Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Gıda Kimyası | FBO4452 | 2 | 5 | 2 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Bahar |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli @ Fen Bilgisi Eğitimi Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Fen Bilgisi Eğitimi |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Aslı GÖRGÜLÜ ARI |
Dersi Veren(ler) | Mustafa Arslan |
Asistan(lar)ı | Hasan Özgür Kapıcı, Gülbin Özkan |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı gıda bileşenlerini, bu bileşenlerin özelliklerini, kimyasal yapılarını ve bu bileşenlerde meydana gelen değişmeleri öğretmektir |
---|---|
Dersin İçeriği | Su ve özellikleri, Gıda Maddelerinde Karbonhidratlar, Karbonhidratların Yapısı, Gıda Maddelerinde Lipidlerin Yapısı ve Fonksiyonları, Gıda Örneklerinde Proteinlerinler, Proteinlerinler Yapısı ve Fonksiyonları, Enzimlerin Yapısı, Vitamin ve Minerallerin Yapıları ve Fonksiyonları,Alkoller ve Alkaloidler, Gıdalarda Saklama Yöntemleri, Toksik Maddeler ve Kontaminantlar. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Gıda Kimyası dersi, MEB Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterlilikleri ile olarak şu maddeler ile ilişkilidir: •A1. Alan Bilgisi: Alanında sorgulayıcı bakış açısını kapsayacak şekilde ileri düzeyde kuramsal, metodolojik ve olgusal bilgiye sahiptir. •A2.Alan Eğitimi Bilgisi Alanın öğretim programına ve pedagojik alan bilgisine hâkimdir. •A3. Mevzuat Bilgisi Birey ve öğretmen olarak görev, hak ve sorumluluklarına ilişkin mevzuata uygun davranır. •B2. Eğitim Öğretimi Planlama: Eğitim öğretim süreçlerini etkin bir şekilde planlar. •C3. İletişim ve İşbirliği: Öğrenci, meslektaş, aile ve eğitimin diğer paydaşları ile etkili iletişim ve işbirliği kurar. Bu ders, Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)'ne göre aşağıdaki yeterlilikler ile ilişkilidir: • Bilginin doğası kaynağı, sınırları, doğruluğu, güvenirliliği ve geçerliliğinin değerlendirilmesi konusunda bilgi sahibidir. • Alanı ile ilgili öğretim programları, öğretim strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme bilgisine sahiptir. Bilişsel ve Uygulamalı Beceriler aşağıdaki yeterliklerle ilişkilidir. •Öğrencilerin gelişim özelliklerini, bireysel farklılıklarını; konu alanının özelliklerini ve kazanımlarını dikkate alarak en uygun öğretim strateji, yöntem ve tekniklerini uygular. Öğretim Yöntem ve Teknikleri: gıda kimyası dersinde, sunuş yoluyla anlatım, uygulama tabanlı deney yoluyla öğretim, soru cevap tekniği ve beyin fırtınası teknikleri uygulanmaktadır. Ölçme ve değerlendirme kısmı ise, ödev, ara sınav ve final sınavı ile yapılmaktadır. |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler gıdaların içeriklerini bilecek
- Öğrenciler gıda bilinci kazanacak
- Öğrenciler gıda bileşimlerini etkileyen faktörleri bilecek
- Öğrenciler gıda bileşenlerinin vücuttaki fonksiyonlarını bilecek
- Öğrenciler farklı besin maddelerindeki kimyasal reaksiyonları bilecek
- Öğrenciler enzimlerin özelliklerini ve gıdalardaki fonksiyonlarını bilecek
- Öğrenciler gıda saklama yöntemlerini bilecek
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Su ve özellikleri | İlgili Kaynaklar |
2 | Gıda Maddelerinde Karbonhidratlar | İlgili Kaynaklar |
3 | Karbonhidratların Yapısı | İlgili Kaynaklar |
4 | Karbonhidratların Fonksiyonları | İlgili Kaynaklar |
5 | Gıda Maddelerinde Lipidlerin Yapısı ve Fonksiyonları | İlgili Kaynaklar |
6 | Gıda Örneklerinde Proteinler | İlgili Kaynaklar |
7 | Proteinlerin Yapısı ve Fonksiyonları | İlgili Kaynaklar |
8 | Ara Sınav | Sınav Hazırlığı |
9 | Enzimlerin Yapısı | İlgili Kaynaklar |
10 | Vitamin ve Minerallerin Yapıları ve Fonksiyonları | İlgili Kaynaklar |
11 | Toksik Maddeler ve Kontaminantlar | İlgili Kaynaklar |
12 | Alkoller ve Alkaloidler | İlgili Kaynaklar |
13 | Gıdalarda Saklama Yöntemleri | İlgili Kaynaklar |
14 | Genel tekrar | İlgili Kaynaklar |
15 | Final Sınavı | Sınav Hazırlığı |
16 |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 30 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 15 | 2 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 15 | 5 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 3 | 5 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 2 | 6 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 10 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|