| Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| İŞ HİJYENİ | ISS2062 | 2 | 4 | 2 | 0 | 0 |
| Önkoşullar | Yok |
|---|
| Yarıyıl | Bahar |
|---|
| Dersin Dili | Türkçe |
|---|---|
| Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
| Dersin Türü | Zorunlu @ İş Sağlığı ve Güvenliği Ön Lisans Programı |
| Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
| Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
| Dersi Sunan Akademik Birim | İş Sağlığı ve Güvenliği |
|---|---|
| Dersin Koordinatörü | Cihangir TUĞSAVUL |
| Dersi Veren(ler) | Fatih Yılmaz |
| Asistan(lar)ı |
| Dersin Amacı | Öğrencilere işyerinde hijyenin önemini ve endüstriyel hijyenin unsurlarını kavratmak |
|---|---|
| Dersin İçeriği | İşyerinde hijyen açısından risk oluşturan faktörler. Alınması gereken tedbirler, kullanılan malzeme ve kişisel koruyucular |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
| Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Çalışma alanlarında risk faktörlerini tanımlayacaktır
- Çalışma alanlarında endüstriyel hijyenin önemini kavrayacaktır
- Endüstriyel hijyen teknik ve uygulamalarını bilecektir
- Endüstriyel ve kişisel hijyende kullanılan malzemeleri tanıyacaktır
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Hijyenin Tanımı ve önemi / Bakteriler, Mayalar, Küfler, Virüsler ile İlgili Bilgiler | |
| 2 | Yararlı Patojenler | |
| 3 | İş Ortamlarında Hijyen | |
| 4 | Araç, Gereç, Malzeme, Koruyucu Ekipman ve Teçhizatta Hijyen / Etkileri / Mücadele Yolları | |
| 5 | Gerekli Malzeme, Madde ve Sistemler | |
| 6 | Cildin Yapısı / Ciltteki Hastalık Yapabilen Zararlı Kimyasallara Karşı Korunma | |
| 7 | Mikroorganizmalar / Mikropların Dünyası | |
| 8 | ARA SINAV | |
| 9 | Mikroskobik Ölçek / Mikrobik Çoğalma / Çapraz Bulaşma | |
| 10 | Kişisel Hijyen / El Hijyeni / Tuvalet Hijyeni | |
| 11 | El Yıkamanın Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Açısından önemi | |
| 12 | Zararlı maddelerden korunma | |
| 13 | Tırnak Fırçalarının Kullanım özellikleri | |
| 14 | Ellerin Kurulanmasının Önemi | |
| 15 | Doğru Yerde ve Biçimde Eldiven Kullanımı / Etkin El Yıkama | |
| 16 | Final |
Değerlendirme Sistemi
| Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
|---|---|---|
| Devam/Katılım | ||
| Laboratuar | ||
| Uygulama | ||
| Arazi Çalışması | ||
| Derse Özgü Staj | ||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
| Ödev | ||
| Sunum/Jüri | ||
| Projeler | ||
| Seminer/Workshop | ||
| Ara Sınavlar | 1 | 60 |
| Final | 1 | 40 |
| Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
| Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
| TOPLAM | 100 | |
AKTS İşyükü Tablosu
| Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
|---|---|---|---|
| Ders Saati | 14 | 2 | |
| Laboratuar | |||
| Uygulama | |||
| Arazi Çalışması | |||
| Sınıf Dışı Ders Çalışması | |||
| Derse Özgü Staj | |||
| Ödev | 1 | 75 | |
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
| Projeler | |||
| Sunum / Seminer | |||
| Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 2 | |
| Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 2 | |
| Toplam İşyükü : | |||
| Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
| AKTS Kredisi : | |||
| Diğer Notlar | Yok |
|---|