Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Turizm İşletmeciliği | TRZ1142 | 3 | 3 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Bahar |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli @ Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Turizm ve Otel İşletmeciliği |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Elif Kara Öztürk |
Dersi Veren(ler) | İsmail Üstün |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Turizm işletmeciliğinde yer alan işletmelerin ayrıştırılması.Bu işletmelerde uygulanan yönetim yaklaşımlarının çeşitliliği ortaya koymak ve uygulanan yönetim teknikleri hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak |
---|---|
Dersin İçeriği | Turizmin Temel Kavramları, Turizmin Kavramlarının Özellikleri / Turizm İşletmelerinin Tanımı ve Turizm İşletmelerinin Sınıflandırılması / Yönetim , Yönetimin Tarihsel Gelişimi ve Turizm İşletmeleri Açısından Değerlendirilmesi / Klasik Yönetim Yaklaşımları, Neo-Klasik Yöenetim Yaklaşımları, Modern Yönetim Yaklaşımları / Yeni Yönetim Teknikleri / Turizm İşletmeleri Açısından Yönetim Yaklaşımları / Turizm İşletmelerinde Yönetim Fonksiyonları / |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Turizm işletmeciliği kavramını açıklayarak turizm işletmelerini sınıflandırır
- Yönetim yaklaşımları hakkında bilgi verir ve yönetim kavramını açıklar
- Klasik, neo klasık ve yeni yönetim yaklaşımlarını açıklayabilir.
- Turizm işletmelerinde yönetim fonksiyonlarını açıklayabilir
- Günümüzde ki gelişmelerin, çağdaş işletmelerdeki işlevleri ne şekilde etkilediği hakkında değerlendirme yapabilir
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Turizm temel kavramlar, temel kavramların özellikleri,Turizm işletmelerinin tanımı ve sınıflandırılması | Bölüm 1 |
2 | Konaklama işletmeleri ve sınıflandırılması | Bölüm 1 |
3 | Yeme içme işletmeleri ve sınıflandırlması | Bölüm 1 |
4 | Yönetim kavramı ve mahiyeti. Turizm işletmeleri açısında değerlendirilmesi | Bölüm 2 |
5 | Klasik Yönetim Yaklaşımı, Neo Klasik Yönetim Yaklaşımı | Bölüm 2 |
6 | Modern Yönetim Yaklaşımı, Yeni Yönetim Teknikleri | Bölüm 2 |
7 | Sistem Yaklaşımı, Durumsallık Yaklaşımı, T.K.Y, Amaçlara Göre Yönetim, İstisnalarla Yönetim, Bencmarking, Bilimsel Yönetim Yakşalım | Bölüm 2 |
8 | Ara Sınav | |
9 | Yönetim Süreci Yaklaşımı, Bürokrasi Modeli, Beşeri İlişkiler Yaklaşımı, Ögrenen Organizasyonlar, Sanal Organizasyonlar. Turizm işletmeleri açısından yönetim yaklaşımları. Turizm işletmelerinde yönetici ve yöneticilerin sorumluluğu | Bölüm 2 |
10 | Turizm işletmeleri yönetiminde Planlama fonksiyonu | Bölüm 3 |
11 | Turizm işletmelerinde örgütleme fonksiyonu | Bölüm 3 |
12 | Yeni örgüt yaklaşımları | Bölüm 3 |
13 | Turizm işletmelerinde Kadrolama Fonksiyonu | Bölüm 3 |
14 | Turizm İşletmelerinde Yöneltme Fonksiyonu | Bölüm 3 |
15 | Turizm İşletmelerinde kontrol Fonksiyonu | Bölüm 3 |
16 | Final |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | ||
Sunum/Jüri | 1 | 10 |
Projeler | 1 | 10 |
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 40 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 13 | 2 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | |||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | 1 | 10 | |
Sunum / Seminer | 1 | 10 | |
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 6 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 6 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|