Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Turizm İşletmeciliğiTRZ114233300
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiÖn Lisans
Dersin TürüSeçmeli @ Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimTurizm ve Otel İşletmeciliği
Dersin KoordinatörüElif Kara Öztürk
Dersi Veren(ler)İsmail Üstün
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıTurizm işletmeciliğinde yer alan işletmelerin ayrıştırılması.Bu işletmelerde uygulanan yönetim yaklaşımlarının çeşitliliği ortaya koymak ve uygulanan yönetim teknikleri hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak
Dersin İçeriğiTurizmin Temel Kavramları, Turizmin Kavramlarının Özellikleri / Turizm İşletmelerinin Tanımı ve Turizm İşletmelerinin Sınıflandırılması / Yönetim , Yönetimin Tarihsel Gelişimi ve Turizm İşletmeleri Açısından Değerlendirilmesi / Klasik Yönetim Yaklaşımları, Neo-Klasik Yöenetim Yaklaşımları, Modern Yönetim Yaklaşımları / Yeni Yönetim Teknikleri / Turizm İşletmeleri Açısından Yönetim Yaklaşımları / Turizm İşletmelerinde Yönetim Fonksiyonları /
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Ahmet AKTAŞ, Turizm İşletmeciliği ve Yönetimi
  • Ömer Akat, Turizm İşletmeciliği
  • Demirkol, Ş. Ve B.Zengin(2004), Turizm İşletmeleri
  • Akın Aksu, Rüya Ehtiyar, Turizm İşletmelerinde Çağdaş Yönetim Teknikleri
  • Fevzi Okumuş, Umut Avcı, Turizm İşletmelerinde Çağdaş Yönetim Teknikleri
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Turizm işletmeciliği kavramını açıklayarak turizm işletmelerini sınıflandırır
  2. Yönetim yaklaşımları hakkında bilgi verir ve yönetim kavramını açıklar
  3. Klasik, neo klasık ve yeni yönetim yaklaşımlarını açıklayabilir.
  4. Turizm işletmelerinde yönetim fonksiyonlarını açıklayabilir
  5. Günümüzde ki gelişmelerin, çağdaş işletmelerdeki işlevleri ne şekilde etkilediği hakkında değerlendirme yapabilir

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Turizm temel kavramlar, temel kavramların özellikleri,Turizm işletmelerinin tanımı ve sınıflandırılması Bölüm 1
2Konaklama işletmeleri ve sınıflandırılması Bölüm 1
3Yeme içme işletmeleri ve sınıflandırlması Bölüm 1
4Yönetim kavramı ve mahiyeti. Turizm işletmeleri açısında değerlendirilmesi Bölüm 2
5Klasik Yönetim Yaklaşımı, Neo Klasik Yönetim Yaklaşımı Bölüm 2
6Modern Yönetim Yaklaşımı, Yeni Yönetim Teknikleri Bölüm 2
7Sistem Yaklaşımı, Durumsallık Yaklaşımı, T.K.Y, Amaçlara Göre Yönetim, İstisnalarla Yönetim, Bencmarking, Bilimsel Yönetim Yakşalım Bölüm 2
8Ara Sınav
9Yönetim Süreci Yaklaşımı, Bürokrasi Modeli, Beşeri İlişkiler Yaklaşımı, Ögrenen Organizasyonlar, Sanal Organizasyonlar. Turizm işletmeleri açısından yönetim yaklaşımları. Turizm işletmelerinde yönetici ve yöneticilerin sorumluluğu Bölüm 2
10Turizm işletmeleri yönetiminde Planlama fonksiyonu Bölüm 3
11Turizm işletmelerinde örgütleme fonksiyonuBölüm 3
12 Yeni örgüt yaklaşımları Bölüm 3
13Turizm işletmelerinde Kadrolama Fonksiyonu Bölüm 3
14Turizm İşletmelerinde Yöneltme Fonksiyonu Bölüm 3
15Turizm İşletmelerinde kontrol Fonksiyonu Bölüm 3
16Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri110
Projeler110
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar140
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati143
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması132
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler110
Sunum / Seminer110
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)16
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)16
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok