignment, preparing presantation
16Final examReading the textbooks

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev115
Sunum/Jüri115
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati143
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması143
Derse Özgü Staj
Ödev115
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer115
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok