Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Anne Çocuk Beslenmesi | OKL2021 | 2 | 5 | 2 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu @ Okulöncesi Eğitimi Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Okulöncesi Eğitimi Lisans Programı |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Remziye Ceylan |
Dersi Veren(ler) | Ümmühan Yeşil Dağlı |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | -Sağlıklı büyüme ve gelişimde beslenmenin önemini kavrayabilme, -Besin öğelerini ve besinlerde yer alan besin öğelerini kavrayabilme -Hamile ve süt veren kadının beslenmesinin önemini kavrayabilme -Kötü beslenmenin zararları kavrayabilme -Çocuklarda beslenme sorunlarını kavrayabilme -Okul öncesi dönem çocuğunun sağlıklı beslenmesi için uygun beslenme planı yapabilmedir |
---|---|
Dersin İçeriği | Beslenmenin tanımı, önemi, besin öğeleri, besinler, besinlerin besin değerleri yönünden zenginleştirilmesi, hamile ve süt veren kadının beslenmesi, kötü beslenmenin zararları, çocuklarda beslenme sorunları, 0-6 yaş çocuğu için uygun besinler, okul öncesi dönemi için mönü oluşturma, besinlerin hazırlanmasında sağlık ve temizlik kuralları. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler hamile ve süt veren kadının beslenmesinin önemini açıklar
- Öğrenciler kötü beslenmenin zararlarına örnek verir
- Öğrenciler çocuklarda beslenme sorunlarını tartışır
- Öğrenciler 0-6 yaş çocuğu için uygun besinleri sıralar
- Öğrenciler okul öncesi dönemi için mönü oluşturur
- Öğrenciler besinlerin hazırlanmasında sağlık ve temizlik kurallarını uygular
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Beslenmenin tanımı, önemi | [1] Sayfa 58-68,[2] Sayfa 33-53,[3] Sayfa 7-11 |
2 | Besin öğeleri: Karbonhidratlar, yağlar | [1] Sayfa 16-22,[2] Sayfa 19-48,[3] Sayfa 22-27 |
3 | Proteinler, mineraller | 1] Sayfa 11-16/35-44,[2] Sayfa 49-64 /111-147,[3] Sayfa 14 / 42-50 |
4 | Vitaminler | [1] Sayfa 22-34,[2] Sayfa 150-220,[3] Sayfa27-40 |
5 | Besin grupları | [1] Sayfa 45-50,[3] Sayfa 66-92 |
6 | Besinlerin besin değerleri yönünden zenginleştirilmesi | [1] Sayfa 50-52,[2] Sayfa 223-238 |
7 | Gebelikte beslenme | [1] Sayfa 74-98,[2] Sayfa 240-250,[3] Sayfa 100-102 |
8 | Ara sınav | sınav |
9 | Emziklilikte beslenmesi | [1] Sayfa 106-122,[2] Sayfa 251-254,[4] Sayfa 23-41 |
10 | 0-1 yaş çocuğunun beslenmesi | [1] Sayfa 130-142,[2] Sayfa 266-277,[3] Sayfa 114-116,[4] Sayfa 61-99 |
11 | Okul öncesi çağı çocuğunun beslenmesi | [1] Sayfa 148-162,[2] Sayfa 279-290,[3] Sayfa 116-118 |
12 | Okul öncesi dönem çocukları için mönü oluşturma | [2] Sayfa 33,[3] Sayfa 143-149 |
13 | Besinlerin hazırlanmasında sağlık ve temizlik kuralları | 2] Sayfa 33, [3] Sayfa 94 |
14 | Çocuklarda sık görülen beslenme sorunları | 2] Sayfa 33, [3] Sayfa 94 |
15 | Sunumlar | ilgili kaynaklar |
16 | Final | sınav |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 30 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 16 | 2 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 3 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 1 | 15 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|