Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Gıda Katkı Maddeleri ve Toksikoloji | GDM3101 | 2 | 3 | 2 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz, Bahar |
---|
Dersin Dili | Not set |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli @ Fen Bilgisi Eğitimi Lisans Programı Seçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Mustafa Tahsin Yılmaz |
Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Gıda katkı maddelerinin özelliklerini ve kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken hususları öğrenmek. |
---|---|
Dersin İçeriği | Gıda katkı maddelerinin tanımı, Gıda katkı maddelerinin kullanımında dikkat edilecek hususlar, Gıda endüstrisinde kullanılan katkı maddelerinin sınıflandırılması (antioksidanlar,asitliği düzenleyiciler, emülgatörler,gamlar, koruyucular, lezzet maddeleri, lezzet arttırıcılar,renklendiriciler,şelat ajanları, tatlandırıcılar, topaklanmayı önleyiciler,un işleme ajanları,hacim arttırıcılar, itici gazlar,kabartma ajanları,köpürtme ajanları,köpürmeyi önleyici ajanlar,nem vericiler,parlatma ajanları,sıkılaştırıcı ajanlar ve stabilizörler) ve incelenmesi. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenci gıda katkı maddelerini tanımayı ve kullanım amaçlarını bilir.
- Öğrenci, bir maddenin gıda katkısı olabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerektiğini bilir.
- Öğrenci gıda katkı maddelerinin kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken hususları bilir.
- Öğrenci gıda katkı maddelerinin sınıflandırılmasını bilir.
- Öğrenci gıda katkı maddelerinin özelliklerini,etki mekanizmalarını ve kullanım alanlarını ana hatlarıyla bilir.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Gıda katkı maddelerinin tanımı, kullanım amaçları, sınıflandırılması ve kullanımındaki temel ilkeler | İlgili Kaynaklar |
2 | Katkı maddeleri konusundaki yasal düzenlemeler ve toksikolojik değerlendirmeler. | İlgili Kaynaklar |
3 | Antioksidanlar | İlgili Kaynaklar |
4 | Asitliği düzenleyiciler | İlgili Kaynaklar |
5 | Emülgatörler | İlgili Kaynaklar |
6 | Gamlar | İlgili Kaynaklar |
7 | Koruyucular | İlgili Kaynaklar |
8 | Arasınav | İlgili Kaynaklar |
9 | Lezzet maddeleri ve lezzet artırıcılar | İlgili Kaynaklar |
10 | Renklendiriciler | İlgili Kaynaklar |
11 | Şelat ajanları | İlgili Kaynaklar |
12 | Tatlandırıcılar | İlgili Kaynaklar |
13 | Topaklanmayı önleyiciler | İlgili Kaynaklar |
14 | Un işleme ajanları | İlgili Kaynaklar |
15 | Diğerleri(köpükleştime ajanları, hacim artırıcı ajanlar…..) | İlgili Kaynaklar |
16 | Final sınavı | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 30 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 16 | 2 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 3 | 10 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | |||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|