| Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Menu Planlama | TRZ2012 | 2 | 3 | 2 | 0 | 0 |
| Önkoşullar | Yok |
|---|
| Yarıyıl | Bahar |
|---|
| Dersin Dili | Türkçe |
|---|---|
| Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
| Dersin Türü | Seçmeli @ Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans Programı |
| Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
| Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
| Dersi Sunan Akademik Birim | Turizm ve Otel İşletmeciliği |
|---|---|
| Dersin Koordinatörü | Elif Kara Öztürk |
| Dersi Veren(ler) | İsmail Üstün |
| Asistan(lar)ı |
| Dersin Amacı | Öğrenci bu ders ile menü planlaması menü maliyeti hesaplama ve menü kartı hesaplama yeterliğini kazanabilecektir |
|---|---|
| Dersin İçeriği | Sağlıklı Beslenme İçin Gerekli Besinler Özellikleri, Dengeli Beslenme İçin Gerekli Günlük Besin Miktarı ve Beslenme İlkeleri / Mönü Planı Nedir, Planlamaya Etki Eden Faktörler Nelerdir? / Misafirlerin Sosyal ve Ekonomik Durumlarına Uygun Mönülerin, Standart Reçetelerin, Porsiyonlarının Oluşturulması / Aylık Master Menü Planlama / Haftalık Menü Planlaması / Menü ve Müşteri İlişkisi Memnuniyeti / Özel menüleri oluşturmak / Porsiyon maliyetlerini hesaplamak / Satış fiyatını oluşturmak / Ön hazırlıkları yapmak / Menü kartlarını hazırlamak / Menü Değerlendirilmesi |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
| Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Menü planlaması yapar
- Menü maliyetini hesaplar
- Menü kartı hazırlar
- Hazırlanan menünün satış fiyatını oluşturur
- Çeşitli gruplara yönelik menüler planlar
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Sağlıklı Beslenme İçin Gerekli Besinler Özellikleri, Dengeli Beslenme İçin Gerekli Günlük Besin Miktarı ve Beslenme İlkeleri | Bölüm 1 |
| 2 | Turizm İşletmeleri Açısından Menü Planlamanın Önemi | Bölüm 2 |
| 3 | Menü Planı Nedir, Planlamaya Etki Eden Faktörler Nelerdir? | Bölüm 2 |
| 4 | Misafirlerin Sosyal ve Ekonomik Durumlarına Uygun Menülerin, Standart Reçetelerin, Porsiyonlarının Oluşturulması | Bölüm 2 |
| 5 | Aylık Master Menü Planlama | Bölüm 2 |
| 6 | Haftalık Menü Planlama | Bölüm 2 |
| 7 | Menü ön hazırlıkları Yapılması, yemek reçeteleri oluşturmak | Bölüm 2 |
| 8 | Ara Sınav | |
| 9 | İçecek menüleri oluşturmak | Bölüm 3 |
| 10 | Özel menüleri oluşturmak | Bölüm 3 |
| 11 | Porsiyon maliyetlerini hesaplamak | Bölüm 3 |
| 12 | Porsiyon maliyetlerini hesaplamak | Bölüm 3 |
| 13 | Satış fiyatını oluşturmak, ön hazırlıkları yapmak | Bölüm 3 |
| 14 | Menü kartlarını hazırlamak | Bölüm 3 |
| 15 | Özel menüleri oluşturmak | Bölüm 3 |
| 16 | Final |
Değerlendirme Sistemi
| Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
|---|---|---|
| Devam/Katılım | ||
| Laboratuar | ||
| Uygulama | ||
| Arazi Çalışması | ||
| Derse Özgü Staj | ||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
| Ödev | ||
| Sunum/Jüri | ||
| Projeler | 1 | 20 |
| Seminer/Workshop | ||
| Ara Sınavlar | 1 | 40 |
| Final | 1 | 40 |
| Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
| Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
| TOPLAM | 100 | |
AKTS İşyükü Tablosu
| Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
|---|---|---|---|
| Ders Saati | 14 | 2 | |
| Laboratuar | |||
| Uygulama | |||
| Arazi Çalışması | |||
| Sınıf Dışı Ders Çalışması | 13 | 2 | |
| Derse Özgü Staj | |||
| Ödev | |||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
| Projeler | 1 | 10 | |
| Sunum / Seminer | |||
| Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 2 | 6 | |
| Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 8 | |
| Toplam İşyükü : | |||
| Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
| AKTS Kredisi : | |||
| Diğer Notlar | Yok |
|---|