Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Anne Çocuk BeslenmesiOKL202125200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu @ Okulöncesi Eğitimi Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimOkulöncesi Eğitimi Lisans Programı
Dersin KoordinatörüRemziye Ceylan
Dersi Veren(ler)Ümmühan Yeşil Dağlı
Asistan(lar)ı
Dersin Amacı-Sağlıklı büyüme ve gelişimde beslenmenin önemini kavrayabilme, -Besin öğelerini ve besinlerde yer alan besin öğelerini kavrayabilme -Hamile ve süt veren kadının beslenmesinin önemini kavrayabilme -Kötü beslenmenin zararları kavrayabilme -Çocuklarda beslenme sorunlarını kavrayabilme -Okul öncesi dönem çocuğunun sağlıklı beslenmesi için uygun beslenme planı yapabilmedir
Dersin İçeriğiBeslenmenin tanımı, önemi, besin öğeleri, besinler, besinlerin besin değerleri yönünden zenginleştirilmesi, hamile ve süt veren kadının beslenmesi, kötü beslenmenin zararları, çocuklarda beslenme sorunları, 0-6 yaş çocuğu için uygun besinler, okul öncesi dönemi için mönü oluşturma, besinlerin hazırlanmasında sağlık ve temizlik kuralları.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • [1] Şanlıer, N.& Ersoy, Y. (2005). Anne ve Çocuk İçin Beslenme Prensipleri. Morpa Yayınları. İstanbul [2] Işıksoluğu, M. (1981). Beslenme. Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları. Ankara. [3] Baysal. A. (1992). Genel Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi. Ankara [4] Taneli, N & Taneli B.(1998). Sağlıklı Çocuk Beslenmesi. Dokuz Eylül Yayınları. İzmir [5]Arlı, M., Şanlıer, N., Küçükkömürler, S., Yaman, M.(2006). Anne ve Çocuk Beslenmesi. Pegem Yayıncılık, Ankara.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler hamile ve süt veren kadının beslenmesinin önemini açıklar
  2. Öğrenciler kötü beslenmenin zararlarına örnek verir
  3. Öğrenciler çocuklarda beslenme sorunlarını tartışır
  4. Öğrenciler 0-6 yaş çocuğu için uygun besinleri sıralar
  5. Öğrenciler okul öncesi dönemi için mönü oluşturur
  6. Öğrenciler besinlerin hazırlanmasında sağlık ve temizlik kurallarını uygular

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Beslenmenin tanımı, önemi [1] Sayfa 58-68,[2] Sayfa 33-53,[3] Sayfa 7-11
2Besin öğeleri: Karbonhidratlar, yağlar [1] Sayfa 16-22,[2] Sayfa 19-48,[3] Sayfa 22-27
3Proteinler, mineraller 1] Sayfa 11-16/35-44,[2] Sayfa 49-64 /111-147,[3] Sayfa 14 / 42-50
4Vitaminler [1] Sayfa 22-34,[2] Sayfa 150-220,[3] Sayfa27-40
5Besin grupları [1] Sayfa 45-50,[3] Sayfa 66-92
6Besinlerin besin değerleri yönünden zenginleştirilmesi [1] Sayfa 50-52,[2] Sayfa 223-238
7Gebelikte beslenme [1] Sayfa 74-98,[2] Sayfa 240-250,[3] Sayfa 100-102
8Ara sınav sınav
9Emziklilikte beslenmesi [1] Sayfa 106-122,[2] Sayfa 251-254,[4] Sayfa 23-41
100-1 yaş çocuğunun beslenmesi [1] Sayfa 130-142,[2] Sayfa 266-277,[3] Sayfa 114-116,[4] Sayfa 61-99
11Okul öncesi çağı çocuğunun beslenmesi [1] Sayfa 148-162,[2] Sayfa 279-290,[3] Sayfa 116-118
12Okul öncesi dönem çocukları için mönü oluşturma [2] Sayfa 33,[3] Sayfa 143-149
13Besinlerin hazırlanmasında sağlık ve temizlik kuralları 2] Sayfa 33, [3] Sayfa 94
14Çocuklarda sık görülen beslenme sorunları 2] Sayfa 33, [3] Sayfa 94
15Sunumlarilgili kaynaklar
16Finalsınav

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati162
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması163
Derse Özgü Staj
Ödev115
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok