Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Yiyecek İçecek İşletmeciliği | TRZ2122 | 3 | 4 | 2 | 2 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Bahar |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu @ Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Turizm ve Otel İşletmeciliği |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Mehmet Şentürkoğlu |
Dersi Veren(ler) | İsmail Üstün |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerinin işleyişi hakkında bilgi ve beceri kazandırmak. |
---|---|
Dersin İçeriği | Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin önemi, sınıfları ve işletmeye açılmaları Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin kuruluş yeri ve seçimi Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin yatırım maliyetleri Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin finansmanı Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin rantabilite hesapları Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerinin organizasyon yapısı Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin yönetimi Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin yönetim fonksiyonları Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerinde mönü ve servis Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerinde hijyen ve sanitasyon Bar, içki bilgisi, servisi ve organizasyonu Yiyecek içecek döngüsü Yiyecek içecek maliyet kontrolü |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Yiyecek içecek işletmelerinin yönetim yapısını kavrayabilecektir
- Beslenmedeki temel bilgileri kavrayabilecektir
- Mutfak planlaması yapma becerisi kazanabilecektir
- Servis planlaması becerisini kazanabilecektir
- Yiyecek İçecek Maliyet Kontrolünü kavrayabilecektir
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin önemi ve sınıfları | |
2 | Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin kuruluş yeri ve seçimi | |
3 | Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin yatırım maliyetleri | |
4 | Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin finansmanı | |
5 | Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin rantabilite hesapları | |
6 | Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerinin organizasyon yapısı | |
7 | Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin yönetimi | |
8 | Ara sınav | |
9 | Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin yönetim fonksiyonları | |
10 | Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerinde mönü ve servis | |
11 | Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerinde hijyen ve sanitasyon | |
12 | Bar, içki bilgisi, servisi ve organizasyonu | |
13 | Bar, içki bilgisi, servisi ve organizasyonu | |
14 | Yiyecek içecek döngüsü | |
15 | Yiyecek içecek maliyet kontrolü | |
16 | Final |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | ||
Sunum/Jüri | 1 | 15 |
Projeler | 1 | 15 |
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 3 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | |||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | 1 | 10 | |
Sunum / Seminer | 1 | 10 | |
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 4 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 4 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|