| Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Anne Çocuk Beslenmesi | OKL2021 | 2 | 5 | 2 | 0 | 0 |
| Önkoşullar | Yok |
|---|
| Yarıyıl | Güz |
|---|
| Dersin Dili | Türkçe |
|---|---|
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Türü | Zorunlu @ Okulöncesi Eğitimi Lisans Programı |
| Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
| Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
| Dersi Sunan Akademik Birim | Okulöncesi Eğitimi Lisans Programı |
|---|---|
| Dersin Koordinatörü | Remziye Ceylan |
| Dersi Veren(ler) | Ümmühan Yeşil Dağlı |
| Asistan(lar)ı |
| Dersin Amacı | -Sağlıklı büyüme ve gelişimde beslenmenin önemini kavrayabilme, -Besin öğelerini ve besinlerde yer alan besin öğelerini kavrayabilme -Hamile ve süt veren kadının beslenmesinin önemini kavrayabilme -Kötü beslenmenin zararları kavrayabilme -Çocuklarda beslenme sorunlarını kavrayabilme -Okul öncesi dönem çocuğunun sağlıklı beslenmesi için uygun beslenme planı yapabilmedir |
|---|---|
| Dersin İçeriği | Beslenmenin tanımı, önemi, besin öğeleri, besinler, besinlerin besin değerleri yönünden zenginleştirilmesi, hamile ve süt veren kadının beslenmesi, kötü beslenmenin zararları, çocuklarda beslenme sorunları, 0-6 yaş çocuğu için uygun besinler, okul öncesi dönemi için mönü oluşturma, besinlerin hazırlanmasında sağlık ve temizlik kuralları. |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
| Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler hamile ve süt veren kadının beslenmesinin önemini açıklar
- Öğrenciler kötü beslenmenin zararlarına örnek verir
- Öğrenciler çocuklarda beslenme sorunlarını tartışır
- Öğrenciler 0-6 yaş çocuğu için uygun besinleri sıralar
- Öğrenciler okul öncesi dönemi için mönü oluşturur
- Öğrenciler besinlerin hazırlanmasında sağlık ve temizlik kurallarını uygular
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Beslenmenin tanımı, önemi | [1] Sayfa 58-68,[2] Sayfa 33-53,[3] Sayfa 7-11 |
| 2 | Besin öğeleri: Karbonhidratlar, yağlar | [1] Sayfa 16-22,[2] Sayfa 19-48,[3] Sayfa 22-27 |
| 3 | Proteinler, mineraller | 1] Sayfa 11-16/35-44,[2] Sayfa 49-64 /111-147,[3] Sayfa 14 / 42-50 |
| 4 | Vitaminler | [1] Sayfa 22-34,[2] Sayfa 150-220,[3] Sayfa27-40 |
| 5 | Besin grupları | [1] Sayfa 45-50,[3] Sayfa 66-92 |
| 6 | Besinlerin besin değerleri yönünden zenginleştirilmesi | [1] Sayfa 50-52,[2] Sayfa 223-238 |
| 7 | Gebelikte beslenme | [1] Sayfa 74-98,[2] Sayfa 240-250,[3] Sayfa 100-102 |
| 8 | Ara sınav | sınav |
| 9 | Emziklilikte beslenmesi | [1] Sayfa 106-122,[2] Sayfa 251-254,[4] Sayfa 23-41 |
| 10 | 0-1 yaş çocuğunun beslenmesi | [1] Sayfa 130-142,[2] Sayfa 266-277,[3] Sayfa 114-116,[4] Sayfa 61-99 |
| 11 | Okul öncesi çağı çocuğunun beslenmesi | [1] Sayfa 148-162,[2] Sayfa 279-290,[3] Sayfa 116-118 |
| 12 | Okul öncesi dönem çocukları için mönü oluşturma | [2] Sayfa 33,[3] Sayfa 143-149 |
| 13 | Besinlerin hazırlanmasında sağlık ve temizlik kuralları | 2] Sayfa 33, [3] Sayfa 94 |
| 14 | Çocuklarda sık görülen beslenme sorunları | 2] Sayfa 33, [3] Sayfa 94 |
| 15 | Sunumlar | ilgili kaynaklar |
| 16 | Final | sınav |
Değerlendirme Sistemi
| Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
|---|---|---|
| Devam/Katılım | ||
| Laboratuar | ||
| Uygulama | ||
| Arazi Çalışması | ||
| Derse Özgü Staj | ||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
| Ödev | 1 | 30 |
| Sunum/Jüri | ||
| Projeler | ||
| Seminer/Workshop | ||
| Ara Sınavlar | 1 | 30 |
| Final | 1 | 40 |
| Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
| Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
| TOPLAM | 100 | |
AKTS İşyükü Tablosu
| Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
|---|---|---|---|
| Ders Saati | 16 | 2 | |
| Laboratuar | |||
| Uygulama | |||
| Arazi Çalışması | |||
| Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 3 | |
| Derse Özgü Staj | |||
| Ödev | 1 | 15 | |
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
| Projeler | |||
| Sunum / Seminer | |||
| Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
| Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
| Toplam İşyükü : | |||
| Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
| AKTS Kredisi : | |||
| Diğer Notlar | Yok |
|---|