Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Kimyası FBO445225200
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Fen Bilgisi Eğitimi Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimFen Bilgisi Eğitimi
Dersin KoordinatörüAslı GÖRGÜLÜ ARI
Dersi Veren(ler)Mustafa Arslan
Asistan(lar)ıHasan Özgür Kapıcı, Gülbin Özkan
Dersin AmacıBu dersin amacı gıda bileşenlerini, bu bileşenlerin özelliklerini, kimyasal yapılarını ve bu bileşenlerde meydana gelen değişmeleri öğretmektir
Dersin İçeriğiSu ve özellikleri, Gıda Maddelerinde Karbonhidratlar, Karbonhidratların Yapısı, Gıda Maddelerinde Lipidlerin Yapısı ve Fonksiyonları, Gıda Örneklerinde Proteinlerinler, Proteinlerinler Yapısı ve Fonksiyonları, Enzimlerin Yapısı, Vitamin ve Minerallerin Yapıları ve Fonksiyonları,Alkoller ve Alkaloidler, Gıdalarda Saklama Yöntemleri, Toksik Maddeler ve Kontaminantlar.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Gıda Kimyası, Mustafa Tayar , Recep Çıbık, Dora Yayıncılık, 2011
  • Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı, Hacettepe Üniversitesi Yayınevi, 2017
Opsiyonel Program BileşenleriGıda Kimyası dersi, MEB Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterlilikleri ile olarak şu maddeler ile ilişkilidir: •A1. Alan Bilgisi: Alanında sorgulayıcı bakış açısını kapsayacak şekilde ileri düzeyde kuramsal, metodolojik ve olgusal bilgiye sahiptir. •A2.Alan Eğitimi Bilgisi Alanın öğretim programına ve pedagojik alan bilgisine hâkimdir. •A3. Mevzuat Bilgisi Birey ve öğretmen olarak görev, hak ve sorumluluklarına ilişkin mevzuata uygun davranır. •B2. Eğitim Öğretimi Planlama: Eğitim öğretim süreçlerini etkin bir şekilde planlar. •C3. İletişim ve İşbirliği: Öğrenci, meslektaş, aile ve eğitimin diğer paydaşları ile etkili iletişim ve işbirliği kurar. Bu ders, Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)'ne göre aşağıdaki yeterlilikler ile ilişkilidir: • Bilginin doğası kaynağı, sınırları, doğruluğu, güvenirliliği ve geçerliliğinin değerlendirilmesi konusunda bilgi sahibidir. • Alanı ile ilgili öğretim programları, öğretim strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme bilgisine sahiptir. Bilişsel ve Uygulamalı Beceriler aşağıdaki yeterliklerle ilişkilidir. •Öğrencilerin gelişim özelliklerini, bireysel farklılıklarını; konu alanının özelliklerini ve kazanımlarını dikkate alarak en uygun öğretim strateji, yöntem ve tekniklerini uygular. Öğretim Yöntem ve Teknikleri: gıda kimyası dersinde, sunuş yoluyla anlatım, uygulama tabanlı deney yoluyla öğretim, soru cevap tekniği ve beyin fırtınası teknikleri uygulanmaktadır. Ölçme ve değerlendirme kısmı ise, ödev, ara sınav ve final sınavı ile yapılmaktadır.

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler gıdaların içeriklerini bilecek
  2. Öğrenciler gıda bilinci kazanacak
  3. Öğrenciler gıda bileşimlerini etkileyen faktörleri bilecek
  4. Öğrenciler gıda bileşenlerinin vücuttaki fonksiyonlarını bilecek
  5. Öğrenciler farklı besin maddelerindeki kimyasal reaksiyonları bilecek
  6. Öğrenciler enzimlerin özelliklerini ve gıdalardaki fonksiyonlarını bilecek
  7. Öğrenciler gıda saklama yöntemlerini bilecek

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Su ve özellikleriİlgili Kaynaklar
2Gıda Maddelerinde Karbonhidratlarİlgili Kaynaklar
3Karbonhidratların Yapısı İlgili Kaynaklar
4Karbonhidratların Fonksiyonlarıİlgili Kaynaklar
5Gıda Maddelerinde Lipidlerin Yapısı ve Fonksiyonlarıİlgili Kaynaklar
6Gıda Örneklerinde Proteinlerİlgili Kaynaklar
7Proteinlerin Yapısı ve Fonksiyonlarıİlgili Kaynaklar
8Ara SınavSınav Hazırlığı
9Enzimlerin Yapısıİlgili Kaynaklar
10Vitamin ve Minerallerin Yapıları ve Fonksiyonlarıİlgili Kaynaklar
11Toksik Maddeler ve Kontaminantlarİlgili Kaynaklar
12Alkoller ve Alkaloidlerİlgili Kaynaklar
13Gıdalarda Saklama Yöntemleriİlgili Kaynaklar
14Genel tekrarİlgili Kaynaklar
15Final Sınavı Sınav Hazırlığı
16

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati152
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması155
Derse Özgü Staj
Ödev35
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)26
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)110
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok